Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Предадените в музея 184 сребърни монети от откритото в Мездра имане.
Предадените в музея 184 сребърни монети от откритото в Мездра имане.

Откритото в корените на отсечена джанка в Мездра сребърно имане разбуни духовете в железничарския град и във Враца, където намерените монети се почистват и изследват. Имането било открито случайно след като до местната общинска управа постъпило заявление от местния жител Венелин Цолов за премахване на дървото, което пречело за регулацията на имота му. Общинската екоинспекция проверила случая и издала предписание дървото да се отсече.

Съкровището било открито в имота на сестрите Нели и Петя Кръстеви на ул. Ал. Стамболийски" в железничарския град. Когато джанката била изкоренена, под коренището се показал капак на керамичен съд. При опит да извади гърнето с кирка, един от работниците неволно го счупил и патинираните монети се посипали в пръстта. Собственичките на имота прибрали находката и парчетата от керамичния съд. Според съседи те дори раздали няколко монети на зяпачите по улицата за късмет.

Подсетени от общинарите какво трябва да направят с намереното имане, по-късно сестрите Кръстеви предали 184 монети от намереното имане на представител на регионалния исторически музей във Враца. Според тамошните експерти сребърните монети са римски денари и антониани, сечени през 1 и 2 век сл. Хр. Монетите са с различен номинал и съдържание на сребро. Те са силно окислени от престоя си в земата в продължение на десетки векове.

Шефът на регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски.
Шефът на регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски.
Тези дни специалисти главната дирекция за опазване на културното наследство от министерството на културата проверяват дали са предадени всички монети от находката, както и керамичните фрагменти. Според хора от Мездра, часове след случайното откриване на сребърното имане неизвестни са копали в търсене на още части от съкровището и са открили още отделни монети.

Затова шефът на врачанския музей Георги Ганецовски призова всички, които са придобили незаконно монети от мястото на ул."Ал. Стамболийски"в Мездра, да ги предадат доброволно, за да не стига до намесата на полицията.

Според археолога има данни, че не всички монети са били предадени на врачанския музей и някои от обстоятелствата около откриването на съкровището, разпространени от пиарката на мездренската община, не отговарят на истината. Ганецовски бе категоричен, че всичко ще бъде изяснено на нарочна пресконференция едва когато експертите от музея и министерството си свършат работата по почистването на предадените монети и подробната им датировка от историците.