Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обясних на внучката си, че когато бях на 5 г. нямахме телевизор. Тя ме попита: Само iPad ли имахте? Кристалина Георгиева СНИМКА: Архив

"Искам да разкажа една история за внучката си. Аз съм добра баба и с нея често разговаряме. Казах й: "Когато бях като теб, на пет години, ние не разполагахме с телевизор, ние не разполагахме с компютри“. Тя ме поглежда и каза: "Тоест, вие сте имали само iPad ли?". Това разказа в интервю за ТАСС главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.

"За нея и новото поколение не може да има свят без мобилни устройства, без интернет и комуникация", добави тя.

"Руската икономика може да достигне средния за света темп на растеж от 2,9%", каза още Георгиева.

"Първоначално прогнозата на Световната банка за растежа на световната икономика е 2,9% до 2020 г. Според мен това е постижима цел за Русия", каза Кристалина Георгиева.

Според нея, за да се постигнат по-високи темпове на растеж Русия трябва да се съсредоточи върху повишаването на производителността както на капитала, така и на труда, т.е. е необходимо да се стимулира така наречената обща производителност на факторите на производство.

"Какво означава това специално за Русия? Това означава много сериозно отношение към инвестирането в хората - в човешкия капитал, особено в качеството на образованието, качеството на труда", каза Кристалина Георгиева.

Тя допълни, че цифровизацията „може напълно да промени икономиката, по-точно тя вече я променя.

"Фактът, че премиерът Дмитрий Медведев дойде на пленарната сесия на форума Гайдар с таблета си, а не с вестниците, е от голямо значение. Това е символ на такива промени", каза още Кристалина Георгиева.

Според нея за младото поколение в много страни по света животът вече не е възможен без дигитализация.