Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на правосъдието Цецка Цачева. Снимка: Архив
Министърът на правосъдието Цецка Цачева. Снимка: Архив

Парламентът е голяма школа, голям опит. Питате дали ми липсва - с една дума - да, каза пред Би Ти Ви правосъдният министър Цецка Цачева.

Нормално е при всяко начало на парламента, докато се завърти законодателният цикъл, да има едно забавяне на внасяне в пленарна зала. Мисля, че този период вече мина, каза Цачева. Тя подчерта, че не може правосъдният министър да бъде държан отговорен за комисиите в Народното събрание.

На въпрос на водещия как приема войната между Лозан Панов и Сотир Цацаров, Цачева каза: "Не мисля, че най-точната дума е война. Неприятна е за обществото като цяло". А по-късно заяви: "Няма война". Нагнетяването на обстановката не работи за имиджа на съдебната власт, допълни тя.

Прокуратурата е там, където българската конституция и законите са й предвидили място, каза Цачева по повод идеята на Лозан Панов прокуратурата да бъде извадена от съдебната система. Тя бе лансирана след среща с президента Радев.

"Тримата големи са призвани да прилагат законите всеки в неговата сфера. Трябва да бъдат самокритични в звената, които ръководят. Ако г-н Панов смята, че в неговите звена всичко е наред, едва тогава би могъл да дава мнение за другите", каза Цачева. "За мен реформата в съдебната система не са само процедурни правила, не са само структурни - къде да бъде прокуратурата. Съдържанието, онова, което очакват гражданите, е - да има справедливост, бързина. Да няма недосегаеми".

Цецка Цачева коментира и случая с изританата камериерка от шведа Ралф Сундберг. "Недопустимо е всеки, който е действал по такъв груб начин, да не получи санкцията на българското правосъдие", каза тя.

По повод зачестилите в последните години бягства на шофьори от правосъдието Цачева каза: "Трябва да бъде изострено вниманието ни и следствените органи да внимават това да не се случва", каза Цачева.