Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Чувствам се длъжна да разсея неверните твърдения и спекулации, които се разпространяват по мой адрес и във връзка с управлението на европейския бюджет чрез публикация в изданието "Политико":

Световната банка е партньор на Комисията – с нея имаме споразумение, което гарантира, че парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение.

То не е ново – съществува от 2009 г., а през 2014 г. беше подновено с условие да се преразгледа през 2016 г. Това беше направено в съответствие с всички процедури на Комисията.

Не е вярно, че Световната банка взима комисионна от 17% за управлението на средства. Често комисионната е между 2% и 5% и при всяко положение е до 7% - таванът, определен по правилата на Европейската комисия.

Предложението за единен одит е в съответствие с препоръките на Европейската сметна палата – институцията, която бди над доброто разходване на европейския бюджет.

Конфликт на интереси няма. Детайлите около споразумението са договорени от службите на Комисията, без моето пряко участие.

Така Кристалина Георгиева коментара твърденията на базирания в Брюксел вестник "Политико", че тя си е купила поста в Световната банка.