Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шестима мъже от циганската махала на врачанското с. Баница станали жертва на трафик на хора с цел трудова експлоатация в Швеция през юли. Мъжете са заминали с уговорката да берат боровинки, но пристигайки в село, близо до столицата Стокхолм, са били карани да просят и да живеят в мизерни условия. Жертвите са потърсили помощ от посолството ни в скандинавската страна и са се върнали у нас.

Като пристигнали в Швеция, били настанени в палатки в гориста местност на север от Стокхолм. Работодателят им българин ги принуждавал да живеят в мизерни условия, като не им плаща и ги карал да нощуват на места, различни от уговорените. Това разказа българският консул в Швеция Надя Велева.

"По техните думи отношението към тях е било грубо, стигало се и до физически тормоз, искали да им вземат личните карти, давали им храна с изтекла годност. Условията за спане и като цяло са били лоши. Тъй като все още нямало боровинки, техният работодател, който също е българин, ги е накарал да просят. Но шестимата мъже отказали", обяснява Велева.

Те останали при тези условия пет дни, след което решили да избягат. Успели да се свържат с посолството ни в скандинавската страна и с помощта на мисията се върнали обратно у нас.