Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Туристическият бизнес продължава да бъде рисков по отношение на обучението на персонала, разпределението на работното време, заплащането на труда и работата без сключен писмен трудов договор, коментират пред "168 часа" от Главна инспекция по труда.

За деветте месеца на 2016 г. в хотели и ресторанти, в които сезонно са наети работници,

са направени 4625 проверки,

при които са констатирани

21 230 нарушения

Почти 13 000 от тях са свързани с трудовите правоотношения. Малко над 2000 са нарушенията, свързани с работното време, полагането на извънреден труд и почивките, заплащането на труда и по възникване на трудовите правоотношения. Без трудови договори са установени 587 души. През миналата година дирекция “Инспекция по труда” със седалище Варна извършва 1339 проверки във всички икономически дейности. При 12 от проверките е установено, че в предприятията работят общо 15 чужденци. Те са от Руската федерация, Украйна, Молдова, Казахстан и единичен случай от Сирия. В 7 от тях чуждите граждани полагат труд без разрешение за достъп до пазара у нас. За всеки случай е издаден акт за установяване на административно нарушение.

През 2016 г. дирекция “Инспекция по труда” със седалище Добрич е извършила 582 бр. проверки във всички икономически дейности, като при 2 от проверките са установени нелегално работещи чужденци. През активния летен туристически сезон чуждите граждани са били 5-има от Руска Федерация, Украйна, Арабска република Египет и Казахстан.

Само в 2 от случаите е установено незаконно наемане на чужденци

Проверките на служителите от Главна инспекция по труда показват и ръст при нелегално работещите непълнолетни.