Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Данъчни затварят морски дискотеки след акция срещу Слънцето и Козела

Валери Симеонов погна мутри с прякори заради ниските приходи в бюджета от файтони и сергии.

 Собственици лепят рекламни брошури върху стикерите на НАП, за да си спестят унижението.

На 4 септември Валери Симеонов обяви война на всички сергии, атракциони и файтони в курорта Слънчев бряг. Те се контролирали от хора с прякори Слънцето и Козела. "Те дават хляб на много хора, но не и на държавата", аргументира се вицепремиерът. Приходите от преместваемите обекти и триколките за 2016 г. са под 150 хил. лв.

Хотелиерите потърсиха помощ от Бойко Борисов. Провокирани от акция "Тишина" на Валери Симеонов, те настояват за работна среща с Борисов и всички институции, ангажирани с българския туризъм.

Апелират за бързи мерки, с които да се изработят правила, за да не се стига до ескалиране на проблеми в пика на сезона.

Сред исканията им са регламентиране статута на националните курорти в Закона за туризма, решаване на отколешните проблеми с инфраструктурата в курорта, законодателни промени за решаване на проблема с шума от откритите заведения.

Валери Симеонов пък вече втора седмица не е стъпвал в Слънчев бряг, след като сътвори невиждан екшън в меката на забавленията Какаобийч. След акцията в дискотека "Бедрум", а една нощ по-рано и в култовия бар "Оксижен", тези дни в комплекса е спокойно. И сякаш доста по-тихо.

Дали това е затишие пред буря, питат се в курорта, изумени, че акция "Тишина" измести по популярност дори скандала за "парко-нарко място", в който несебърският бос Митьо Очите едва не бе убит миналото лято.

Точно преди година един топполицай, който вече не е в редиците на МВР, сподели в неформален разговор интересна теза за отзвука от стрелбата срещу Очите.

"Добре, че е Митьо, та държавата да се задейства, сега и закони ще се променят, ако трябва", каза топченгето, визирайки събитията след безпрецедентната стрелба в пълен с туристи ресторант.

Арести, лавина от проверки на НАП, Инспекцията по труда, Агенцията по храните, Регионалната здравна инспекция, които заляха курорта след екшъна във "4 yuo" на 8 юни, 2016 г.

Е, това лято няма стрелби и убийства, Желязков оцеля и вече е в почти перфектна форма. А полицията има едно наум и държи под око и него, и смъртния му враг Божидар Кузманов-Кравата.

Но Слънчев бряг пак е под медийните прожектори. Отново има масирани проверки на държавата, в пъти вдигнати обороти след акциите на данъчни инспектори, но всички те бледнеят пред битката на вицепремиера Валери Симеонов с децибелите по морето. Нещо хем ново като лайт мотив, хем много старо като проблем. Социалните мрежи преляха от пиперливи закачки към вицето на Борисов и цветущи лафове като "Угаси, намали, Валери спи", който е сред най-безобидните...

Първа жертва на новата акция падна диджей Станчо и трънът в очите на институциите - бар "Оксижен", за който се смята, че е на Божо Кравата. Популярният DJ отказа да предаде на полицията личния си лаптоп и това му коства една нощ в ареста на РУП Несебър, известен с розовите си чаршафи.

Посегателството срещу родния шоумен обаче се оказа нищо работа в сравнение с "нахалството" на вицепремиера да нагази във ВИП зоната на Слънчев бряг Какаобийч.

Близо 2000 посетители на дискотека “Бедрум”, дошли предимно от столицата да разпуснат за уикенда, посрещнаха вицепремиера с “Оставка”, "Селяни" и "Довиждане". Той пък ги обвини, че обиждат на столица и провинция. А когато няколко дни по-късно в Слънчев бряг се роди "спонтанен" протест срещу акция "Тишина", Симеонов възкликна: "Срамота, дори от една дискотека хора не можаха да изкарат."

Млади момичета и момчета, повечето персонал от заведенията на Какаобийч, и техни приятели блокираха движението по централната пътна артерия на курорта, но до сблъсъци с полицията не се стигна.

За втория протест на 19 август МВР буквално окупира курорта. То пък се оказа, че протестът е под формата на хепънинг. Имаше музика, танцуващи хора, носещи надписи "аз съм мутра" в отговор на изказването на Симеонов, че протестът в Слънчев бряг е на мутрите срещу държавата.

В битката срещу децибелите се включи и прокуратурата, която взе на мушка Наредбата за обществен ред на община Несебър. Държавното обвинение се обяви против точка в наредбата, според която силна музика на открито може да звучи до полунощ, защото според Закона за шума пределът е 23 ч.

Само дето атакуваната наредба не е нито от това, нито от миналото лято, а отпреди цели 10 г. През които явно никой не се е подразнил от очевадното разминаване между закона и установените правила в морската община.

"Слънчев бряг е парти курорт, който съществува напук на всичко. Желан е, въпреки опитите да бъде очернен, въпреки престъпленията от миналото лято", изригна шефката на хотелерите Елена Иванова, влизайки в задочен диалог с вицепремиера.

Той пък я отряза с думите: "Ако това е позицията й, да си говори с Маджо и Радо Слънцето, не с мен."

Няколко дни след разменените реплики й назначиха проверка за незаконно строителство върху пясъчни дюни. Нещо, което Иванова категорично отрича.

Дали заради ангажиментите си на събора в Жеравна, или защото смята, че вече е дал личен пример, Симеонов не се появи миналия уикенд в Слънчев бряг.

Инициативата обаче поеха данъчните, които на няколко пъти бъркат директно в касите на оборотни заведения в Слънчев бряг, между които отново "Оксижен".... А междувременно проверките се разляха надолу по Южното Черноморие.

В Созопол също стана по-тихо, а в Приморско данъчни направо шамаросаха местния бизнес, като директно запечатаха пет от най-оборотните кръчми.

До крайната мярка се стигна заради отказ на собствениците да предадат парите от касите на заведенията. Бъркането направо в сейфовете с оборотите е една от непопулярните мерки, която в НАП все повече използват. "Направихме го, за да се обезпечат предстоящи ревизии", коментира пред "168 часа" пресаташето на НАП в Бургас Христо Узунов.

Дни след акцията в Приморско последва нова в Бургас, но този път данъчните са действали под прикритие.

По тениски и бермуди служители от звеното "Фискален контрол" си поръчали питиета в новооткрита дискотека на плажа. Гости на заведението разказаха, че въпросните клиенти останали почти цяла нощ, но когато не получили касов бон се легитимирали и започнали проверка. И капанът щракнал - контрольорите засекли разлика между парите в касата и отчетените с фискални устройства.

Криенето на обороти е сред най-честите нарушения на по-големите заведения по морето, признават данъчни. Те са запечатали 120 търговски обекта по Черноморието от началото на сезона. Често собственици се държали агресивно, но имало и куриози, при които върху лентите на НАП по запечатаните обекти управителите лепели рекламни брошури. Така си спестявали унижението, че са принудително затворени, разказват проверяващи от приходната агенция.