Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Атанас Михайлов
Д-р Атанас Михайлов

- Д-р Михайлов, как влияят слънчевите и магните бури на здравето?

- У нас упорито не желаят да се занимават с проблема - метеорологична обстановка и здраве и слънчева активност и здраве. За съжаление нито физици, нито медици проявяват интерес.

Факт е, че магнитното поле на Земята служи за защита от слънчевия вятър, но част от заредените частици е способна да проникне в магнитосферата. Най-слаба е защитата във високите ширини - Северен и Южен полюс, където интензитетът на магнитното поле стига и до нула и влиянието му се разпространява по цялата земя.

Ясно е, че Слънцето доставя енергия на земята и животът тук зависи от това. При спокойно слънце - без протуберанции, видими слънчеви петна и т.н., се наблюдава електромагнитно излъчване в целия спектрален диапазон - инфрачервени, ултравиолетови лъчи, рентгенови лъчи, радиодиапазон, видимия спектър. Постоянен във времето е и така нареченият сънчев вятър - слаб поток от електрони, протони, хелиеви ядра, което представлява изтичане на плазма от слънчевата корона в междупланетното пространство.

- Как точно ни се отразяват слънчевите изригвания?

- При тях електромагнитното излъчване рязко се увеличава. Може да се сравни с порив на вятъра. Подобно на бутало оказва натиск върху атмосферата на Земята и свива магнитосферата два и повече пъти. Това се случва след 12 до 24 часа след изригването.

В резюме нещо подобно става и при слънчева активност. Малко отвлечено, но познато на всички е "тежкото" време по пладне през лятото. При бързото загряване на въздуха над Земята и при издигането нагоре, при триенето на въздушните слоеве се получава наелектризиране на въздуха (както при натриване на ебонитова пръчка - експеримент от часовете по физика). Получените положителни аеройони влошават здравето преди всичко на хронично болните и на първо място на сърдечноболните, но страда и централната нервна система.