Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво е общото между новия президент и неговия началник кабинет Иво Христов - човекът, който подготвя речите на държавния глава?

И двамата са влюбени в авиацията и се познават от години, научи "168 часа".

Близки до журналиста казват, че от дете е запален фен на военните самолети. Ревностен читател на специализираното списание "Криле". За секунди можел да определи дали прелита МиГ-21 или МиГ-29.

"Това му е хоби, изключително е информиран за всичко, свързано с авиацията - казва пред "168 часа" журналистът и негов близък приятел Калин Първанов. - Много чете на тази тема, следи тенденциите, познава различните модели самолети, знае характеристиките и модификациите им. Запознат е с историята на много въздушни сражения."

Според него

Иво не пропускал авиошоу, бил винаги на всички,

за да снима

Познанството му с Румен Радев е задочно - още от момента, в който асът се отличава с уменията си в небето. Затова, когато през 1997 г. става водещ на сутрешния блок по Нова тв, първото му интервю е точно с генерала.

"Когато разбра, че БСП го издига за президент, реши да му помогне в кампанията, воден изцяло от личната си симпатия", твърди негов близък.

За Радев Иво е единственият журналист, на когото се доверява изцяло.

За шеф на кабинета си генералът знаел, че му трябва човек с по-разчупено усещане за политика. От самото начало бил сигурен, че в лицето на Иво Христов има подобен професионалист. Но в БСП имало доста хора, които не били съгласни, защото журналистът напуснал соцпартията през 2008 г.

ФРАНКОФОН: Иво Христов с певицата Патриция Каас.
ФРАНКОФОН: Иво Христов с певицата Патриция Каас.

"Направиха път до генерала, за

да го разубеждават да не взема Иво за шеф

на кабинета

Чест му прави, че беше категоричен в решението си на кого да се довери да бъде негова дясна ръка. Трябваше му човек ерудит, с модерно мислене, а не някой закостенял партиец", коментираха запознати.

Началникът на кабинета на президента се отказал от столетницата заради несъгласие с политиката й по онова време.

Бил твърдо против въвеждането

на плоския данък

Основал движението "Солидарна България", обявило се за връщане на БСП в лоното на автентичните леви идеи. След първата година се отказа от председателството в групата.

В момента тя съществува като неправителствена организация и се занимава с обществени дискусии.

Последователно е изпълнителен директор на Би Би Ти, на радио "Франс ентернасионал". Пише статии за "Л'Еуропео", "А-спекто", "Тема", "Сега" и др.

Успоредно с журналистиката преподавал и в Българското училище за политика. Там тренирал млади политици как да се държат пред камера, как да реагират на неудобни въпроси и т.н. Все умения, които с лекота ще предаде и на новия президент.

Освен многобройните професионални ангажименти Иво Христов има и множество хобита.

"Той е страхотен фотограф - казва приятелят му Калин Първанов. - Последните няколко години обикаля София, за да търси интересни сгради. Често обсъждаме маршрутите. В състояние е да обикаля половин ден, докато открие нещо нестандартно.

В други случаи набелязва определен квартал и започва търсенето."

Другото му хоби е планинарството.

"Със съпругата му Галя са запалени туристи и избират наистина трудни маршрути", казва Първанов.

"Миналото лято за първи път открихме Вихрен и Мальовица. Качвайки се, получихме два ценни урока - спомня си пред "168 часа" съпругата Галя Горанова, която също е известен журналист. - Първият –

никога не следвай сляпо другите, придържай се към маркировката и правилата

На път към Мальовица тръгнахме по стъпките на две млади момчета, които впоследствие се оказаха алпинисти, решили да "цепят косо" през баирите.

ХОБИ: Журналистът постоянно търси интересни ситуации и сгради, за да снима.
ХОБИ: Журналистът постоянно търси интересни ситуации и сгради, за да снима.
В един момент се озовахме по средата на склон под 50 градуса наклон, без възможност да се върнем назад, нито сили да продължим напред.

Изпаднах в паника, мускулите ми блокираха, една грешна стъпка и щях да полетя към езерото долу. Слава Богу, Иво успя да ме извади полека от състоянието на ступор, а хижарското куче, което ни следваше от километри, ни показа "верния" път, по който то самото бе минало. По-късно се срещнахме с нашите "водачи" на върха. Като разбраха за приключението, ни обявиха за "професионалисти". "

Вторият урок двамата получават под Вихрен. Там откриват величието на човешката воля.

"Запознахме се с

незрящите Виктор и Калинка, които заедно с кучетата си водачи изкачиха върха

за по-малко от три часа - спомня си Галя. - На места маршрутът е адски труден дори за човек, който внимателно гледа в краката си, камо ли за слепец. Но те успяха!

Имаше един забавен момент. Срещнахме Виктор и Калина в компанията на Владимир Каролев, който им помагаше. Тогава Иво му каза: "Простено да ти е либертарианството!"

Приятелите на Христов казват, че е истинска енциклопедия в областта на изкуството и киното.

"Той не прави особена разлика между кино и реален живот и понякога споделя, че е преживял някои филми, които е гледал - казва пред "168 часа" журналистката Ирен Леви, която с Иво прави "Малки истории" по БНТ. - Заклет поклонник на Франсоа Трюфо и Клод Шаброл. Разказвал ми е как веднъж в музея "Роден " в Париж срещнал една американка, с която дълго се разхождали и беседвали, а чак накрая разбрал, че тя е известната Гуинет Полтроу."

Изключително вещ е и

в областта на футбола

"Мисля, че българските телевизии губят много, като не го канят да коментира мачове - знае всички известни и не толкова известни двубои, следи стила на отделните играчи, тънкостите, които прилагат", казва Първанов.

Писането е друга страст на журналиста. Прави истински удар с книгата си "Митеран между Волтер и Русо". Критиката и досега я определя като едно от най-интересните четива, посветени на политиката.

Всъщност именно

книгата за Митеран

го среща с известния журналист Тома Томов

"Бяхме много близки с д-р Петър Дертлиев и един ден той ми се обади и каза: "Има едно много добро момче, виж каква книга е написал за Митеран - разказа пред "168 часа" Томов. - Даде ми я и много ми хареса. Обадих се на Иво и се срещнахме в кафенето на художниците. Когато започнах да правя "Наблюдател" по Нова тв, го поканих при мен като коментатор.

Момче с много големи качества - изключително добър писател, което е рядкост за тв журналист."

За Томов Иво Христов е човек на две култури - на българската и френската.

"Помня, че бе поканен от фондацията на г-жа Митеран в Париж" - разказва Томов. Тогава реката била придошла и Иво Христов непрекъснато я снимаше. Там често посещаваше един български художник, който рисуваше страхотни коне".

Според Томов малцина знаят, че Иво Христов е изиграл голяма роля и в президентските избори през 2001 г.: "В 12,30 часа през нощта интервюира Богомил Бонев, който съобщи, че има корупция на най-високо ниво и в резултат на това падна Петър Стоянов".

Журналистическият хъс, богатата култура и чувството за хумор на Христов са в основата на друго негово хоби - той

с удоволствие измисля

нови думи и много от тях

ги пуска в обращение

чрез статиите си.

"Винаги намира ироничната страна - казва Калин Първанов. - Веднъж вървяхме по улиците и той измисли Позитаник, от "Титаник", след това написа статиите "Критичен речник на българския политически носговор", "Другата Вулгария". Десетки са, за съжаление така и не ги записахме."

Вероятно миксът от тези качества го привлича в екипа на "Малки истории" по БНТ.

"Запознах се с него минути преди поредното предаване Ц за съдбата на българските моряци, плаващи под чужд флаг, разказвахме историята на капитан Собаджиев - спомни си Ирен Леви. - Иво дойде и седна до мен в студиото. Дадох му копие на сценария.

Имаше само няколко минути да хвърли поглед върху думите. Когато предаването започна, бяхме като диригенти, които дирижират една и съща симфония, без да си пречат.

Той следваше сценария и надграждаше в движение. Държеше се естествено, разговаряше с гостите най-човешки, не като за пред камера.

По-късно разбрах, че този ден е бил един от най-тежките в живота му Ц дошъл в студиото от погребението на тъста си."

Според Леви Иво Христов се вдъхновявал от историите на донкихотовците. Като тази за родителите на осиновено дете, които не знаели, че е болно от детска церебрална парализа.

"И въпреки че по закон имат право да го върнат в дома за социални грижи, и въпреки лошото материално състояние, в което се намирали, майката и бащата решили да го задържат и да се грижат за него", казва Леви.

Може би затова той създава и каузата "Солидарна България". Иво Христов е сред организаторите на протестите срещу Трансатлантическото партньорство, СЕТА, участва в много от акциите срещу шистовия газ, застъпва се за различни екологични каузи.

Според журналиста и писателя Петър Волгин е истинско чудо, че такъв типаж може да попадне в политиката.

"Новият президент показа, че на важни позиции могат да бъдат поставяни умни и почтени хора", коментира Волгин пред "168 часа". Двамата с Христов се сближават покрай общата си работа в A-specto.

Според него днес е много лесно да се бориш с неолиберализма.

"Само преди десетина години обаче всички български умници бяха неолиберали и оспорването на техния величав авторитет носеше доста неприятности на дисидентите.

Иво Христов не се притесняваше да говори за привързаността си към левите идеи във времена, когато актуалните тогава политически гурута заклеймяваха всеки ляв човек като "фен на Сталин" и "зле прикрит тоталитарчик", казва Волгин.

Според него именно затова хора като Иво Христов не са обичани нито от десницата, нито от левицата. Защото вярват в идеи, а не ги използват за кариерно израстване.

Журналистът е убеден, че Иво ще помогне на президента и с начина си на изказ.

"Той е доказателство за това, че истински сериозните неща могат да бъдат изговаряни интересно, разбираемо и фино иронично", смята Волгин. Според него именно този стил на Христов е допринесъл за успеха на генерал Радев. Той го е опазил и от характерното за повечето политици зацикляне в евроатлантическите клишета.

Това ще му помогне да обърне внимание върху проблемите на нормалните хора и социалното неравенство, смята Волгин.

"Никога не съм знаел какво е да си в администрацията, но вероятно там трябва да можеш да отсяваш между различни вариации на много лош вариант и лош вариант", смята Тома Томов.

"Очаквам много от Иво", казва известният журналист.