Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Милен Велчев
Милен Велчев

"Обещанието на ГЕРБ за средна заплата от 1500 лева в рамките на 4 години не е невъзможна, но е амбициозна цел. Постоянен ръст е необходим, но не е достатъчен, трябва да бъде и висок. Доходите трябва да растат пропорционално с растежа на икономиката". Това каза бившият министър на финансите Милен Велчев в студиото на Канал 3.

По думите му не е невъзможен и ръст от 5-6% на икономиката за 4 години и сме били свидетели на такива темпове на растеж неотдавна. Той все пак добави, че "не е невъзможно" не означава, че самият той би заложил на такава прогноза.

"Не е редно с темпове, изпреварващи икономическото развитие, да се увеличават минималните заплати, като по този начин се усложнява финансовата позиция на някои фирми, защото кой ще гарантира, че приходите на фирмите ще растат със същите темпове като заплатите", коментира Велчев.

По отношение на влизането в България в еврозоната бившият министър беше категоричен, че са градски легенди това, че влизането ни ще доведе автоматично до увеличаване на цените.

"Наистина има такова впечатление сред страни като Испания и Гърция, но не съм чул прибалтийските страни, които влязоха последни, да е имало такъв ефект", добави той, като добави, че някои прибалтийски страни са следващите по ниски доходи след България и Румъния.

"Ние сме толкова малки и дългът на Гърция е малък на фона на финансовата мощ на еврозоната", заяви Велчев.

Според него не е в наш интерес да останем във външната обвивка и да не принадлежим към сърцевината на Европа. "В наш интерес е да сме възможно най-близо до там, където се вземат решенията. Това няма как да стане, ако не принадлежим към еврозоната", смята Велчев.

"Чуждестранните инвестиции са много по-добър начин да привличаме капитали в България отколкото да чакаме на европейската хранилка. За да продължат да идват те с темповете преди икономическата криза, трябва да предложим на международния бизнес политики. Данъците не са главния стимул, който търсят инвеститорите. Те искат политическа стабилност, предсказуема икономическа политика и да знаят, че административната тежест върху бизнеса намалява", коментира бившият финансов министър.