Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гръцкият премиер Алексис Ципрас (вляво) се срещна с турския президент Ердоган. Снимка РОЙТЕРС
Гръцкият премиер Алексис Ципрас (вляво) се срещна с турския президент Ердоган. Снимка РОЙТЕРС

Зачитането на международното право и териториалната цялост на страните е предпоставка за стабилни двустранни отношения между двете страни на Егейско море, заяви гръцкия премиер Алексис Ципрас по време на срещата си с турския президент Ердоган.

„Различията винаги са съществували. Съществуват и днес. Важно е да изразяваме несъгласието си конструктивно, без провокации В последно време се появи напрежение относно бежанската криза в евро-турските отношения. Наша отговорност е да намерим решения. Ето защо насърчих президента на република Гърция да ви покани, защото поканата е историческа. Целта е да изградим мостове, а не да се строят стени. Ако днес направим това, посещението ви ще бъде не само историческо, но и ще отвори нова глава в нашите отношения“, каза Ципрас.

"Имам честта да бъда втория турски президент, който посещава Гърция. Както казах по време на разговорите си с г-н Павлопулос смятам, че Турция и Гърция трябва да се фокусират върху пълната част на чашата. Нашите народи имат много общи черти, достатъчно, за да изолираме тези, които имат идеологични мании. Като държава, като турска република, никога не гледаме на земите на друга държава. Като близки народи ние имаме наши граждани, които живеят в гръцки земи и обратно, вие имате ваши, които живеят в турски земи. Иска ми се да не бяха ставали грешки, които да доведат до оттеглянето на гражданите от земите им, но направените грешки са част от историята. Трябва да изградим бъдещето на много силни основи. Мисля, че можем да го постигнем ако се съгласим с принципите на здравия разум" отговори на свой ред турския президент.