Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В света, в който живеем, все повече най-големите проблеми, с които се сблъскваме, са глобални – от климатични изменения до миграция. Това не са проблеми, които една страна или регион може да решава сам. Глобалните институции като Световната банка са по-значими днес, отколкото бяха, когато преди 7 години аз работех там. 

Да вземем бежанската криза! За нас, в Европа тя е толкова сериозна, че в сегашната ми работа като човек, отговарящ за бюджета, тя е в центъра на моето внимание. Но ние не можем да я решим сами и само тук Можем да се справим с нея, само ако хората в страните, от които тръгват, имат по-добри условя за живот и повече възможности за работа. Това именно е в задачите на Световната банка.

Аз съм много благодарна на президента на Световната банка, че ми направи това предложение и че смята, че аз съм точно този човек, който може да бъде първият главен изпълнителен директор в Световната банка. Когато се появи такава възможност, разумният отговор е един и той е „Да”.Този пост е много значим. Той се създава за първи път в историята на групата на Световната банка. За първи път в едни ръце се дава управлението на най-голямата съставка на тази група, която се занимава с финансиране на проекти в страните със среден доход и в най-бедните страни. Винаги сме имали и ще имаме еврокомисар. Но само един път можем да имаме главен изпълнителен директор на Световната банка.

Европа е собственик на около 30% от институциите в групата на Световната банка и е много важно да използва своята инвестиция там добре. В дискусията в Съвета на директорите на Световната банка, представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията, допълни тя. Напускането на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН, категорична е Георгиева. Учаситето ѝ в надпреварата е било резултат от това това, че няколко източноевропейски страни са помолили Борисов да я издигне като последен шанс Източна Европа, да получи тази позиция. Според Георгиева постъпката на премиера е била правилна. Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме. С българското правителство винаги сме имали отлични отношения. С премиера Борисов си говорихме преди да взема това решение, така, както сме работили добре досега. Резултатите се виждат, особено по усвояване на еврофондовете в България.

Благодаря на всички, които са ме подкрепяли и ме подкрепят. Това не е сбогом! Довиждане е! Обичам България и се гордея много с това, че мога да работя така, че за България ефектът от моята работа да бъде положителен.

*Това каза пред БНР българският еврокомисар в оставка Кристалина Георгиева.