Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Курортът няма как да смени профила си. Държавата да натисне сивата икономика, а не пияните туристи

Профилът на Слънчев бряг като курортен комплекс не може да се промени и по-добре да остане такъв. Развитието на бетонния мастодонт в последните 20 г. определи бъдещето му.

Там е място за разгул, пиянство и разврат. Пазарна икономика - търсенето определя предлагането. Туристическият бранш явно няма нищо против, защото печалбите са добри. А заетите като персонал нямат избор.

Благородната идея на вицепремиера Валери Симеонов да се бори с тумбите пияни и шумни чужденци е обречена на неуспех. На Слънчака други няма да дойдат, а тези се чувстват добре там.

Като свинете

в калта

Не може да натрапваш спокойствие на този, който е дошъл да обикаля баровете и да се налива с евтин алкохол. Както и на свинята - чиста кочинка. Дори жандармерия да заварди хотели и кръчми след полунощ, това ще е за малко. Собствениците на хотели, заведения, атракциони и магазини ще скочат като един, за да защитят статута на курорта.

Това, което трябва да направи държавата, е да извади на светло всички обороти и печалби, за да събере налозите и да ги вкара в бюджета. Както казва Симеонов, туристите се увеличили с 80% за 12 г., приходите - с 0%. Това не е така, защото харчат по-малко, а защото икономиката по морето сивее към черно. Всяко лято има плахи опити за акции на МВР, НАП и всякакви други институции за контрол.

Вършат работа

за малко,

докато екипите

са на терен,

и после пак е същото. Нали не се заблуждаваме, че кръчмарите отчитат на държавата и половината от алкохола, който продават на клиентите си? Системата за контрол куца, не профилът на курорта. Усилията за промяна трябва да са там - държавата да печели повече от парите, които туристите харчат.

Смело е да се мисли за легализацията на сексуслугите и леката дрога, но защо пък не? Този бизнес процъфтява и сега. Не само по морето. Печалбите отиват в джобовете на криминални типове и корумпирани държавни служители, а не в хазната. Поне милиард на година.

Слънчака е клоака, където се излива помията на Европа. Този, който пречисти помията и я превърне в планински извор, ще да е оня, който прави от водата вино. Ама едва ли ще му се занимава точно с това.

Странно е, но има и българи с възможности, които предпочитат да почиват там заради купона, тълпите и морето. Е, кафяво е, понамирисва по разбираеми причини, но на кого му пука за морето и природните дадености.

Нито на туристите, нито на държавата. Ако нещо можеше да се промени, то е далеч назад в миналото.

Безконтролният начин, по който беше изграден Слънчев бряг, предопредели мястото като масов и евтин курорт, какъвто е сега. Имиджът е оформен.

Не може да убедим друг профил туристи, че нямаме сестра.

Може и да е

имало семейни

двойки

от Западна Европа, които са идвали да търсят спокойно лято, но те със сигурност не са се върнали на Слънчака.

Няма връщане назад и за самия курорт.

По същия начин може да поискаме да променим профила на която и да е циганска махала в страната. И там има незаконни постройки, шум, тълпи, мизерия, алкохол менте и дрога. И гетото, както и Слънчака са възникнали така, както и функционират. И промяната ще отнеме много време, но само ако обитателите искат това. А те със сигурност са против.