Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Апелативният съд в Пловдив

увеличи на 30 г. присъдата на Иван

Николов от Пазарджик за умишлено

убийство

- Надрусан, изненадал старците,

докато гледат телевизия, не взел

нищо от къщата

- На следващия ден стреля с

въздушна пушка по две ромки

“Просто така. Исках да убивам цигани.” Това обяснява по време на първите разпити един брутален убиец, заклал като животни двама пенсионери в Пазарджик.

Апелативният съд в Пловдив увеличи с 5 г. наказанието на Иван Николов за жестокото умишлено убийство на Асен и Василка Илиеви. Той ги надупчи с нож на 5 ноември м.г. в Пазарджик, само защото искал да убива цигани.

В края на юни Пазарджишкият окръжен съд осъди Николов на 25 г. затвор. Делото премина по съкратената съдебна процедура, след като подсъдимият се призна за виновен по всички повдигнати обвинения. Това

на практика

го спаси от

доживотен

затвор

Николов обаче обжалва чрез служебния си защитник Иван Главчев присъдата с надеждата тя да бъде намалена. Решението на пазарджишките магистрати беше обжалвано и от близките на жертвите, които настояваха за 30 г. затвор пред апелативния съд. Тяхното искане беше уважено от апелативните магистрати в Пловдив.

Според обвинителния акт убийството на двамата пенсионери е извършено по расистки подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвите начин.

Освен това, отново по расистки подбуди, Николов е причинил леки телесни повреди на две жени - Ася Йорданова и Теменужка Бързакова, като ги е прострелял с въздушна пушка. Поради това присъдите и на двете инстанции са комулативни. Съдът в Пловдив увеличи двойно и обезщетението на трите деца на убитите от 300 хил. на 600 хил. лева, въпреки че наследниците на жертвите бяха предявили искове за общо 1,4 млн. лева. На двете простреляни жени бе определено обезщетение от по 2000 лева.

Жестокото двойно убийство бе разкрито за по-малко от 24 ч и извършителят бе задържан, но хвърли в страх ромската общност в Пазарджик.

5 ноември 2016 г. е спокойна съботна вечер в кв. “Марица” в Пазарджик. 30-годишният Иван Николов е сам в апартамента, в който живее с баща си. Той е известен наркоман в района около държавната болница. Неуравновесен и сприхав, осъждан 7 пъти, лежал неколкократно в затвора за търговия и производство на наркотици, за кражби, закани за убийство. През 2009 г. Николов, който се дрогира от дете, е включен в метадонова програма, която обаче така и не му помага особено.

Около 20,30 ч във фаталната вечер той вече се е надрусал здраво с хероин и слуша музика. В един момент започва да звучи песента на Слави Трифонов “Няма такава държава” и превъзбудата на наркомана достига до критичната си точка.

“Исках да

убивам цигани”,

ще признае по-късно пред разследващите органи убиецът, който никога не е криел расистките си убеждения пред приятели и особено омразата си към циганите. Взима кухненски нож и се насочва към къщите на ул. “Дунав”, където живее малка ромска общност. Те са на 30-40 метра от жилищния му блок.

Влиза през паянтовата порта в първата къща, която се изпречва пред погледа му. В нея обаче няма никого. За късмет, стопанката е отишла на гости у близки в ромския квартал “Изток”. В яда си, че не е намерил жертва, Николов преобръща цялата покъщнина, без да взима нищо, и излиза.

Влиза в съседната къща, където има светлина. Тя е на 77-годишния Асен Илиев и жена му Василка, на 68 г. Двамата живеят сами, тъй като синовете им от години работят във Финландия, а дъщеря им е омъжена в близко село. Когато убиецът нахлува в приземната им стая, пенсионерите гледат телевизия. Бай Асен бил полегнал на дивана, а жена му - приседнала на леглото. Иван Николов се насочил директно към възрастния мъж и

започнал да го

дупчи

безразборно

с ножа

По-късно при аутопсията съдебните лекари ще преброят 14 прободни рани в гърдите, челото, корема и крайниците на убития. После убиецът се насочил към жената. Тя първоначално е прободена в гърба, след което безразборните удари с ножа продължили. По нейното тяло прободните рани са 9. Според съдебномедицинската експертиза пенсионерите са починали от остра кръвозагуба, причинена от множеството прободни рани.

Приключил с втората си жертва, убиецът

решил да отреже

главата на

Асен Илиев,

но това се оказало трудна работа. Затова хванал за краката трупа на мъжа и го завлякъл на тротоара пред къщата. Забил кървавия си нож в корема му, огледал се, поседял около минута и едва тогава тръгнал към апартамента си.

След убийствата наркоманът бил целият оплискан с кръвта на жертвите си. По-късно ще стане ясно, че кървави капки бележат точно откъде е минал, докато стигне от местопрестъплението до апартамента си.

Сигналът за убийството е подаден от случайни минувачи, които около 21,15 ч виждат на тротоара проснатото тяло на убития мъж, с нож в корема. За минути целият периметър е блокиран от полиция, а съседи от квартала се тълпят край полицейските заграждения. Хората са потресени и уплашени. Коментират се различни версии. От грабеж до лично отмъщение по стара вражда, търсене на милиони, уж спечелени от синовете във Финландия от лотария. Още при първоначалния оглед обаче разследващите установяват, че

в къщата не е

ровено и не е

взето нищо

И докато кварталът е като разбунен кошер, убиецът Иван Николов седи в апартамента си и чака да бъде арестуван. По собственото му признание той е бил убеден, че полицията в най-скоро време ще потропа на вратата му. Докато чака, се преоблича, като захвърля в кухнята окървавените си дрехи. При огледа на жилището му са намерени и голямо количество кървави салфетки, в които е бърсал ръцете си, след като се прибира.

В сутрешните часове на следващия ден убиецът вече е изключително превъзбуден и изнервен от факта, че никой не идва да го търси. Решава, че трябва “да вдигне хората на революция срещу циганите”, по собственото му признание. Той взима въздушната си пушка и слиза в градинката, която се намира между жилищния му блок и мястото на двойното убийство. Въпреки че наоколо гъмжи от полицаи, стреля няколко пъти по вратите на близките гаражи, но никой не му обръща внимание. Все по-изнервен, той отново вдига пушката и открива стрелба по няколко ромки, които вървят по улицата. Цели се в главите им и въпреки че пушката е с оптически мерник, успява да простреля две от жените - Ася Йорданова и Теменужка Бързакова, в краката. Едва тогава е забелязан и за броени минути задържан. Още на първите разпити убиецът признава вината си. На въпрос защо го е направил, лаконично отговорил: “Просто така. Исках да убивам цигани”. Междувременно

изпада в

абстиненция

и е видимо

неадекватен

Това особено проличава, когато съдът в Пазарджик заседава по мярката му за неотклонение три дни след убийството. Обвиняемият говори несвързано, репликира съдията и прокурора, налага се съдебната охрана да го държи в залата. Показателно е, че в този момент Николов първоначално изразява съжаление за стореното, но веднага допълва, че е горд от това, което е направил. С решение на съда двойният убиец е изпратен в психиатричната болница на затвора в Ловеч, веднага след като му е определена мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Върнат е в следствения арест в Пазарджик през март т.г. Междувременно са му направени няколко психиатрични и психологични експертизи. Според тях Иван Николов е вменяем, разбира свойството и значението на извършеното от него и може да носи отговорност за престъпленията си.

Дори да не беше

направил

самопризнание

за двойното убийство и прострелването на двете жени, срещу него има събрани достатъчно доказателства за извършените деяния - от ДНК, съдебномедицински, дактилоскопични, балистични и др. експертизи.

От апелативния съд в Пловдив Иван Николов искаше не увеличение, а намаляване на 25-годишната му присъда. Според адвоката му Иван Главчев наказание от 22 г. напълно удовлетворявало подзащитния му.

Служебният защитник съобщи, че ще обжалва пред ВКС 30-годишната присъда. Адвокатът смята, че завишеното наказание е неприемливо, понеже е установено, че Николов е бил в неадекватно състояние и под влиянието на наркотици при извършване на убийствата. Освен това напълно съдействал на разследването, направил пълни самопризнания и се разкрил сам като извършител.

“Клиентът ми е млад човек. Има възможност в затвора напълно да осъзнае грешката си и да се поправи. Говорих с него, съжалява за постъпките си. Трябва да му се даде този шанс”, заяви пред “24 часа” Главчев.