Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Кърджали пристигнаха главният прокурор Сотир Цацаров (вдясно) и шефът на националното следствие Борислав Сарафов.
В Кърджали пристигнаха главният прокурор Сотир Цацаров (вдясно) и шефът на националното следствие Борислав Сарафов.

Главният прокурор Сотир Цацаров пристигна в Кърджали, за да се запознае с хода на разследването на смъртта на 7-годишното момиче

Не става дума за случайно убийство. Версиите стесняват много силно кръга, каза обвинител №1

Изключено е извършителят да е психопат, който броди и е опасен за обществото, заяви шефът на националното следствие Борислав Сарафов

Смъртта на 7-годишната Дамла от Момчилград е настъпила в сутрешните часове и е била причинена от притискане, а не от душене. Омотаването на главата на детето с тиксо е извършено едва след настъпването на смъртта.

Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който пристигна в Кърджали заради тежкото престъпление, извършено в неделя.

Майката на Дамла - Садет Муса, е задържана, но не ѝ е повдигнато обвинение за убийство, а в оставяне на дете без надзор.

Преди ден имаше слухове, че със Садет Муса са задържани още 5-има души. Във вторник обаче се разбра, че други задържани освен майката на този етап няма.

“Това, че

нямаме други

задържани,

не означава,

че нямаме други

заподозрени”,

каза още главният прокурор. Според него проверяват се всички версии.

“Тук не става дума за случайно убийство. Версиите стесняват много силно кръга”, заяви Цацаров. Той допълни, че целта е убиецът да бъде разкрит в съкратен срок. 

Първокласничката Дамла Муса
Първокласничката Дамла Муса

“Работи се по няколко версии. Изключена е версията, че е психопат, който броди и е опасен за обществото. Такава версия беше изчистена, изключена е”, заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, който също беше в Кърджали.

“Разговаряхме с главния секретар на МВР. Необходимо е координацията на местната полиция и на главна дирекция “Полиция” да се поеме от хора, които имат една идея повече опит”, поясни Цацаров. Малко по-късно от прокуратурата обясниха, че по искане на обвинител №1

координацията

ще бъде поета

от служители

на Сектор

“Престъпления

против

личността” към

Националната

полиция

“Това са най-добрите сили, с които разполагаме. Целта е да осигурим разкриването на убийството в рамките на един съкратен срок”, декларира главният прокурор.

Сотир Цацаров помоли хората в Момчилград за търпение, за да могат прокуратурата и полицията да си свършат работата.  

Майката на момичето е задържана за 72 часа с прокурорско нареждане.
Майката на момичето е задържана за 72 часа с прокурорско нареждане.

Няколко часа преди посещението на главния прокурор в Кърджили в Момчилград сутринта

40-50 души

отново се

събраха пред

сградата

на полицията

Те настояваха да получат повече информация за убийството на детето. Сред събралите се имаше и роднини на убитата Дамла, пристигнали от Турция.

Окръжният прокурор на Кърджали Желязко Стефанов заяви, че близките на Дамла могат да получат тялото ѝ, за да го погребат. Това беше едно от исканията на близки на детето.

“Вече четвърти ден не можем да погребем това ангелче Дамла. Дошли сме от Турция и вече трябва да се прибираме. Никой не ни казва какво се е случило. Нека да ни покажат убиеца и да го оставят на нас, ние знаем какво да направим”, заяви Емине Юсеин, която се представи за леля на убитото дете.

Сред протестиращите бяха и майки на малки деца, които твърдяха, че не смеят да ги пуснат сами на улицата, защото се страхуват да не им се случи нещо.

Бащата на Дамла - Гюнер Муса, е пристигнал в понеделник от Белгия, където е на гурбет. В момента той е в момчилградското с. Дебелка при роднини. Той е дал показания в полицията още с пристигането си. 

Около 50 протестиращи се събраха пред РПУ в Момчилград, за да настояват за по-бързото разкриване на престъпника.
Около 50 протестиращи се събраха пред РПУ в Момчилград, за да настояват за по-бързото разкриване на престъпника.

Синът му Рамадан, който е на 20 г., пристигна в Момчилград още в неделя следобед - часове след убийството. Той също е дал показания в полицията. Рамадан е заминал преди няколко месеца при родинни в Истанбул.

Според роднини след тежкия инцидент

двамата мъже

са на

успокоителни

лекарства и

са сринати

психически

Преди да замине за Белгия Гюнер е работил в предприятието, в което работи съпругата му - завод за автомобилни гумени тръби. Работата му била тежка и той получил здравословни проблеми. Заминал на гурбет в Белгия, където е работил и преди това.

Преди да започне да работи в завода Садет Муса е била шивачка в цех в Момчилград.

Майката на Дамла е задържана 72 часа с прокурорско нареждане. Тя е обвинена по чл. 182 от НК, според който родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие са наказва със затвор до 3 г.

“Това е причината да е задържана майката”, каза главният прокурор Цацаров. Според него ще се извърши нов оглед на жилището, където е извършено убийството, а след това ще се проведе и следствен експеримент с участието на майката.

По думите му в хода на следствените действия са назначени съдебно-медицинска, ДНК, дактилоскопна и техническа експертизи, резултатите от които ще бъдат най-късно до сряда сутринта.