Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На 7 март т.г. ловецът на бежанци Петър Низамов-Перата, прочул се със скандалния видеоклип на завързани със свински опашки мигранти, бе оправдан от съда.

Низамов има защо да ликува - и по четирите обвинения, които му бяха повдигнати (за задържането на трима афганистанци и за 1 грам канабис, открит в дома на съпругата му), бургазлията се оказа невинен.

Прокуратурата обаче внесе протест,

което е знак, че успоредно със своите три минути слава Перата трябва да се готви за нов процес, този път в окръжния съд.

Липсата на достатъчно доказателства е основният мотив на младия районен съдия Анатоли Бобоков, произнесъл оправдателната присъда.

А тя де юре означава едно - Перата не е връзвал със свински опашки афганистанците Саид Садат, Джоулит Дост и Абдула Исхаки.

Кой тогава, остава загадка въпреки опитите на разследващите да стигнат до извършителя. От няколко седмици

тече ново досъдебно производство,

свързано с инцидента от 10 април м.г., научи "168 часа".

То е срещу неизвестен извършител и по него са разпитани част от свидетелите по делото "Перата". Сред тях е и един от анонимните свидетели в процеса срещу Петър Низамов, разкриха осведомени.

Самият Низамов мълчи като партизанин за това кой е затегнал свинските опашки върху китките на мигрантите.

Прокурорът по делото Райко Стоянов е убеден, че Перата е участвал при връзването на бежанците. Убеждението му обаче не бе скрепено с достатъчно доказателства, които да издържат в съда.

По време на съдебното следствие бе направена и експертиза на скандалния видеоклип, но и тя не даде отговор на основния въпрос КОЙ?

Странна амнезия е обхванала някои от свидетелите,

които първоначално твърдяха, че Низамов е връзвал бежанците. Показанията им, дадени в хода на досъдебното производство, се разминават с тези в съда. Явно за 11 месеца - не особено дълъг срок, те са забравили доста неща, коментира пред "168 часа" наблюдаващият прокурор Райко Стоянов.

Той поиска ефективна присъда от 2 г. затвор за Низамов, обвинен по чл. 142А от НК - за противозаконно лишаване от свобода.

Според представителя на държавното обвинение Низамов се е подготвял за лова на бежанци, а 12 дни преди случката от 10 април 2016 г. си купил газов пистолет.

В своята пледоария на 7 март прокурорът подчерта, че тримата потърпевши чужденци са разпознали Низамов, а единият от тях твърдял, че мъжете, които са ги задържали, са ги пребъркали с думите "Телефони, мъни".

"Явно целта на подсъдимия е да яхне актуалната патриотична вълна, но патриотизмът е безкористно чувство", вметна прокурор Стоянов.

Интервю с Петър Низамов:

Гранични полицаи ни дават информация под секрет

- Изненада ли е за вас оправдателната присъда?

- Не, имах такива очаквания. За щастие все още има качествени съдии, които не се поддават на натиск.

- Имате много поддръжници, но някои ви обвиняват, че спекулирате с темата патриотизъм?

- Аз искам граничните полицаи да си вършат работата, за да няма нужда от такива хора като мен.

Има много полицаи, които искат да си свършат работата, но началниците им ги пращат на места, където никой не минава. И те са принудени да идват при нас, дават ни информация под секрет за местата, през които мигрантите преминават, за да ги хващаме ние и да ги предаваме.

- Защо смятате, че процесът срещу вас е политически?

- Политическо е решението да влизат хиляди мигранти всеки ден и да не се постановяват ефективни присъди на мигранти и каналджии. Колко каналджии са получили ефективно наказание? Трябва да са били рецидивисти, че да им дадат няколко месеца ефективно. Нещата са ясни дори за децата. Опитаха се процесът срещу мен да бъде представен така, че да е изгоден на онези, които правят милиарди от трафик.

- Ако е така, както твърдите, не си ли давахте сметка за това, когато започнахте с обиколките по границата?

- Разбира се, че си давах сметка, но какво от това? След като ми повдигнаха обвинението, разбрах колко е силен трафикът. Не можаха обаче да ме уплашат. Бях 4 месеца под домашен арест, но ден след като ме пуснаха, отново отидох на границата. След като съдът ме оправда, очаквам лични заплахи.

- Какво имате предвид?

- Ами като не могат със съдебни процедури да ме спрат, може би другият начин ще е по-ефикасен. Ако решат да го направят обаче, трябва да ме ликвидират.

- След всичко, което се случи, усещате ли се по някакъв начин изкупителна жертва?

- Не, чувствам се като човек, който си изпълнява дълга и ще продължава да го изпълнява. Границата все още не е отменена и който я нарушава, е престъпник.

Какво казва адвокатът на Перата и какво точно се е случило в скандалния ден - четете в хартиеното издание.