Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Здравната каса е ощетена със стотици милиони, обяви министър Кирил  Ананиев

Медикаменти за онкоболни изнасяни в Европа и продавани 4 пъти по-скъпо

 60 обекти и офиси в 4 града обискирани, запечатаха склада на престъпната група

Спецпрокуратурата и ГДБОП са разбили престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари, свързана с реекспорт на животоспасяващи лекарства, съобщиха в събота на съвместен брифинг от двете институции.

Записки на контрабандистите и пациентски книжки иззети при операцията.
Записки на контрабандистите и пациентски книжки иззети при операцията.

Здравната каса е била ощетена със стотици милиони, защото държавата е плащала за лекарствата, а след това ценните медикаменти са се озовавали в ръцете на контрабандистите.

Бандата е от 7 души. Те са задържани за 24 часа. По време на разследването те са следени и подслушвани. Имало и изявен лидер.

Лекари от различни болници и фармацевти от аптеки са изписвали лекарства, които са продавани на прекупвачи. Използвани са и фалшиви документи. Прекупвачите откарвали стоката в склад. След това хапчетата и ампулите са изнасяни за страни от Европейския съюз и са продавани там 4 пъти по-скъпо. В същото време българските пациенти имали нужда от тях и не можели да ги открият на пазара.

Маскирани спецполицаи участват в акцията.
Маскирани спецполицаи участват в акцията.

Част от

лекарствата

са внасяни

в страната

нелегално,

а след това са препакетирани и изнасяни в трети страни.

Над 60 обекта в София, Пловдив, Шумен и Сливница са проверени от ГДБОП по време на разследването. Запечатан е и складът, в който са се съхранявали лекарствата, преди да бъдат транспортирани към Европа.

Огромно количество лекарства, документи и други доказателства са иззети по време на операцията.
Огромно количество лекарства, документи и други доказателства са иззети по време на операцията.

Мъже от арабски произход са сред основните участници в престъпната схема, научи “24 часа”. Само

за година от

България по този

начин са

изнесени 80

милиона

опаковки

(кои са лекарствата - виж карето долу). От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена на болници, аптеки и лекари, които се разследват по схемата. Обвинения ще бъдат повдигнати през следващата седмица.

От трезор на банка, нает от член на бандата, разследващите са иззели над 150 хил. евро. Същата сума, но в левове е открита в касета на негов съучастник.

“Производството е образувано през септември. Данните и сигналът за престъпленията са получени 6 месеца преди това. Има достатъчно доказателства за данъчни престъпления и за пране на пари. Иззетите лекарства са за милиони левове. Те са животоспасяващи и животоподдържащи, от които пациентите в България са имали нужда”, каза ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Актове за над 500 хил. лв. ще напише Изпълнителната агенция по лекарствата заради нарушения в различни аптеки.

“Веригата от

обвиняеми ще

е доста дълга

Имаме амбиции да стигнем до върха на тази група”, казаха от прокуратурата.

“Оперативните служители свършиха много работа по това разследване. Открихме проблеми и в законодателството, което урежда процеса. Да не говорим за моралните качества на хора, които наричат себе си лекари. Защото тези лекарства няма как да се озоват на черния пазар ако не са извадени от болници и аптеки.

Това не е единствената схема, има още много. В следващите месеци ще имаме още операции”, каза директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

“Стотици милиони са източвани от здравната каса по схемата. Това са пари, които са предназначени за лечение на българите. Вместо това са ги изнасяли в Европа.

Там са продавани 4 пъти по-скъпо.

Това доказва, че

са качествени

и лекуваме

българите с

най-доброто

Реформата на здравната каса ще продължи и с останалите сектори като медицински изделия, болничната и доболничната помощ”, обяви здравният министър Кирил Ананиев.

“В сектора на здравеопазването се дават много пари, но услугите не се подобряват. Затова сме активни.

Има и много сигнали за нарушения с лекарства. Убеден съм, че мнозинството български лекари, медицински сестри и други, ангажирани със здравеопазването, ще застанат на наша страна против тези лоши практики”, каза вътрешният министър Валентин Радев.

Десетки аптеки, включително и вериги, са били в схемата с незаконно изписване на лекарства от складовете. От МВР и прокуратурата отказаха да назоват имена.

Трудно откриваемите и скъпи “Хумира” и “Енбрел” намерени в склада на бандитите

Лекарства за онкоболни, за деца и за поддържане на живота на пациенти са сред иззетите при акцията на ГДБОП. Едно от тях е “Хумира”, което в България струва около 1600 лв., а в Европа - два и дори три пъти по-скъпо. Разследване на журналистката Валя Ахчиева показа как “Хумира” също е предмет на паралелен износ, след като се изписва от аптеките на депутата Веселин Марешки. В акцията на прокуратурата и ГДБОП се проверява и участие на тази верига в разбитата схема.

Голямо количество от инхалера “Серевент” също са иззети при операцията. Лекарството е за астматици и белодробни заболявания.

“Енбрел” за псориазис, който струва 900 лв. у нас и не се намира лесно по аптеките, е друг от лекарствените продукти, които са изнасяни по черната схема.

“Салофалк” за заболявания на стомашно-чревния тракт, “Янумет” и “Джентафуето” за захарен диабет, “Мирцера” за анемия, което струва над 200 лв. на българския пазар, “Ренагел” за бъбречна недостатъчност са само част от лекарствата, открити в склада.

Ваксината срещу хепатит Б “Енджерикс” също била търсена от бандата за реекспорт.

Специално звено в ГДБОП разследва далавери в здравето

Специално звено в ГДБОП разследва злоупотребите в здравеопазването. Там работят разузнавачи и разследващи полицаи, които са специализирани в разкриването на корупция, пране на пари и източване на ДДС.

“Тепърва ще се чува какво става в този сектор. Там отиват много пари от бюджета, но ефектът е същият, а лошите практики продължават. Имаме нужда от онези лекари и медицински работници, които са съвестни, за да застанат на наша страна. Материята е специфична и не е работа само на службите за сигурност”, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Звеното за борба със злоупотребите в здравеопазването е подобно на центъра в ГДБОП, който противодейства на контрабандата. Там участват прокурори, експерти от НАП, митниците и още няколко институции.

Борисов свика спешна

среща заради кражби

в здравеопазването

Извънредно съвещание в събота сутринта свика министър-председателят Бойко Борисов. Той събра в Министерския съвет здравния министър Кирил Ананиев, финансовия - Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и представители на силовите служби, включително ДАНС.

Повод за срещата бе да се обсъдят две от най-важните теми, които вълнуват страната в последните дни - проблемите в здравеопазването, акцията на ДАНС и МВР, която разкри престъпна схема за реекспорт на скъпи лекарства, и обстановката в страната след големите дъждове, които се изляха.