Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя ще се превърне в икона, ще остане в историята като една от най-обичаните владетелки, прочута по цял свят с красотата си. Официално е Елизабет Амалия Евгения Вителсбах – принцеса на Бавария, но ще бъде наричана от всички просто Сиси и ще бъде запомнена като пленителна, упорита и завладяваща жена. Още само на 15 години тя доказва каква сила може да притежава едно възхитително момиче.

Елизабет се ражда в семейството на херцог Максимилиан Йозеф и принцеса Лудовика Баварска. С благородническо потекло е, но е втората дъщеря в семейството, така че според протокола не може да се надява на много изгоден брак. Всъщност се смята, че разчита основно на голямата си сестра Хелене да бъде избрана от важен благородник и по този начин да гарантира шансовете и за по-малката.

Още от дете Сиси се проявява като непокорна, буйна и дива. Баща й има доста модерни за времето разбирания за възпитанието на момичета и не държи дъщерите му да учат единствено танци, как да бродират и да танцуват. Всъщност Сиси съвсем не изпитва влечение нито към музиката, нито към танците, а предпочита да язди, да прекарва дните си сред природата и да рисува.

Когато е на 15 години, тя нито мисли за бъдещите си задължения да стане нечия съпруга и вместо да учи протокола, чете Гьоте и Шекспир и мечтае за истинска любов. Тогава семейството получава покана, която преобръща съдбата на всеки от тях – официално са насърчени от ерцхерцогиня София да й гостуват в курорта Бад Ишъл, където Хелене да бъде представена с цел годеж на 23-годишния император Франц Йозеф. Той е доста млад, красив и вечно обграден с претендентки за сърцето му. Майка му София обаче преценява ситуацията и понеже обича всичко да държи под контрол, сама избира бъдещата годеница. Всъщност кралството отчаяно се нуждае от наследник.

Портрет от Франц Ксафер Винтерхалтер
Портрет от Франц Ксафер Винтерхалтер
В книгата си "Сиси – неочакваната императрица" Алисън Патаки пише: "Франц Йозеф идва на власт през 1848 г., в която из цяла Европа бушуват революции, събаряйки корони. Никъде другаде този революционен устрем не е по-ревностно възприет, а след това смазан, както в Австрийската империя. Потушавайки бунтовете както в Унгария, така и в Италия, Франц Йозеф поема престола от неспособния си чичо и утвърждава короната си над правителството във Виена и над цялото кралство.

Няколко години след началото на царуването му обаче един унгарски националист напада императора, докато той се разхожда във Виена, и забива нож във врата на младия Франц Йозеф. Империята тръпне и се моли, докато императорът лежи в болнично легло, възстановявайки се от раната. Нуждата от наследник на Хабсбургите е по-очевидна отвсякога. С хубавата си външност, обаятелния си характер и, не на последно място, своето бляскаво кралство Франц Йозеф не може да се оплаче от недостига млади дами, жадуващи да станат негови съпруги.

Най-влиятелният съветник на Франц Йозеф обаче не е някой непреклонен генерал или мустакат бюрократ – личността, от която младия император приема съвети, е майка му. Именно ерцхерцогиня София е в крайна сметка тази, която цял живот го е обучавала и подготвяла за ролята му. И тя му избира годеница. Следвайки съвета на майка си, Франц Йозеф изпраща покана до Бавария, където красивата му братовчедка на име Хелене е смутена и поласкана, че е удостоена с такава чест. Когато по-младата сестра на Хелене, буйната петнайсетгодишна Сиси заминава с по-голямата си сестра, никой от участниците не знае колко дълбоко предстои да се промени животът на всеки от тях – а всъщност и светът…"

Години наред ще се говори как Франц Йозеф остава запленен от Сиси още когато я зърва. Тя наистина е изумително красива, с дълги почти до земята къдрави коси, фина фигура и изпълнени с плам очи. Освен това младото момиче успява да омае императора именно с непокорното си поведение, начина, по който си позволява да нарушава етикета в двора и се осмелява да отговаря дори на майка му.

Сиси е искрена, на моменти дори непохватна, но е толкова жизнена и неподправена, че напълно обърква младия владетел. Той стига дори дотам да й заяви “Ти ме съсипа”. А съсипването всъщност е фактът, че го изправя пред труден избор да следва сърцето си или правилата, на които е бил учен безпрекословно да се подчинява. Той не смее да влезе в конфликт с майка си или да й се противопостави. Но силата на любовта му дава куража да пристъпи всички налагани ограничения.

От своя страна Сиси съвсем не е безразлична към Франц Йозеф. Тя обаче също се бори с чувствата си. Най-вече защото той е официално предопределен за сестра й и тя не желае да й отнема нищо. Сиси и Хелене са изключително близки и 15-годишното момиче си позволява да приеме чувствата си едва когато сестра й я уверява, че тя съвсем не желае този брак. Хелене е стеснителна и затворена, тя е идеално обучена по протокол и е перфектната покорна съпруга в очите на майката на императора. Но самата тя се притеснява от живота на показ, както и от огромната отговорност да е императрица. Дори признава пред сестра си, че предпочита да отиде в манастир, отколкото да стане съпруга на Франц Йозеф. Сиси обаче не я разбира.

Роми Шнайдер в ролята на Сиси.
Роми Шнайдер в ролята на Сиси.
Алисън Патаки обяснява: "От своя страна Сиси не можеше да разбере как сестра й не се чувства запленена от този нов живот, за който бе предназначена. Тя самата винаги бе знаела, че неспокойният й дух вероятно щеше да я отведе някъде много, много надалеч. Най-хубавите моменти от дните й в Посенхофен бяха, когато майка й позволяваше да оседлае Бумерл и да препуска на свобода през горите и полята. Искаше приключения, искаше любов, любов като онази, за която четеше в книгите, които вземаше със себе си и носеше по планинските върхове.

Всепоглъщаща любов, като онази, която Изолда изживяваше в трагичната си история. Или любов като онази, която изпитваха младите жени, описани от Шекспир; жени, които смело успяваха да се справят с корабокрушения, полесражения и срещу злодеи и неумолимата десница на съдбата."

Тя среща такава любов, но научава, че наистина ще й се наложи да се бори за нея. Пренебрегвайки всички правила, Франц Йозеф кани Сиси на езда и остава възхитен от това, че тя не е като повечето момичета. Язди наравно с него, не се уморява и оплаква непрекъснато, а напротив - обожава природата и се възхищава от свободата и нарушаването на правилата. Императорът винаги е бил обграден от най-красивите млади жени, но никога не е срещал такава, която не се стреми да му угодничи, не се страхува да му противоречи и не е досадно скучна като всички останали. Възпитаваният от съвсем малък само в правила мъж, изведнъж е стъписан от свободолюбието на Сиси, от способността й да се радва на всичко. Той се влюбва искрено, а според много от неговите биографи ще остане запленен от това момиче до края на живота си.

Сиси обаче все пак е само на 15 години, тя дори не е във възраст, подходяща за женене, не е обучавана да бъде съпруга на такъв благородник, а и фактът, че е втора дъщеря на херцог, я прави недостойна за император. Майката на императора съвсем не крие неодобрението си към Сиси. Тя директно й заявява: "Ти си само едно дете. Няма да допусна министрите на Хабсбургите да бъдат принудени да се превърнат във възпитатели, а представителните ни зали да се изпълнят със своеволията и безгрижието, типични за детската стая." Въпреки уговорения предварително брак с по-голямата й сестра и недоброжелателната свекърва, двамата млади успяват да спечелят. Императорът се налага над майка си с цената на множество заплахи, но в крайна сметка получава, каквото иска. Да се сгоди за Сиси. Сватбата е определена след повече от осем месеца обаче, за да се потушат слуховете, че младото момиче е забременяло и затова се налага този необмислен брак.

През какви трудности минава Сиси, за да се подготви за сватбата си, четете в хартиеното издание на "168 часа".