Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Психарят я държал с едната ръка, докато с другата я кълцал
l Убиецът ще лежи 30 г. в затвора, решиха магистрати от Сливен

Над 20 пъти е забил острието сливенският психар Димитър Иванов в тялото на 15-годишната Симона Великова, в която бил маниакално влюбен.
Докато я мушкал по гърдите, ръцете, шията и корема, Димитър я държал с едната ръка.
Едва когато безжизненото тяло на ученичката се свлякло пред входа на търговската гимназия в Сливен, 28-годишният мъж направил няколко крачки надолу по стъпалата, но се върнал и започнал отново да мушка Симона във врата.
После хвърлил ножа и налапал дулото на газовия пистолет, който носел. Искал да сложи край на живота си и да загине заедно с любимата, но оръжието не се оказало достатъчно смъртоностно.
Убиецът е арестуван и транспортиран в болница, където раната от прострелването е овладяна.
Жестоката касапница, при която са ранени още двама души - училищният психолог Стефка Султанова и сливналията Красимир Митков, се разиграва на 6 ноември м.г.
На 15 септември, близо година по-късно, убиецът застана пред окръжния съд в Сливен.
Мълчалив, както обикновено, с наведена глава.
Делото премина по съкратената процедура - без разпит на свидетели и вещи лица. Димитър призна изцяло вината си, а когато дойде време за последна дума, той се разрида. Единственото, което каза пред съда, бе, че съжалява, тъй като не е искал да убива Симона.


Прокуратурата поиска най-тежкото наказание за жестокото убийство - доживотен затвор, за това настояваше и законовият представител на родителите на момичето адв. Емил Мънев.
Защитата на Димитър в лицето на адвокат Христо Христов пледира за 20 г. лишаване от свобода след редукцията на присъдата, която се предвижда по закон при съкратено съдебно следствие.
Съдът определи 30 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим - възможно най-тежкото наказание след редукцията на наказанието. Освен за убийството на Симона, Димитър бе признат за виновен и за нападението над Стефка Султанова и Красимир Митков.
Решението обаче не е окончателно и най-вероятно ще бъде обжалвано от подсъдимия, допускат юристи.
"Все още не знам какво е становището на родителите на Димитър", каза пред 168 часа адв. Христов. Родителите на Симона не присъстваха на делото.
Бащата споделил, че няма
да издържи психически
в съдебната зала
Майката на 15-годишната тийнейджърка пък се преместила да живее в чужбина.
Почернената жена е в Швеция - мечтаната страна, в която трябвало да заминат със Симона броени дни след кървавата трагедия.
Майката много искала да изведе Симона от България, за да живеят в един по-добър и уреден свят. Точно това обаче отключило агресията у Димитър.
Разбрал, че любимата му скоро ще напусне не само родния Сливен, но и страната,
Димитър изпитал ужасен гняв, примесен със страх
от липсата й
Той се влюбил в Симона още когато тя била едва 10-годишна. Двамата се познавали от 2011 г., живеели близо един до друг в отдалечения сливенски квартал Сотиря.
Фактът, че подсъдимият бил с 13 години по-възрастен от Симона не попречил те да се сближат.
Но момичето растяло и когато през 2014 г. Симона била приета в търговската гимназия, кръгът й от познати и приятели се разширил. Тя започнала да прекарва по-малко време в квартала, в който били съседи с Димитър и постепенно контактът между двамата се пренесъл почти изцяло в социалните мрежи.
В един момент тийнейджърката осъзнала, че Димитър изпитва силно влечение към нея, но то не е взаимно. Появили се и заплахи от страна на Димитър, който започнал да й изпраща съобщения, че ако тя не е негова, ще е ничия. Симона споделила с майка си какво се случва, а след като Димитър получил категоричен отказ от момичето, направил опит да сложи край на живота си.
Купил препарат за растителна защита и го изпил, в комбинация с таблетки за кръвно.
Лекари от многопрофилната болница в Сливен обаче спасили момчето и то станало още по-затворено в себе си.
Случилото се прекъснало контактите му със Симона за около 2 месеца. През лятото на 2015 г. Димитър купил газов сигнален пистолет. Имал и нож, тип "пеперуда", с който не се разделял.

Как действа оттам насетне Димитър четете в хартиеното издание на "168 часа".