Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Направил съм за БСП повече от много депутати, но като помагам, никой не пита

- Печеля, за да харча, казва зам.-председателят на местния парламент в Бургас

“Работя, за да печеля, и печеля, за да харча. Не съм Плюшкин”, казва Бенчо Бенчев - общинският съветник от Бургас, който кара поръчков “Ролс-Ройс” за 200 000 евро.

Преди 10-ина дни - на тържествата за 6 септември, пред сградата на ДНА той се появи с чисто новата си кола и това не остана незабелязано. Бенчев я има отскоро в автопарка си наред с бентли и мерцедес.

“Ролс-ройсът е

уникална кола.

Платих 166 хил. евро

за нея. От класа на

бентлито е, но

по-тежкарска,

за по-зрели хора

Ненапразно казват, че трябва да си поне на 60 г., за да се возиш в ролс-ройс”, казва Бенчев. И се хвали, че колата му е с обем 6600 кубика, мощност 571 конски сили и вдига до 280 км/ч. Все още не е извезал на седалките инициалите си “Б. Б.”, както в другите му автомобили.

“С бентлито съм вдигал и 300 км/ч, но сега предпочитам да ме возят”, казва Бенчев. Той притежава и поръчков мерцедес V класа, удължена версия, оборудван като луксозен работен кабинет.

Лъскавият ролс-ройс обаче ядоса лидерката на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че подобна демонстрация може да е законна, но не и морална. Нинова побърза да се разграничи от Бенчев, като уточни, че той не е член на БСП.

“Никога не съм крил, че съм богат, макар че в Бургас има и по-богати хора от мен, но те си карат скъпите яхти в чужбина, а тук се движат с трошки, защото ги е страх”, обяснява Бенчев. Той притежава впечатляващо имение в Бургас и панорамен апартамент с изглед към морето до Морската градина.

65-годишният Бенчо Бенчев е добре позната фигура в Бургас. Той е зърнен бос, който води активен политически живот, а в момента е зам.-председател на общинския съвет. Вози се в скъпи коли, но за него рядко може да се чуе лоша дума в града. Вероятно, защото, докато се наслаждава на собственото си благополучие, не забравя да нахрани пенсионерите от кв. “Меден рудник” или да дари 20 000 лв. за църквата в родното си село Крумово градище.

Аз не съм г-н Бенчев,

а Бенчо от село

Крумово градище,

казва за себе си

В състава на сегашния общински съвет влиза от гражданската квота на БСП. Не е член на партията, но за никого не е тайна пристрастието му към левицата и времето, и средствата, които ѝ е отделял през годините. Признава, че се чувства омерзен от изказването на Нинова.

“А по-морално ли е да си купя москвич и да ходя с него в общинския съвет? Беден ли трябва да си непременно, за да си честен”, ядосва се Бенчев.

“Аз винаги съм бил добре финансово. Още при така наречения комунизъм, когато бях на държавна работа, имах частно кафене и частно такси - това стана по Указ 56 на Тодор Живков. Купих си БМВ, а когато дойде демокрацията, имах 100 000 лв. - това бяха поне 16-17 жигулита. През онези години бях началник на “Главен ремонт” към военните”, разказва Бенчев.

“Много се блъскам, затова обичам да си доставям удоволствия. Имам платени данъци в размер на 10 млн. лв., без още да съм взел печалбата. Имам 3 комбайна по 300 000 евро, струват много повече от ролс-ройса. Един от тракторите ми е уникален - само 3 такива има в България. Ама никой не идва да снима тях, понеже са оръдия на труда, не са интересни - казва Бенчо. - Корнелия изобщо знае ли колко много съм дал на пенсионерите? Много повече от нея. Аз съм в централното ръководство на “Пенсионерски съюз 2004”. Отделно на нашите пенсионери в Бургас съм помагал толкова много, и то с лични средства. За БСП съм дал повече, отколкото за ролс-ройса. Но когато съм помагал и с време, и с пари, никой не застана срещу мен. Колкото аз съм направил, едва ли някой депутат е сторил.”

Бенчев уточнява, че не познава лично Нинова.

“Оказа се, че в тази държава трябва да си прост и некадърен, за да те уважават”, анализира общинският съветник. Той влиза в политиката още през 2003 г., залагайки на суперуспешния проект “Сдружение за Бургас”. Най-новата формация, в която влизат само представители на бизнеса, прави неочакван удар и вкарва 3-ма съветници.

Солидно рамо дава и президентът Желю Желев, приятел на Бенчо още от дисидентските години на бъдещия държавен глава. Неслучайно гвоздеят в предизборната кампания на сдружението бе появата в Бургас на Желев. Неопетненото му име качи гласове в полза на партията с признанието му: “Аз бях човекът, който помогна на сдружението със съвети при учредяването му.”

“С Желю се

запознахме, докато

ремонтирах път в

родното му село

Грозден, той беше

заточен там

заради книгата си “Фашизмът”. Като стана президент, той ме потърси. Ходили сме заедно за риба, виждахме се редовно, разбирахме се с една дума. В дома ми винаги е имало специално място за него, а на погребението на Желю дъщеря му ми каза, че той много ме е обичал”, разказва Бенчо.

“Имам много прекрасни спомени с президента Желев. Той е най-честният и свестен политик, когото познавам. Толкова честен, че сякаш беше прекалено. Един ден, след като вече не бе президент и тъкмо бе основал Балканския политически клуб, ми се обади и поиска 3000 лв. назаем, за да пътува до Румъния за събитие, свързано с клуба. Още тогава ми каза, че ще ми върне услугата. Дадох му с удоволствие и забравих. След много години, беше 2012 г., отидох в столична болница за изследвания. Тогава, Желю ми се обади и дойде да ме види в болницата. Подари ми своя книга. Когато се прибрах в стаята, я разгърнах – беше сложил парите, които навремето му дадох”, разказва Бенчо и очите му се насълзяват.

Влизайки в местния парламент през 2003 г., 52-годишният Бенчев вече е един от представителите на едрия бизнес.

Той има висше икономическо образование, а фирмата му “Бенмар” е в зърнения бизнес от 1990 г. Бенчев инвестира в земеделието, има собствена земя и база в Крумово градище.

Освен това е регистриран и лицензиран производител на семена, а от 7-8 г. развива и строителен бизнес заедно с бизнеспартньора си Георги Манев, който пък основа партия “Средна европейска класа”. Бенчев притежава и акции в охранителната фирма “Аркус сигурност”, която се свързва с несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите. Малък процент придобива преди няколко години, а след престрелката срещу Желязков в Слънчев бряг миналото лято купува част от акциите на убития гард Александър Алексиев.

“Повечето ми обекти се охраняват от тази фирма. В един момент за мен бе по-изгодно да стана акционер, отколкото да плащам като клиент. Предложиха ми - приех”, казва прагматично предприемачът.

Година след появата му в местната власт чрез “Сдружение за Бургас” Бенчев оглавява новосъздадената партия “Обединение за достойна България” и става първият лидер от провинцията, шеф на национална партия.

“Стига са ни

управлявали

парашутисти. Не

може, ако не си

постигнал нещо

в живота, да

претендираш,

че можеш да оправиш държавата”, категоричен е Бенчев.

От Бургас са и 12 души в политическия съвет на партията, между които общинските съветници Георги Манев и певецът Георги Найденов-Гого. Една от идеите, които зърненият бос се опитва да лансира в политиката, е повече власт на общините.

През май 2005 г. Бенчев става кандидат-депутат, водейки листата на “Обединение за достойна България” в Бургас, част от коалиция. Резултатите в морския град са добри, но като цяло коалицията претърпява крах. И Бенчев основава ново гражданско сдружение, което оглавява. То е национално и носи името “Движение за реална демокрация “Достойна България”.

Негово е и едно от първите баровски имения в Бургаска област. Бенчо прави своя Бевърли Хилс на хълм в местността Шилото край бургаския кв. “Меден рудник”. От мястото градът се вижда като на длан. Внушителната сграда се забелязва отдалеч - триетажна постройка, цялата в стъкло.

“Когато започнах да строя, повечето хора ме погледнаха с насмешка. През 1998 г. на това място е имало само канари от камъни и мръсни свинарници”, казва Бенчо.

Самият градеж бил предшестван от стоварването на тонове пръст, която да изравни и облагороди неравния терен.

“Това ще стане Бевърли Хилс за Бургас. Бъдещето е във фамилните къщи”, убеден е още преди години бизнесменът. Днес около неговото имение има още 10-ина - едно от тях е на бившия общински съветник Найден Милков, известен и като създател на Първа частна милиция заедно с митичния Георги Николов-Мечката.

Къщата на Бенчеви е разположена на 4 дка, като застроената площ е близо 2 дка. Останалите се разпределят между басейн, параклис, тенискорт, барбекю и огромна градина. Бенчо обича да ходи на лов, в това му хоби е с видни бизнесмени и политици. Той бе и сред ВИП гостите на сватбите на децата на алкохолния бос Миньо Стайков, с когото го свързва старо приятелство.

Бенчо познава и доста от първите фолкзвезди, сред които и Ивана. С неговия джип тя се снима в първия си клип “100 патрона”, който я прави известна. Зърненият бос обаче признава, че попфолкът не е любимата му музика, предпочита ретро рок.

Изключително привързан е към семейството и към родното си село. “Поне два пъти седмично си ходя в Крумово градище. Играя карти, ям сланина и чесън. Селото калява”, убеден е зърненият бос.

Разочарован е обаче от отношението на хората в България през последните години. “Ако не бях инвестирал толкова много тук, бих заминал за чужбина”, признава Бенчо.