Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Увеличават се случаите на ХИВ сред младите българи, съобщават от сдружение “Здраве без граници”. Неправителствени организации се страхуват страната ни да не последва примера на Румъния, в която след като Глобалният фонд спира финансирането си по програми за превенция и контрол на ХИВ, за няколко години новооткритите случаи сред наркозависимите се увеличават с 500%.

От началото на годината в Центъра за сексуално здраве в София към сдружение “Здраве без граници” са открити 21 момчета, носители на ХИВ. Специалистите от центъра обясняват, че най-младият мъж, който получава емоционална подкрепа, социално информиране и консултиране в центъра, е на 20 години. Средната възраст на новооткритите ХИВ позитивни е 30 години. Специалистите уточняват също, че тези млади хора са образовани, с добра кариера и стабилна семейна среда. Реализират се в различни сектори на икономиката и са със среден или над средния стандарт на живот.

От януари до края на юни през безплатно тестване за ХИВ и хепатит С в Центъра за сексуално здраве в София са преминали 900 мъже и жени. Близо една трета от тях - 250, са жените, тествани за предавани по сексуален път инфекции. Това затвърждава позицията на Центъра за сексуално здраве в реалната и ефективна превенция на ХИВ и вирусни хепатити сред групата на мъжете, които правят секс с мъже.

Проблем в България е финансирането на превенцията и контрола на ХИВ. В края на миналата година спря финансирането, започнало през 2004 г., което постави в риск хиляди хора. Преди Глобалният фонд отпускаше между 5 и 10 милиона лева годишно. Благодарение на тези средства се осъществяваха безплатни тестове на рискови групи, провеждаха се консултации, както и се раздаваха стерилни спринцовки и игли на наркозависими. Неправителствени организации искат държавата да поеме ангажимента за дейностите по превенция и контрол на ХИВ след оттеглянето на Глобалния фонд. Те се страхуват страната ни да не последва примера на Румъния, в която след като фондът спира финансирането си по тази програма, за няколко години се стига до бум на ХИВ епидемия - новооткритите случаи сред наркозависимите се увеличават с 500%.

Специалисти от неправителствени организации поясняват, че Националната програма за превенция и контрол на ХИВ на практика съществува единствено на хартия. Подчертава се също необходимостта да се обърне внимание не единствено върху групите във висок риск от заразяване, а да се наблегне на системното здравно и сексуално образование в училище. Професор Радка Аргирова – специалист вирусолог в “Токуда Болница София” и председател на Българското дружество по медицинска вирусология подчертава: “От години настояваме, че е необходимо обучение. Организират се такива към Червения кръст и от различни неправителствени организации, но не са в редовната програма и явно не са достатъчни. Официално обучение за СПИН няма, единствено, ако някой класен ръководител или учител по собствена идея предприеме нещо. А това може да се окаже най-важното обучение. Все пак това е животът.”

Анелия Ангелова, заместник-председател на сдружение “Здраве без граници”, допълва: “Забелязва се и увеличаване на броя на ХИВ позитивните мъже, които са бисексуални, и към момента на инфектирането са във връзки с жени. Това прави работата на Центъра за сексуално здраве още по-сложна и динамична, а управлението на случая се превръща в предизвикателство.” Според нея е много важно да се запази достойнството на човека, да му се даде ясна, точна и адекватна информация, както и да му се предложи подкрепа в целия път от диагностицирането до проследяването и приема на терапия при хората с ХИВ.

“Особено емоционално е да се изправим пред млад човек, който е шокиран от ХИВ реалността, в която се намира, – разяснява Елена Биринджиева, председател на сдружение “Здраве без граници”. - Затова е много важна емоционалната подкрепа, която ние предлагаме, за да върнем на човека надеждата и да го мотивираме да вземе важни решения, сред които и да започне терапия.”

Какви иновативни методи за профилактика прилагат в ЕС, четете в хартиеното издание на "168 часа".