Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата в Несебър ще поиска 59-годишният Филип Роберсън да бъде съден в родината си

Шести месец чужденецът е в бургаския затвор, пие хапчета против депресия

Трансфер на наказателното производство срещу 59-годишния шотландец Филип Роберсън, обвинен в блудство с малолетни момиченца в Слънчев бряг, ще поиска районната прокуратура в Несебър.

Пред “168 часа” административният ръководител на прокуратурата в морския град Радост Бошнакова съобщи, че според държавното обвинение е най-удачно британецът да бъде съден в родината си.

“По делото

предстоят

разпити на деца,

и то от чужбина, смятаме, че ще е по-целесъобразно делото да се гледа във Великобритания. Ще информираме за нашето становище ВКП и ако и тя е на същото мнение, няма пречка трансферът за бъде извършен", обясни Радост Бошнакова.

На същото мнение е и бургаският адвокат Иво Баев, упълномощен от Роберсън да го представлява.

Причина за искания трансфер е да се осуети евентуално забавяне на същинския процес, тъй като потърпевшите деца са от чужбина, а много от процесуалните действия следва да се извършат чрез международни съдебни поръчки.

По подобна процедура бе извършен

трансфер на делото срещу поляка Войчех Маевски, който подаде фалшив сигнал за бомба на борда на самолет, на който пътувал, и той бе съден в Полша вместо в Бургас, припомнят запознати.

Вече шести месец 59-годишният шотландец Филип Роберсън от Абърдийн лежи в бургаския затвор. Той е на хапчета против депресия, тъй като преди години шотландецът дълго време е бил в депресивно състояние и се е лекувал продължително, уточнява адвокат Баев.

Филип Роберсън е задържан в края на юни в Слънчев бряг, след сигнал за блудство с 12-годишно момиче от Швеция. Подава го майката на детето.

Роберсън е заподозрян за

още едно блудство

с 10-годишно момиченце от Дания, извършено седмица по-рано.

По делото вече е присъединена втора жалба, след като семейството на детето подало сигнал, но не в България, а в родината си.

В момента се проверява дали става дума за същия извършител, жалбата е отново за блудство, коментира наблюдаващият прокурор по делото.

Според оперативни данни шотландецът набелязвал жертвите си по басейните на хотелите в Слънчев бряг. Дебнел ги докато тръгнат към стаите си и влизал с тях в асансьора. Оставайки насаме с беззащитните деца, педофилът започвал да ги опипва и целува.

Арестуван е едва след посегателство върху второто момиче - тийнейджърка от Швеция, която била на почивка с родителите си в хотел "Маджестик".

Филип, който си изкарвал прехраната като работник във ферма, пристигнал в България с приятелката си, с която от години живеел на семейни начала. Настанили се в хотел "Палас" на 16 юни, където трябвало да останат две седмици.

Роберсън обаче почти не се задържал в хотела си, а обикалял по съседните комплекси. Прекарвал с часове край басейните, като пийвал на бара и оглеждал момиченцата.

Изглеждал дружелюбен, не се набивал на очи. На 25 юни, докато се мотаел край басейна на хотел "Маджестик", забелязал стройно русо момиченце. Когато детето се запътило към фоайето, мъжът веднага го последвал и се мушнал с него в асансьора.

В показанията си по-късно момиченцето и майка му твърдели, че непознатият се опитал да опипва детето и да прави други непристойни действия.

Той е бил запечатан на една от охранителните камери във фоайето на хотела. На записа се виждало как Филип влиза в асансьор, в който секунди преди това влиза 12-годишното момиченце. Два дни по-късно

британецът

е задържан

в хотел "Палас".

"Жената на Филип ужасно се срамуваше от станалото. Спря да слиза до ресторанта и басейна, поръчваше си храна в стаята", спомня си администраторка на хотела.

Преди ареста педофилът е издирван в продължение на два дни. Полицаи от управлението в Несебър претърсват хотел по хотел, а чрез вътрешна онлайн система от "Маджестик" уведомяват колегите си от по-големите хотелски комплекси в куррорта. Разпространени са кадри от видеозаписа и в крайна сметка британецът е задържан в хотелската си стая.

Огромна роля в разкриването на изверга изиграват родителите на пострадалото дете, които веднага алармират скандинавския туроператор, организирал почивката им в България.

Не такова обаче е поведението на семейството от Дания, което след случката просто си стяга багажа и набързо напуска България, без да подаде жалба в полицията. По-късно, явно размислило, подава сигнал в датската полиция.

Какво се е случило с Роберсън на младини, четете в хартиеното издание на "168 часа".

Хотелът, в който мъжът е блудствал с децата.
Хотелът, в който мъжът е блудствал с децата.