Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДАМЛА МУСА
ДАМЛА МУСА

Сексуален мотив е една от версиите за убийството. Може да е и ревност.

Мехмед бил охранител в завод край Момчилград

Първи братовчед на удушената 7-годишна Дамла Муса е арестуван и обвинен за убийството, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

Задържаният е Мехмед Хасан, на 25 г. Обвинен е, че на 17 декември умишлено е умъртвил малолетното момиче по особено мъчителен начин. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 до 20 г., доживотен затвор или до живот без право на замяна.

Сексуален мотив е една от версиите за нападението, но няма категорични доказателства за това. Съществува и вероятността ревност - Садет да не искал да дели вниманието на Садет с детето. Макар Хасан да

признава за

убийството, не

е посочил защо

е убил Дамла

“Той е лабилен, разглеждаме сексуалния мотив като версия, но ни е трудно да се ориентираме дори след беседите с него”, каза отговорен източник в МВР.

Водят Садет Муса към жилището и? за следствен експеримент.
Водят Садет Муса към жилището и? за следствен експеримент.

Задържаният е племенник на майката Садет Муса - син на брат ѝ, който живее в Турция. Имал ключ от жилището, с който е влязъл в апартамента в ранните часове на 17 декември.

Мехмед често се виждал със Садет и Дамла, помагал им, возел ги с колата, където имат нужда. Работел като охрана в завода за гумени съединения на 10-ина километра от Момчилград, където работела и майката Садет.

За него казват,

че е странен и

саможив

рядко излизал от вкъщи.

Към 7,30 ч в неделя Дамла е открита мъртва от майка си, която се върнала от нощна смяна. Момичето е било задушено, а след това главата му била омотана с тиксо.

Толкова силно било притискано по личицето, че зъбките му били в хранопровода, казаха разследващи.

Обвиненият в убийство живее в района на автогарата в Момчилград. Вчера полицаи отцепиха на два пъти района на блока и извършиха претърсвания. Според съседи от жилището било изнесено тиксо.

Мехмед не е правил опит да се укрие, но е изграждал алиби за ранната утрин на 17 декември. След ареста е признал вината си. Той е съзнавал какво прави и може да отговаря за своите действия.

“Не вярвам синът ми да е извършил това. Той не е способен”, каза Фатме Салих, майка на обвинения. Според нея в нощта на убийството синът ѝ си е бил вкъщи. Прибрал се към 1,30 ч.

Четири дни единствената задържана по случая беше майката на детето - Садет. В четвъртък ще стане ясно дали прокуратурата ще поиска от съда да я остави за постоянно в ареста. Седат Муса е задържана с прокурорско постановление за 72 часа. Те изтичат в 18 ч днес.

“Решението дали ще се поиска от съда налагането на “задържане под стража” на майката, ще се вземе от наблюдаващия прокурор”, каза говорителят на окръжната прокуратура и зам. окръжен прокурор в Кърджали Димитрина Делчева. Тя допълни, че

резултатите от

назначените

експертизи все

още не са

предоставени в

прокуратурата,

а вещите лица продължавали работа.

Разследващите не дават информация за резултатите от следствения експеримент, извършен във вторник. Малко след 19,30 ч в апартамента, където е извършено убийството, била доведена Садет Муса. След това жената отново е върната в ареста. Според съседи, видели Садет, тя изглеждала срината и се качвала по стълбите олюлявайки се.

В сряда сутринта част от роднините на убитото дете, които живеят в чужбина, отпътуваха. Те заявиха, че ще се върнат отново за погребението, което все още не е ясно кога ще се извърши.

Окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов обяви във вторник, че няма пречка близките да получат тялото на детето. След консултация с адвокат те решили да изчакат. Причината са опасенията, че може се наложи ексхумация на по-късен етап.

Заради убийството на 7-годишното момиче Момчилград е настръхнал от дни. Дамла е тема на разговори навсякъде в родопското градче. Жителите му са напълно съпричастни с трагедията, сполетяла семейството.

В Момчилград живеят около 6000 души. Те се познават помежду си, ако не по име, то поне по физиономия. По-голямата част от жителите са турци и отношенията в семействата са патриархални, а моралът е на високо ниво. До 40-те години на XX век Момчилград е бил околийски център и Кърджали административно се е водел към него. Този факт и до днес прави момчилградчани по-взискателни. Всички са спретнати, а ако в областта някои могат да се нарекат граждани, това са жителите на Момчилград, казват и местни, и хора от други селища. Неслучайно

градът е един

от най-добре

уредените като

инфраструктура

и чистота. В Момчилград е развита хранително-вкусовата промишленост, а също и шивашката, има машиностроителни предприятия.

Много от жителите на града са на гурбет. Предпочитани са европейските държави Белгия, Холандия, Великобритания и Швеция. Традициите в гурбетчийството са от началото на 90-те години, когато държавните предприятия започнаха да затварят врати. “Задружни сме и си помагаме, това в чужблина го няма”, казва Фатме. “Тук живеем хора, които сме обикновени, но богати душевно”, допълни жената.

Гурбетчии обаче има в почти всяко семейство. Обикновено

мъжете работят

в чужбина, а

жените и децата

живеят в

България,

както е и семейство Муса - бащата на Дамла работи в Белгия, а брат ѝ - в Истанбул. Със спестените пари правят нови къщи или ремонтират старите. Много от бившите гурбетчии се захващат и с дребен бизнес, когато се приберат в родното място.

За жителите на спокойния Момчилград случилото се с Дамла е необяснимо. Хората не могат да приемат, че едно невинно дете може да стане жертва на такава жестокост. Част от тях признават, че се страхуват. Такива са повечето родители на малки деца. От неделя, когато беше извършено убийството, по улиците на Момчилград почти не може да се срещне само̀ дете. Родителите не пускат децата си сами на улицата. Повечето ги водят сутрин на училище, а на обяд ги прибират и ги изпращат до домовете, след което отново отиват на работа.

“Не смея да оставя детето си само. Страхувам се. Не съм очаквала, че в Момчилград може да се извърши подобно престъпление”, казва Илкнур, която е майка на 8-годишно момче.

Част от хората са гневни и отправят призиви за саморазправа с убиеца.

“Искаме убиеца на нас да го дадат, не искаме да го съдят, ние ще го съдим. Както уби детето, така и ние искаме да го удушим и да му сложим тиксо на устата”, заяви Емине Юсеин, която е леля на Садет.

Тя е един от участниците в протестите в първите два дни на седмицата пред РПУ в града. Протестиращите настояваха за по-бързото разкриване на убиеца и за повече информация по случая.

Визитата на главния прокурор Сотир Цацаров в Кърджали във вторник успокои страстите.

Полицията блокира блока, в който живее Мехмед.
Полицията блокира блока, в който живее Мехмед.