Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един софиянец малко над 30-годишен случайно узна след изследване на кръвта му, че в нея има повишено съдържание на сребро. Нищо тревожно, не е опасно, здрав сте, успокоиха го докторите.

Силно заинтригуван, мъжът поиска да разбере откъде се е взело това сребро в тялото му. Оказва се, че е от сребърните прибори на семейния сервиз, с които се храни вкъщи, откак се помни. Те отделят микрочастици, които се натрупват в различни части на тялото. При хроничен прием на сребърен прашец и на съединения на среброто (например пиене на вода от сребърна утвар, осветена със сребърен кръст, в продължение на месеци или при продължителна употреба на капки за очи, както и при работа със сребро например в бижутерията) може да се стигне до промяна в пигментацията на кожата и склерата на очите. Докато не засегне и зениците, тя е безобидна. После обаче влошава нощното виждане.

Във фотографията среброто се използва заради неговата чувствителност към светлината. По същия начин в тялото под действието на слънчевите лъчи безцветните сребърни съединения се разпадат и металът се натрупва в откритите части на кожата. Те потъмняват, добивайки синкав оттенък.

Състоянието се нарича аргирия (от гръцката дума за сребро) или аргироза, ако засяга отделни участъци от кожата и очите. Ако всички открити части на тялото посиняват, е налице обща аргирия. Тя не е опасна за живота, но е нежелана по козметични причини, тъй като е еднопосочна. Това ще рече, че прогресира при продължаващ прием на сребро. Но тя не отшумява след време, ако този прием бъде прекратен. Казано на шега, аргирията е доказателство, че смърфовете съществуват.

В големи дози среброто е токсично за хората и животните. Но минимални дози за къс период създават практически нулев риск. Безопасната доза е 5 микрограма сребро на килограм телесно тегло дневно. Ето защо от столетия със сребро се третират външни рани срещу инфектиране, тъй като то има силно антимикробно действие. С него са лекувани и много болести чак до 40-те години на ХХ век, когато го изместват антибиотиците. Но и днес в Япония, Германия и много страни от Латинска Америка, сред които Куба и Венецуела, с колоидно сребро се лекуват стотици бактериални инфекции. Там го смятат за по-мощно средство от антибиотиците.

Друго медицинско приложение на среброто е във вид на сребърен нитрат в капките за очи. Те се капват в очите на всяко новородено, за да ги опазят от инфектиране. Със сребро третират и рани от изгаряне пак за дезинфекция.

Освен това във филтрите за пречистване на вода има и колоидно сребро. То е там, за да убива патогените във водата. (Същата роля играе кръстът в осветяваната в черкви вода. Тя става лековита заради т.нар. олигодинамичен ефект на среброто.)

Тъй като лечебните свойства на среброто още не са доказани безспорно с изследвания, а и заради страничните му ефекти медиците не го препоръчват. Има съмнения, че то влошава нощното зрение и бъбречната функция. Въпреки това хиляди хора виждат в това отричане на среброто сговор на фармацевтичните гиганти с лекарското съсловие. В САЩ например звездите на тв екрана Опра Уинфри и Доктор Оз посвещават отделни предавания на вредата от колоидното сребро. Но тъй като техни спонсори са фирми за лекарства, след предаването на Опра “Човекът, който посиня” много зрители реагираха с фрази като “Каже ли ви Опра нещо, правете точно обратното”, “Среброто би оставило без работа 95% от лекарите” и др.

Най-известният случай на аргирия в Америка е политикът Стан Джонс, който два пъти неуспешно се кандидатира за сенатор от щата Монтана през 2002 и 2006 г. Той бе показван в медиите многократно и се кълнеше, че синьото му лице не е предизборен трик. Казваше, че е в перфектно здраве именно заради употребата на колоидно сребро като домашен лек. Започнал да го взема през 1999 г., защото се уплашил, че с настъпване на новото хилядолетие компютрите ще се сринат и в настъпилия хаос ще изчезнат антибиотиците. Правел си разтвора, като пускал слаб ток по две сребърни жици, потопени в чаша вода.

За синьото си лице той казва пред Асошиейтед прес: “Хората все ме питат дали постоянно съм така и дори дали съм умрял. Казвам им, че съм жив, но тренирам за Хелоуин.” Джонс има предвид празника Вси светии в края на октомври, когато всеки се маскира, за да се прави на страшен.

Друг, станал популярен с аргирията си, бе американецът Пол Каръсън. През 2007 г. той бе с изцяло посиняла кожа заради колоидния разтвор на сребро и соли в дестилирана вода. Той си ги приготвял вкъщи и ги пиел, за да лекува синусите си, дерматит, стомашни киселини и други здравословни проблеми. Каръсън бе гост на Опра Уинфри през 2008 г. и умря на 23 септември 2013 г., но от сърдечен удар, който няма връзка с пигмента му.

Най-голям противник на употребата на сребро с лечебна цел и изобщо на алтернативната медицина е блогърката Розмари Джейкъбс. Като дете тя била лекувана срещу алергии с капки за нос, в които имало колоидно сребро, и развила аргирия. Въпреки усилията й в Америка то остава популярно, особено след терористичната заплаха от антракс преди 10-15 години. Тогава властите приканиха населението при заплаха от биотероризъм да пие профилактично колоидно сребро срещу антракс.

Днес в САЩ човек може да си купи за 250 долара т.нар. Генератор за колоидно сребро и от наръчника към него да се научи да си прави сам. Той се включва в електрическата мрежа, зарежда се с чаша дестилирана вода и сребърни жици и след 2 часа разтворът е готов. Някои описания на ефекта му са повече от възторжени. Ето разказ как той прочиства синусите:

“Всяка сутрин си промивам синусите със солен разтвор, тъй като носът ми е постоянно запушен и трудно дишам. Смъркам го през едната ноздра и го оставям да изтече от другата. Реших да опитам с колоидно сребро. Пареше! Усещах главата си все едно съм я пъхнал в пещ. Болка нямаше, само силно дразнене. И проработи. През целия ден дишах свободно, не помня откога не ми се бе случвало. Яко! Така ли дишат нормалните хора? Бях толкова свеж, че даже излязох да потичам след мръкване. На другия ден не ме пареше чак толкова, но пак ми отпуши синусите. После спрях среброто и за 2-3 дни носът ми се задръсти отново. Сега си го прочиствам всяка сутрин с разтвора.”

Друго описание е за ефекта на колоидното сребро срещу простуди:

“Това, мойто, не е обикновена простуда. Хваща ме два пъти годишно и ме държи по месец. Имам обилен секрет от тъмни сополи и вдигам температура.

Тоя път, като усетих, че се простудявам, почнах да пия колоидно сребро. Разтвор 10 на милион по 1 чаша сутрин и вечер. Борих се 5 дни и ми мина. Може и да е било заради ефекта на плацебото, не знам.”

Третото описание е наречено “Кучешки тест”:

“Имам теория, че животните инстинктивно усещат кое е добро за тях и не ядат и не пият всяко подхвърлено им нещо. Не са като нас, хората, които се тъпчем с всичко, което ни показва телевизорът. Затова сипах в две копанки вода за кучето на мои приятели. В едната имаше минерална вода “Евиан”. В другата също сипах “Евиан”, но я бях дестилирал и я направих с колоидно сребро. Кучето отиде право при сребърната вода и я излочи. После се върна там за още. Другата копанка не погледна въобще.”

Любителите на колоидно сребро за пиене дават и следните съвети:

- Винаги използвайте дестилирана вода.

- Не дръжте генератора включен повече от 3 часа.

- Пийте пресен разтвор. След малко той пожълтява и не бива да се пие.

- Няма нужда да го пиете всеки ден, а само когато се лекувате.