Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Един от най-богатите българи намери смъртта си на една от най-красивите ски писти в страната. Най-младият вицепремиер в кабинета на проф. Беров Валентин Карабашев получи инфаркт на 56-годишна възраст, докато летеше по ски пистата “Маркуджик 3”.

Освен че е изключително живописна, тази писта под връх Мусала може да бъде и много опасна, тъй като се намира точно под лавина. Това е и причината Маркуджик 3 да бъде затворен за скиори в голяма част от зимния сезон.

На тази писта обикновено карат по-добре подготвените скиори и сноубордисти.

Приятелите на Карабашев го смятат именно за такъв - перфекционист, който

успя да превърне лимона в лимонада

и да забогатее именно от това, срещу което най-много се бунтуваше.

Месец преди да го покоси смъртта, Карабашев се видял с приятеля си Кирил Цочев, който го наследи на поста като вицепремиер.

"Похвали ми се, че има внуче,

беше толкова щастлив,

усмивката му не слизаше от лицето. Разбрахме се да се видим и да се почерпим, да поговорим за бъдещи общи проекти", спомни си пред "168 часа".

В началото на демокрацията Карабашев е обещаващ млад талант в Икономическия институт на БАН. Работи в секцията по макроикономическа политика под ръководството на проф. Иван Ангелов.

"Истински професионалист, интелигентен, образован, много добър икономист - казва пред "168 часа" Ангелов. - Имаше перспективи да се развива като учен. Ако бе продължил, сега

със сигурност щеше да е професор,

но той и още няколко души около Николай Василев се събраха в партия АСП и така влезе в политиката."

По това време ситуацията е сложна. Правителството на Ф.Д. е оставило страната в хаос и БСП имат реални шансове да се върнат на власт. Демократите не искат да допуснат това и започват сложни преговори с ДПС и малки партии от типа на АСП.

"Трябваше да съставим правителство, с което да дадем време на СДС да се съвземе и отново да атакува властта", спомня си колега на Карабашев.

Цочев смята, че още тогава мнозина са забелязали изключителния интелект на Карабашев като икономист и знаенето на езици. Според него именно тези качества са го изстреляли в кабинета на този висок пост.

Според други именно лидерът на ДПС

Ахмед Доган

е истинският откривател

на младия талант,

тъй като правителството е с мандата на движението.

Така благодарение на сложен баланс в парламента Валентин Карабашев става най-младият вицепремиер. Тогава той е само на 32 години, а вече отговаря за търговията и външноикономическите връзки.

По това време страната е в окаяно състояние, в хазната няма пари, има режим на тока, страната е пред енергийна криза и правителството се чуди как да овладее ситуацията. Една от идеите е да се продаде житото, което има пряко отношение към ресора на Карабашев.

Срещу тази идея скача другият вицепремиер Нейчо Неев, който обявява, че ако това стане, той подава оставка. Подкрепя го и главният секретар на МС по това време Стоян Денчев.

Междувременно 

Москва натиска София да й изплати дълговете

към двете руски банки. Карабашев пръв се сеща да приложи обходна стратегия. Той започва да калкулира всички пари, които Русия ни дължи.

"Карабашев бе човекът, започнал преговорите с Москва за дълга,"

спомня си пред "168 часа" Кирил Цочев, който го наследи на същия пост.

Младият вицепремиер събира вземанията ни и стига до цифрата от 100 млн. долара. Което отлага плащанията и към двете руски банки. Впоследствие битката е продължена от Цочев и накрая принуждават Москва да признае дълговете си към нас.

Според Цочев

двамата с Карабашев са били истински пример за приемственост

"Именно той започна и първите разговори за нефтопровода Бургас-Александруполис, които аз с удоволствие продължих", спомня си Цочев.

Според него още тогава идеята била да получаваме от Русия 40 млн. тона нефт, като 10 млн. от тях директно отиват за бургаската рафинерия. Останалите 10 млн. трябва да минават транзит по нефтопровода за Гърция, а 20 млн. тона отново по него ще отиват за щатската "Шеврон".

"Присъствах на 2 срещи с Карабашев, на които той бе домакин на чужденци и се държеше изключително компетентно, неговата сила наистина бяха външноикономическите връзки", спомня си проф. Ангелов.

"Той бе професионалист, емоционален,

лъчезарен човек,

аргументиран в действията си", твърди пред "168 часа" Стоян Денчев, който тогава е главен секретар. Според него Карабашев винаги оттеглял точки от заседание, ако не са съгласувани с останалите министри или ако не е подготвен да ги защити.

Според запознати винаги когато възрастният проф. Беров трябвало да вземе някое важно решение, викал в кабинета си младия Карабашев. Двамата заедно обсъждали всички плюсове и минуси на дадена идея и стигали до общо решение. Държал офиса му да е точно до неговия.

"Вероятно защото Карабашев показа, че не се влияе от партийните си пристрастия, когато ставаше дума за важни за страната решения", казва Денчев.

Според него с подчинените си винаги се държал като с равен. 

Кога започва най-интересният период в живота му, четете в хартиеното издание.