Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Рано умират трима души, които са я купували.

 Фюрерът не можел да кара, ползвал шофьор.

Лимузината на Хитлер носи проклятие, твърди пред германския “Шпигел” търговецът на коли Фрохлих, продал известния мерцедес 770К пулман W150 през 2009 г. Според него предишните собственици на автомобила са починали мистериозно.

Интересът към мощната машина, с която се е придвижвал нацистът с малките мустачки, е започнал още веднага след войната. През 40-те години колата е купена от собственика на хотел “Империал палас” в Лас Вегас и е била изложена в частната му колекция. Тя обаче не му носи късмет - бизнесменът си отива рано. След смъртта му бронираният Хитлеров мерцедес е купен от баварски колекционер.

За зла участ новият собственик умира в същата година, в която се осъществява сделката. При това напуска този свят без време - едва на 49 г.

Търговецът Фрохлих, който през 2009 г. е продал пулмана, твърди пред “Шпигел”, че се е сдобил с оригиналните документи за доставка на бронирания мерцедес на “фюрера и канцлер на Райха” през 1935 г. Дори в папката имало бележка, че мощната кола е била на ремонт веднъж - през 1939 г. заради повреден двигател.

“Има леки следи от употреба и от счупването, но автомобилът е в прекрасна форма и дори може да се кара”, смята Фрохлих.

Колата е с 18-милиметрова дебела бронировка, 40-милиметрови блиндирани прозорци. Мощността на двигателя е 400 конски сили, като максималната скорост, която може да вдигне, е 180, а според някои дори немислимите за 30-те и 40-те години на ХХ век 200 км в час.

Номерът на супермерцедеса е бил 1A 148461. От 1984 г. един от по-ранните 6 автомобила на Хитлер е в частна колекция в затворен комплекс на един час път югоизточно от Лос Анджелис. Собственикът ген. Уилям Лион е пилот ветеран от войната в Корея.

Въпреки че се е возил в най-мощния автомобил за времето си, фюрерът не е имал шофьорска книжка.

Никога не е въртял волана лично. Използвал е няколко коли и всички те са били поръчани от канцеларията на Третия Райх, а не от него самия.

“Доколкото знам, Хитлер не е имал шофьорска правоспособност и никога не е карал сам”, пише “Шпигел”, цитирайки Йозеф Ернст от “Даймлер”.