Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Царят е сред много малкото хора, които английската кралица кани да отседнат в двореца. Като нейн братовчед. Останалите официални делегации и гости са на хотел.

За съжаление у нас никой не използва този потенциал и влияние. И ако някой смята, че преувеличавам, нека погледне статистиката на БНБ, за да види какви бяха инвестициите, докато Симеон Сакскобургготски бе премиер, и какви бяха в годините преди и след това.

Преките инвестиции само за първите три години от управлението му бяха два пъти повече, отколкото всички за целия 9-годишен период преди 2001 г. През 2004 г. те достигнаха 11% от БВП, с което изпреварихме всички останали страни в Югоизточна Европа.

Това е истинският критерий за потенциала на царя. Той успокои бизнес атмосферата, създадоха се възможности за навлизане на чужди капитали. Всички много се учудиха, че след като приключи управлението му, голяма част от тях отлетяха или бяха превърнати в банкови депозити.

Вероятно и той е сгрешил, че допусна съдът да му върне някои имоти. За санитарната сеч знам, че я е правил в много по-малки обеми от задължителните.

Но какво да се прави, всички се вторачиха в това, пропускайки безогледната сеч години наред в Родопите. Така че сигурно и царят е направил грешки, но трябва да му отдадем и дължимото и да осъзнаем, че и в момента потенциалът му за страната е огромен.

Наистина не разбирам защо у нас няма традиция като в развитите държави бившите премиери да се събират на кафе през няколко месеца и да обмислят варианти кой как да помогне в дадена ситуация.

Един е бил на посещение в Мароко и се познава с всички фактори там, друг е бил в друга страна, всеки може да допринесе с нещо. Защо бившите президенти на САЩ обикалят цял свят в полза на страната си?

Правят го, за да се реши конкретен проблем от настоящето. Защо и до момента използват човек като Хенри Кисинджър?

Крайно време е да си дадем сметка, че царят има огромно влияние сред кралските елити на Европа, а оттам и сред най-сериозните бизнес и финансови кръгове.