Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Досега през КЕВР не са минавали искания от търговци на ток за заеми.
Досега през КЕВР не са минавали искания от търговци на ток за заеми.

В писмо до ЕСО “Фючър енерджи” признава, че не може да продава вече ток на големите си клиенти като ЧЕЗ, “Джъмбо”, “Макдоналдс”, болници и хотели 

“Фючър енерджи” - фирмата, сочена за купувач на бизнеса на ЧЕЗ в България, е отстранена от пазара на ток, научи в. “24 часа”.

От компанията са написали писмо до Електроенергийния системен оператор с дата 1 декември, че от 2 декември молят да бъдат отстранени от регистъра на координатори на стандартни балансиращи групи. Информацията бе потвърдена от ЕСО. Оттам уточниха, че от “Фючър енерджи” са

посочили

като мотив

отпадането

на ключови

доставчици

на електроенергия, поради което не могат да изпълняват задълженията си по договори.

Писмото на “Фючър енерджи” е ЦУ-ПМО7100 - 01 12 2017. Получатели са “Електроразпределение Юг”, “ЕВН България”, “Енерго-Про мрежи”, “Енерго-Про продажби”, “ЧЕЗ Разпределение”, “ЧЕЗ Електро България”, НЕК, енергийната борса и КЕВР.

В регистъра на търговците, координатори на стандартни балансиращи групи, срещу името на “Фючър енерджи” от късния следобед в петък се появи буквата S, което означава отстранен.

Изненадващият ход е всъщност резултат от предупреждението, което ЕСО е изпратил в началото на ноември до три компании. Държавният оператор посочва търговците “Фючър енерджи”, “Енергийна финансова група” и “Аркадия сървис” със сериозни задължения към НЕК за такса задължения към обществото. На тях е бил даден срок до 23 ноември да се издължат.

Според осведомени от тримата търговци

“Фючър

енерджи” са

влезли в

преговори за

разсрочване,

но очевидно се

е стигнало до

споразумение

От НЕК заявиха, че оповестяват списък с фирмите, които не си плащат, но не могат да отстранят никой от пазара. Както и не могат да съобщят размера на дължимата сума.

Справка на сайта на НЕК показва, че фирмите, които са с просрочие по плащането на “задължение към обществото” към 24 ноември, са 16. Срещу имената на “Тошел 92” “Ар Си пауър енерджи” и “Кей Ар Джи” е написано - отстранени от електроенергийния пазар.

Другите длъжници са “Аркадия сървис”, “Гранд Енерджи Дистрибюшън”, “Дикс 2001-електроснабдяване”, “Джи Ви Ай”, “Ел Екс Корпорейшън”, “Енекод”, “Енергийна финансова група”, “Енерджи съплай”, “Еско сървисис”, “Мост енерджи”, “Сайт енерджи”, ТЕЦ “Марица-изток 2”, “Фючър енерджи”.

за купувач на ЧЕЗ,

на ток заради големи

дългове към НЕК

От ЧЕЗ заявиха, че тяхната компания “ЧЕЗ Електро” купува ток от “Фючър енерджи”, но работели и с други търговеци, от които купуват електроенергия. “Това са реалностите на пазара и ние се съобразяваме с тях”, съобщиха от компанията.

Според закона, когато един търговец на ток спре да доставя електроенергия на клиентите си, те

отиват при

доставчика

от последна

инстанция

в района, в който са. Ако са в София, това е ЧЕЗ, ако са в Североизточна България, е “Енерго-Про”, а за Югоизточна България е ЕВН. Те ще доставят електроенергията вместо търговеца, с когото фирмата или домакинството има договор. Това е, докато бъде намерен нов търговец. Токът на доставчика от последна инстанция е по-скъп.

От сайта на “Фючър енерджи” става ясно, че

фирмата има

над 3500

клиенти

Сред тях са компании като “Олинеза”, “Михалково”, Александровска болница, болница “Токуда”, “Джъмбо”, “Шарлопов хотелс”, “Макдоналдс”, Кей Еф Си. Всички те сега ще бъдат снабдявани от съответното енергоразпределително дружество.

Търговци на ток заявиха, че с оглед на големите обороти всяка компания на този пазар ползва външно финансиране. Но нормативните изисквания били такива, че всяка сделка, която може да доведе до задлъжнялост, подлежи на одобрение от КЕВР.

От регулатора заявиха, че досега на заседание на комисарите не е внасяно за одобрение искане за допълнително финансиране от страна на търговец на ток.

В последните дни на ноември е имало и

рязък спад

на цените на

енергийната

борса

За периода от 1 до 28 ноември тя е била 97,565 лева за мегаватчас. На 29 ноември пада на 68,29 лева, а на 30 ноември се срива на 44,26 лева.

Търговци на ток коментираха, че причината е рязкото свиване в търсенето на ток - вероятно заради това, че определени търговци със задължения към НЕК не са могли да поддържат необходимите обезпечения към борсата. Поради това престанали да подават заявки за купуване на ток.

Централното диспечерско управление на ЕСО. От компанията са отстранили и “Фючър енерджи” от пазара на ток.

Централното диспечерско управление на ЕСО. От компанията са отстранили и “Фючър енерджи” от пазара на ток.
Централното диспечерско управление на ЕСО. От компанията са отстранили и “Фючър енерджи” от пазара на ток.