Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пазарджишкият завод на "Костал" бе официално открит вчера.
Пазарджишкият завод на "Костал" бе официално открит вчера.

Предприятието е построено за по-малко от година

 От едни почти разрушени сгради успяхме да изградим третия си завод в България. С тези думи собственикът на немската компания “Костал” Андреас Костал започна церемонията по откриването на третия завод на компанията в България, който се намира в Пазарджик.

Двата досегашни завода на “Костал” са разположени в Смолян. Компанията има и бюро за разработване на софтуер в столицата.

Новата инвестиция в Пазарджик е на стойност 32 млн. до момента, като ще стигне 170 млн. евро до година-две. Заводът ще осигури 1300 нови работни места за жителите на Пазарджик и региона, като се очаква те да нараснат до 1700 в близкото бъдеще.

“Огромно удоволствие и гордост за нас е да открием тази производствена мощност. Фактът, че успяхме да изградим този завод за по-малко от година, е и благодарение на местната власт, и на главния мениджър г-н Гарбовски, и на главния архитект, които успяха от почти разрушени сгради да изградят тази мощност”, каза Костал.

На събитието присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), кметът на Пазарджик Тодор Попов.

“Днешното събитие за мен е една сбъдната мечта. Посетих Германия 10 пъти в рамките на мандата си и при едно от тези посещения се запознах с г-н Костал. Инвестиция като тази са символ на перспектива и развитие”, каза Росен Плевнелиев, преди да се включи в тържественото рязане на лентата на завода заедно с премиера и немските инвеститори.

Заводът се състои от два цеха, като скоро ще се увеличат с още два. “Костал” произвежда автомобилни елементи за почти всички водещи автомобилопроизводители в Европа и е доставчик от първо ниво за тях. Компанията има 17 000 служители и 2 млрд. евро годишен оборот.

 

Андреас Костал: Това е най-бързо изграденият ни обект 

Интервю със собственика на компанията Андреас Костал и изпълнителния директор д-р Лудгер Лауфенберг

- Г-н Костал, това е третият завод, който откривате в България. Другите два са в Смолян. Защо този път в Пазарджик?

- Всъщност имаме още една фирма в България, в София, където развиваме софтуер. Там имаме 65 служители, планираме и нея да разширим. Но относно тази тук, в Пазарджик – решихме да излезем от Смолян, главно защото там вече имаме 1000 работници и има недостиг на работна ръка. Там почти достигнахме предела на развитие и затова решихме да се разширим в Пазарджик. Планът е тук да достигнем до 1700 работници. Продукцията ни, която е в много голямо количество, показва, че зависим много от добрата логистика. Пазарджик има по-добро развитие на логистиката от Смолян.

- И смятате, че тук, в Пазарджик, има добре образовани кадри, подходящи за фирмата ви?

- Определено да. Получихме съвет от президента Росен Плевнелиев (2011-2017) да се насочим към Пазарджик и региона, защото тук има около 5000 души, на които им се налага да пътуват до Пловдив, за да работят. Те са квалифицирани и подготвени и са на наше разположение. Последвахме съвета и засега сме много доволни.

- След като кадрите са добре квалифицирани, какви заплати биха могли да очакват?

- По въпроса трябва да говорите с местното ръководство на завода, в момента не съм запознат с почасовото възнаграждение.

- Но все пак съпоставими ли са с тези, получавани от други работници в тази сфера?

- Предполагам, че възнагражденията ще са сравними с тези в Смолян.

- Какво всъщност прави страната ни толкова привлекателна за “Костал”, защо инвестирате в толкова заводи тук?

- Първо, вярваме в принципа на европейския пазар. Второ, както спомена д-р Лауфенберг, тук логистичната връзка е добра, което е важно, тъй като в България имаме голямо количество продукция. Страната ви е разположена сравнително близо до потребителите ни – автопроизводителите. Освен това тук има една стабилна законова среда, надеждни институции, голямо желание за развитие на държавата и стимулиране на външните инвестиции. Имате и само 10% данък, което е много атрактивен данъчен модел за фирмата ни. Не на последно място са и квалифицираните работници, готови да се развиват и да работят срещу заплащане, което, погледнато отвън, е изгодно.

- А срещате ли някакви пречки?

- До момента не сме срещали такива. Построихме завода в Пазарджик за по-малко от година. Това е най-бързо изграденият ни обект, така че срещаме малко пречки и в същото време много добра кооперация и подкрепа. Това се отнася като цяло за развитието ни в България досега, разбира се, от време на време има някои малки трудности, но нищо толкова съществено, че да си кажем, че сме взели грешно решение да инвестираме тук.

Лудгер Лауфенберг: Освен това получихме наистина много голяма подкрепа. С властта работихме отлично заедно и когато е имало трудности, успявахме да ги премахнем възможно най-бързо. Изключително благодарни сме за тази помощ, която се осъществяваше на всички нива – държавно, регионално и местно.

- Имате дългосрочни намерения за работата си в България. Планирате ли още бъдещи инвестиции?

- Планираме до 2022 г. да инвестираме още 100 млн. евро в завода в Пазарджик, досега сме инвестирали около 130 млн. евро. Искаме да наемем още около 1000 работници в Смолян и до 1700 работници в Пазарджик. За разширението в София имаме затруднения да намерим нужния ни брой работници.

Лудгер Лауфенберг: Като цяло сме дошли, за да останем. Работим и върху това да изградим специализирани структури, искаме да развием една допълнителна структура в областта, с която да си помагаме, а и да осигурим още заетост и сигурност в региона. Обичаме, когато основната инвестиция, направена от нас, води след себе си вторични инвестиции. Залагаме много на изграждането в околността на строително предприятие и такова за доставка.

- Ще откривате ли нови заводи?

- Допълнителни обекти засега не сме планирали.

- Може ли да ми разкажете малко повече за офиса в София?

- Той съществува от около 10 години, София е нашият център за развитие на софтуер. Открихме този офис с намерението да осигурява софтуер и софтуерни услуги за цялата група “Костал” в световен мащаб. Продуктите ни са много иновативни. Така че си пожелаваме и в София да успеем да надградим работата си. Краткосрочните ни планове са да разширим екипа до 100 софтуерни разработчици и смятам, че в бъдеще ще можем да постигнем и повече.

- Какви работници се търсят тук, в Пазарджик?

- Най-вече ни трябват работници за директната продукция – монтажа и монтажната поддръжка. Освен това ще ни трябва общ персонал, както и кадри в продажбите.

- На кои автопроизводители доставяте части?

Ние работим за всички европейски автопроизводители, Пазарджик ще е основният производител на модули за “Фолксваген”, БМВ, “Даймлер”, “Нисан”, “Рено”, “Пиърс Ароу”.

Немската компания произвежда автомобилни елементи за повечето световни автомобилни производители
Немската компания произвежда автомобилни елементи за повечето световни автомобилни производители
Андреас Костал (вляво) и Лудгер Лауфенберг
Андреас Костал (вляво) и Лудгер Лауфенберг