Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При слаба власт има престъпления. Смъртта, независимо дали е причинена от фанатици от ИДИЛ, дали от килъри, си е все смърт.

След последното клане във френската църква аз се замислям още веднъж за три неща, които ме изумиха и никога не съм предполагал, че са възможни.

Като хронология първото научих от биографията на Рудолф Джулиани, може би най-успешния кмет в историята на Ню Йорк - че мафията е обсебила бизнеса с боклук на града до края на 90-те години. Мислех, че през 20-те властта се е преборила с мафията и е забравила за нея.

Още по-изумен бях, когато след първите взривове в Париж научих, че в "Моленбек" в Брюксел ситуацията била такава, че отдавна полиция изобщо не смеела да влиза, защото бил квартал, който се развива по собствени закони, емигрантите властвали и полиция не припарвала.

След историята в Ница, и то неслучайно на националния празник на Франция 14 юли, се оказа, че и там имало такива обособени квартали. Навремето французите се изселили, когато дошли емигрантите, които останали мнозинство и си установили свой ред, а полиция не влизала.

Добре, мислех, че само при нашата мижава полиция, която няма пари за бензин за колите, за която държавата няма пари да плаща за свестни обувки, само тази полиция го е докарала дотам, че да има цигански гета в София, Пловдив и Сливен, които са държава в държавата.

Големият специалист по радикален ислям Сотир Цацаров наскоро откри Америка, като каза, че Слънчев бряг е държава в държавата. Сиреч своеобразно Монако на родното Черноморие.

Защо ги навързвам всички тези случаи? Там, където властта се оказва слаба, е нормално да вилнее престъпността под всякаква форма. И имаме късмет в едно нещо - че сме толкова бедни, скапани или толкова супермъжаги като Пинко, че не сме интерес ни за бежанците, ни за ИДИЛ и ни заобикалят като прокажена територия. Както казва Татяна Дончева, турската войска ще ни премаже за 2-3 часа. Има отчетлива разлика между заловените на влизане на границата имигранти и излизащите. Повече са тези, които бягат оттук. Неслучайно сърбите докараха допълнителни армейски части на браздата. Това затваря един кръг, който прави логична тоталната битова престъпност у нас.

Очевидно нещата са едни и същи и у нас, и в Европа.

Там, където и когато няма силна власт, стават всякакви безумия.

Това лесно може да се обясни с нашата битова престъпност. Дали е предизвикана от ИД на верска основа, или от други подбуди, смъртта е винаги смърт.

Оттук отиваме към Франция. Не съм допускал, че на Запад е възможно да е толкова слаба полицията и да е оставила безконтролно цели огромни групи от хора. Когато човек се чувства безнаказан, е склонен да върши всякакви престъпления.

Тук факторът ИДИЛ трябва да бъде подложен на много по-сложен анализ, както и причините за популярността на групировката - защо хиляди млади хора отиват от Европа и се бият.

При всички тези прояви, които ги гледаме - и в църквата във Франция, и в мола в Германия, основното е слабостта на властта. Кой може да ми каже, че ако бях французин, щях да имам уважение към властта, към същия президент, който с тротинетка посред нощ ходи при любовницата си или дава 10 хиляди евро заплата на коафьора си?

Когато хора на високи позиции са погазили очевидно основополагащи норми, отдолу всичко е възможно. Не е ли посягане от страна на Оланд срещу нормите за приличие? Кеф му любовници, кеф му коафьор. И "Ислямска държава" посяга на църква, защото е знаково. Неслучайно в Ница атентатът беше на 14 юли - пак е символно. За да бъде ужасът от кръвта от отрязаното гърло на попа още по-силен.

Ами църквата с всичките й педофилски скандали и извращения, които през годините станаха известни, авторитет ли е? Ами финансовите далавери за милиони във Ватикана? С какво църквата е заслужила авторитет и уважение? Тя се е превърнала в убежище на всякакви далавери и антиморални дейности.

И оттук вече, ако трябва по-големи обобщения да правя, има нещо изначално сбъркано. Ако трябва да използвам марксистката теория (Маркс говореше за пари - стока - пари прим), сега девизът е пари - въздух - пари прим или пари - интернет - пари прим. Нещата изначално се объркаха по много посоки. Няма сфера на живота, която да се развива така, че да привлича с нещо положително като пример.

Никога не можеш да знаеш един човек кога превърта и от какво. Още навремето Кеворк каза, че проблемите на сития са по-жестоки от проблемите на гладния. Защо точно германски пилот направи най-ужасяващата катастрофа в историята на въздухоплаването? Защо в Япония, страна с традиции и ред, стана това, което никъде другаде не се случи - да посегнеш на хора с увреждания и да избиеш 20 сакати. Тук става дума за свръхкощунствено увреждане на съзнанието.

Явно има нещо друго - злото е заразно, да му се не види.

И като пандемия един след друг атентати, кой от кой по-идиотски. Аз поне не виждам спасение.

Изказват се специалисти по сигурност. И въпреки това някой захваща ножа, пушката и стреля поред. Няма как да се спасиш.

Не мога да се съглася с позицията на министър-председателя, когато във Варшава са единодушни, че Русия е агресор, той да иска платноходки и лебеди по Черно море. Лебеди срещу подводниците ли ще строиш?

Не проумявам стотици милиарди долари да се пръскат за войни. В Афганистан САЩ хвърлиха 2 трилиона със съмнителен успех. Какво донесе свалянето на Саддам, на Кадафи, на Мубарак, на всички тези диктатори? Какво ще ни донесе, ако Асад бъде махнат? И защо разделяме диктаторите на лоши - Асад, и добри - в Саудитска Арабия.

Опитите за присадена демокрация не знам да са дали успех. Особено в онези страни. Онези диктатори властват с познати методи. Кое е по-добро - диктатор или присадена демокрация, която ражда бежански вълни и направи на нищо живота в цяла Европа, тотална бъркотия.

Задавам въпроси, надявам се, има големи познавачи да дадат отговор.