Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Получих призовката на 23 декември и трябваше да се явя в следствието на 28 декември. При обвиненията на другите бивши министри прокуратурата се постара да осигури съответната медийна обстановка при връчването на обвиненията, не че аз очаквам да бъда придружаван от журналистите.

Това заяви пред bTV Трайчо Трайков, срещу когото е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост за продажбата на миноритарния пакет акции на държавата в енергоразпределителното дружество ЕВН.

Самото обвинение към мен е безумно, откъдето и да го хванете. Продажбата е извършена от Агенцията за приватизация, така е по закон, само тя може да продава активи, посочи той. Тук не става въпрос за виновни или не, смята Трайков. Според него важното е къде се прицелва прокуратурата. "И това, че се прицелва в мойта скромна личност, отваря вратите към други интерпретации", смята бившият министър.

Сделката била в програмата на правителството, на Агенцията по приватизацията, одобрена от надзорния съвет на Агенцията по приватизацията, която е орган на Народното събрание. На всичкото отгоре продажбата се извършила по методика, описана в проспект, от сигнал на чийто председател г-н Мавродиев започнала цялата тази тема с някакви нередности, обясни Трайков. Самият той оценява на 10 млрд. евро загубите от това, че държавата не функционира в полза на всички, а само на един самоназначил се елит, който включва политици, магистрати, олигарси. Тези пари идват от горивния картел, обществените поръчки, измамите с ДДС, парите за здравеопазване и образование, които се увеличават многократно, но никой не се чувства по-здрав или по-образован.

Според Трайков когато иска да опрасква, прокуратурата опрасква, а когато иска, замазва. Когато иска, прави грешки, а когато иска, се старае. Въпросът бил докъде ще стигне, когато се старае. Няма причина да бъда харесван още от времето, когато бях министър, каза още той. Още през юни, когато бях номиниран за кандидат президент и по-късно по време на кампанията ми беше предадено недвусмислено каква ще е съдбата на обвинението според поведението ми. Аз имам знаци, по които да съдя за това, но то не е и необходимо, защото обвинението е съшито с бели конци, каза още Трайков.

В България всички проблеми, и икономическите, се свързват със съдебната система, заяви той.