Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България не експлоатира огромното невидимо наследство от контакти на царя сред най-влиятелните кръгове в света. За съжаление сме свели всичко до снимки на министърката на туризма в студио “Бояна” с актьори, а не използваме изключително мощни канали за влияние - за формиране на позиции и нагласи в световен мащаб. Колко хора знаят, че кралското семейство във Великобритания както по линия на кралица Елизабет, така и по линия на съпруга й принц Филип са свързани и по кръв, и по семейните си традиции с историята на България? Кралицата е братовчедка на царя и нейната автентична фамилия е Сакскобурггота. Тя е сменена на Уиндзър заради конфликта с Германия през Първата световна война. По същата причина Филип вече е херцог на Единбург, но той е и племенник на първия български княз Александър Батенберг. Фамилията му Маунтбатън е английската транкрипция на Батенберг – дукът е син на сестрата на княза, който е с огромни заслуги за съвременна България.

За председателството на ЕС осигуряваме охраната и логистиката на 2000 души брюкселски чиновници плюс придружаващите ги журналисти, експерти и секретарки? Какъв щеше да е проблемът България да осигури протоколното посрещане и охраната на няколко кралски особи от Европа, за което медиите от цял свят щяха да пишат за страната? Те щяха да направят много повече за имиджа ни, отколкото всички диплянки на Министерството на туризма. Не проявихме нито усета, нито инициативата да използваме събитието и личността на царя за промотиране на България.

Нямам обяснение защо държавата не се възползва от този уникален шанс да се включи в 80-годишнината на последния в света източноправославен монарх, неделима част от историята и политиката на България.