Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Константин Каменаров Снимки: Алексей Петров
Константин Каменаров Снимки: Алексей Петров

"Панорама" ще се излъчва в събота или в неделя - това е една от най-революционните идеи в концепцията на Константин Каменаров, който я представи пред Съвета за електронни медии в конкурса за генерален директор на БНТ. 

Другата му революционна идея е да има само две двойки водещи на централната емисия "По света и у нас". Те или ще се сменят през седмица, или единият екип ще води от понеделник до петък, а другият - през уикенда. 

И до тук с революциите. "Не харесвам революционната дейност. Откакто съм бил ученик, все съм бил в експериментални паралелки, все нещо се променя кардинално. Затова концепцията ни е построена върху реални постижими идеи с консервативно финансиране", каза Каменаров.

Според него БНТ е доказан лидер в новините и в публицистичните предавания. За да не останат обаче те самотен остров най-важно е да се развива цялостната й програма. Каменаров цитира своя учител в телевизията проф. Хачо Бояджиев, който обичал да казва, че телевизията - това е нейната програма. 

По думите на Каменаров БНТ няма нужда да се конкурира ненужно с големите търговски телевизии, тъй като тя е реална алтернатива на комерса. Има предимството да произвежда продукти, които не са комерсиални. 

"Не съм съгласен, че БНТ не трябва да търси рейтинг. В съвременния свят рейтингът показва дали си гледан. Това не значи, че не може да се постигне рейтинг в некомерсиални предавания, въпреки че е много трудно", каза кандидатът за генерален директор. 

Каменаров няма да създава нови канали. БНТ1 ще остане централната политематична телевизия, а останалите три съществуващи ще са букет от профилирани канали. Единствената по-голяма промяна ще претърпи БНТ2, която ще бъде форматирана като канал за култура и образование.

Според Каменаров трябва да се промени философията на производството на програма. Заради това той е готов да напише, заедно с експерти от всяка област, Библия на телевизията, която ще се съдържа златните стандарти кое как трябва да се произвежда.  "Това ще е общественият договор, който БНТ ще сключи със себе си." Според него трите императива на телевизията са програмна, финансова и технологична дисциплина. 

Една от мечтите на Каменаров е да създаде "БНТ академия", която да е с контакт с всички университети, където се обучават журналисти, фотографи, оператори. Техните продукти и съдържание може да са в порталите на БНТ. 

На въпрос на Мария Стоянова от СЕМ Каменаров отговори, че от 2013 година извършва консултантска и лобистка дейност, без да е на трудов договор за компанията "Ърнст анд янг".

Каменаров беше вторият кандидат за директор на БНТ, изслушан от СЕМ. Конкурсният ден завършва със събеседване с Емил Кошлуков.

Очаквайте подробности.