Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДАМЛА МУСА
ДАМЛА МУСА

Лелята на момиченцето твърди, че когато майката се обадила за нещастието, била със задържания и нямало нищо странно в поведението му, после обаче изчезнал

Страхът на хората в Момчилград прерасна в гняв и жажда за мъст: Искаме смърт за убиеца. Да ни го дадат за 5 минути

7-годишната Дамла Муса е убита от първия си братовчед Мехмед, защото го е видяла как през нощта влиза в дома им, за да търси и открадне пари. Това разказал 25-годишният мъж, който в сряда бе арестуван за смъртта на Дамла, съобщиха близки до разследването.

Момиченцето бе открита задушено и с облепена с тиксо глава в неделя сутринта в апартамент в центъра на Момчилград.

В събота Мехмед Хасан

поискал от

майката на

детето Садет

Муса пари

назаем и тя му

дала 50 лева

Мехмед очаквал, че в жилището ѝ има още и решил да използва, че жената е нощна смяна, за да задигне пари от апартамента. Имал ключ от жилището, тъй като помагал много на жената и детето - бил племенник на Садет и първи братовчед на момиченцето.

Влязъл в дома

им в неделя

призори,

но Дамла се събудила уплашена и извикала. Тогава младият мъж се стреснал, притиснал носа и устата ѝ и я задушил, за да млъкне. По-късно залепил лицето на детето с тиксо. След това напуснал жилището, без да търси пари.

Убийството е станало малко преди майката на Дамла да се прибере в дома си. После цялата кооперация била огласена от писъците ѝ.

“Опитах се да направя сърдечен масаж. Телцето беше още много топло. Майката ме питаше: “Бие ли сърцето?”, а аз ѝ отговорих положително. Нямаше как да ѝ кажа, че не усещам сърцето на Дамла”, разказа Стефка Николова. Тя живее един етаж под семейство Муса.

Жената чула виковете на Садет и излязла навън. Майката и друга съседка вече изнасяли детето по стълбището.

“Нямаше залепено тиксо на устата. Майката вече го беше махнала”, спомня си Стефка Николова. Малко по-късно пристигнала линейка и медиците констатирали, че детето е мъртво.

Новината за задържането на Мехмед Хасан превърна страха на жителите на Момчилград в гняв. В града открито се отправят

призиви за

саморазправа

с убиеца

В сряда вечерта от прокуратурата обявиха, че се провежда разпит на младия мъж пред съдия в окръжния съд, а след това той ще бъде отведен в апартамента на семейство Муса, за да бъде извършен следствен експеримент.  

Мехмед (с наведената глава) беше закаран под засилена охрана за следствения експеримент, а районът беше отцепен.
Мехмед (с наведената глава) беше закаран под засилена охрана за следствения експеримент, а районът беше отцепен.

Малко след това над 50 души се събраха пред блока на убитата Дамла, за да чакат довеждането на убиеца, а районът беше блокиран от полицаи.

“Смърт! Искаме смърт. Да умре като куче. Нека ни го дадат за 5 минути. Не искаме повече време, ние знаем какво да му направим. Какво ще стане - ще го вкарат в затвора на топло и ще го хранят с нашите данъци”, гневяха се насъбралите се.

Те недоумяваха как е възможно да бъде оставен убиец да се разхожда 3 дни на свобода. “Не вярваме вече на никого.

Да не го изкарат

психичноболен

и да го осводят”,

казват от агитката.

Когато страстите се разгорещиха, офицер от полицията нареди на хората да освободят пътното платно пред блока. Това предизвика негодувание сред насъбралите се, но въпреки това те се оттеглиха в тревните площи.

Малко по-късно се чу, че двама са задържани в полицията. Веднага група от 30-ина мъже се отправи към полицейското управление. Там се оказа, че задържани няма. След няколко минути групата се оттегли, а пред блока останаха не повече от 15-20 души.

Следственият експеримент беше провален. Състоя се в четвъртък при засилено полицейско присъствие. Районът около блок “Слава” беше отцепен.

Мехмед беше

доведен, завит с

черно покривало

и със засилена охрана.

В четвъртък сутринта в Момчилград страстите вече бяха утихнали. Насроченият за 10 ч протест пред полицейското управление не се състоя.

По обяд от ареста беше освободена майката Садет Муса, която беше задържана с прокурорско постановление за 72 часа.

Тя бе обвинена по чл. 182 от НК, според който, ако родител остави без надзор или достатъчна грижа дете и това създазе опасност за него, се наказва с до 3 г. затвор.

“Наблюдаващият прокурор е преценил, че няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление и затова не се налага искането на постоянен арест”, обясниха от прокуратурата.

Час по-късно Садет Муса се прибра в Момчилград. Тя слезе от такси, пресече улицата и беше посрещната от роднините си. Жената влезе във вход на блок в района на автогарата, където живеят нейни близки. Майката остана безмълвна, докато не видя отворената врата на апартамента на първия етаж. След това Садет избухна в бурен плач. Той се чуваше дори след като вратата вече беше затворена.

Роднините на почерненото семейство са в шок. Те не могат да приемат, че Мехмед Хасан е извършител на убийството. Младият мъж и първи братовчед на Дамла бил много близък до семейство Муса.

В Момчилград разказват, че

се грижел за

момичето

като баща

Животът на Мехмед бил изцяло свързан с Дамла и майка ѝ Садет, която е сестра на баща му.

Те разчитали много на него. Често ги возел с автомобила си. Дори връстниците на Мехмед не могат да кажат повече за него. Убиецът учил в техникум в родопското градче. После учил и висше, но не е ясно дали го е завършил. 

Майката на Дамла остана безмълвна след освобождаването и? от ареста.
Майката на Дамла остана безмълвна след освобождаването и? от ареста.

Определят го като затворен, неконтактен и дори странен. Въпреки че е на 25 г., никога не е имал приятелка. Нямал и приятели. Не излизал по заведения, предпочитал да стои в дома си. До миналата година Мехмед работел за един от мобилните оператори като касиер, но се отказал, защото работата му налагала контакт с различни хора. След това младият мъж започнал като охранител в предприятие, намиращо се на 10 километра от Момчилград. В същия завод работела и майката на убитото момиче.

Познатите му го определят като странен, но не като психар.

“Взе шофьорска книжка, назначиха го за охранител, няма как да има психически отклонения”, казват те.

“Много

умно

момче е,

не е

болен

Не искам да вярвам, че го е направил. Винаги сме празнували заедно рождените дни на Дамла, байрамите - също. Просто не вярвам”, казва Емине Юсеин, леля на убитото момиче.

Тя допълни, че когато Садет ѝ се обадила в неделя, след като вече се знаело за убийството, Мехмед бил с нея. Бил много спокоен и нямало нищо странно в поведението му.

“В един момент ни трябваше кола, потърсихме го, а той беше изчезнал. Повече това момче не дойде при нас. Не съм го виждала от неделя сутринта”, разказа лелята.

“Беше скромен, тих и много затворен. Нямам обяснение на случилото се”, заяви Пенка Петева, която 4 г. е била учителка на Мехмед. Тя допълни, че е останала учудена и стъписана, когато разбрала, че младият мъж е задържан за убийството.

Дамла ще бъде погребана в петък. Община Момчилград обяви ден на траур в знак на съпричастност към близките на убитото дете.

Отменени са всички общоградски и публични празненства за предстоящите празници.