Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румънската компания "Данте интернешънъл" е собственик на еМаг и "Фешън дейс". Компанията бе глобена два пъти от КЗК с над 5 млн. лв. заради фалшиви намаления по време на "черен петък"

Румънската компания "Данте интернешънъл" е патентовала търговското наименование "черен петък". Тя притежава правата над словосъчетението "черен петък" до 24 ноември 2024 г., покзва справка в регистъра на Патентното ведомство.

Компанията е собственик на два от най-големите онлайн магазина в България еМаг и "Фешън дейс". Запазено е и наименованието на английски език във вариантите "Black Friday" и "Black Friday by eMag", както и изображението "B%ack Friday".

Компанията е подала заявката си за запазване търговската марка още на 24 ноември 2014 г., дни преди тогавашния "Черен петък", одобрението е получила в края на януари тази година.

Това означава, че през последния петък на ноември, когато традиционно се провежда кампанията, никой друг търговец няма да има право да използва словосъчетанието.

Румънската компания "Данте интернешънъл" бе глобена два пъти от КЗК - през 2014 и през 2016 г. заради фалшиви намаления по време на предходни кампании "Черен петък".

Първата санкция бе за 750 хил. лв. заради недобросъвестни търговски практики - "еМАГ" повишаваше цените на стоките в деня на промоцията, както и за заблуждаваща реклама.

През 2016 г. онлайн търговецът бе санкциониран с 4,6 млн. лв. И тогава КЗК установи, че "еМАГ" повишава цените непосредствено преди промоцията, а след това намалени с до 70%.

Патентът позволява разнообразни дейности- отдаване под наем на рекламно време във всички средства за комуникация, он-лайн реклама в компютърна мрежа, оптимизиране на търсещи системи, оптимизиране на уебсайт – трафик, организиране на изложби с търговска или рекламна цел, организиране на модни ревюта с промоционална цел; организиране на търгове; организиране на търговски панаири с търговска или рекламна цел, маркетинг и "връзки с обществеността", подреждане на витрини и фотокопирни услуги и др.

Междувременно през октомври тази година заявка за запазването на търговската марка "ЧЕРЕН ПЕТЪК" е подала и "Уникредит Булбанк". Дейностите, които са посочени в заявлението са свързани само с банковата сфера - финансови и парични сделки, банково дело, издаване на кредитни и дебитни карти, обслужване на депозити, спестовни сметки, дебитни и кредитни карти, предоставяне на отстъпки на трети лица в обекти чрез използване на дебитна или кредитна карта като членска карта и други.