Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Биткойните водят към климатична катастрофа

Биткойните са огромен разход на енергия, пише Андрю Грифин във в. “Индипендънт”. Той цитира специалисти, според които криптовалутата води към климатична катастрофа.

Според доклад на “Диджикомикс” електричеството, което се използва за “копаене” на биткойни в света, се равнява на това, използвано от страна от ранга на Катар например. А за всяка трансакция с криптовалутата се изхабява толкова електричество, колкото е необходимо на едно средно американско домакинство за цели девет дни.

Заради това специалисти алармират, че биткойните се оказват огромен разход на енергия и могат да се превърнат в пряка заплаха за климата на планетата. Покачването на цената им и все повечето хора, заинтересувани да си ги набавят, само засилват проблема, подчертава Грифин. Той цитира климатолога Ерик Холтаус, според когото криптовалутата може да се окаже бичът на съвремието: “До юли 2019 г. поддържането на биткойн мрежата ще изисква повече електричество, отколкото изразходват днес всички американски щати, взети заедно, а до февруари 2020 г. ще се равнява на електричеството, използвано днес от целия свят.”

Грифин обяснява, че специфичната валута се “копае” чрез извършване на тежко пресмятане на стойности, което товари изключително много компютрите и изразходва многократно повече мощност. Колкото повече хора се запалват по криптовалутата и оперирането с нея обаче, се засилват и мерките за сигурност. Гарант на плащанията е специфична технология, наречена “блокчейн”. Колкото повече биткойни се “копаят”, толкова по-засилена е системата за сигурност и толкова по-сложни стават необходимите изчисления. Това води до претоварване на цялата система и буквално се превръща в безкраен разход на енергия. Специалистите са категорични, че колкото повече се покачва цената на криптовалутата, толкова повече енергия ще е необходима за “копаенето” й.

Климатолози са притеснени, че тази година ситуацията се е влошила още повече, тъй като биткойните станаха още по-популярни заради това, че стойността им се повиши почти 20 пъти. В началото на 2017 г. биткойнът се определяше на стойност от хиляда долара, а на 17 декември достигна рекордно ниво от почти 20 хиляди долара, след което цената му се срина с 30% само за една седмица. Инвеститори предричат до края на следващата година той да стигне дори до 50 хиляди долара. Интересът към тази криптовалута я превръща в още по-трудна за генериране и това от своя страна хаби още повече енергия. Според изчисления на “Диджикомикс” само една “ферма” за “копаене” на биткойни изразходва енергия колкото “Боинг 747”. И докато едни са сигурни в бъдещето на биткойните, други анализатори предричат, че именно заради все по-сложното им “копаене” и заради все по-мощната техника, която ще е необходима за това, интересът към тях постепенно ще спадне. Някои предричат, че е възможно някой ден биткойните да се продават дори срещу по-малко от 100 долара.

Колко се печели от страха от глобалното затопляне, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Коментара ()

Вашият коментар