Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дали анемията, причинена от недостиг на витамин В 12, обяснява сприхавостта на Мери Тод, съпругата на президента Линкълн? Тя не е добър пример за първа дама. Историци я описват като избухлива, луда по пазаруването (накупила е 300 чифта детски ръкавици), депресирана и в постоянен уплах от крадци и гръмотевици. В края на живота й по настояване на нейния син тя влиза в лудница и след няколко месеца умира от сърдечен удар на 63-годишна възраст през 1882 г.

За нея има доста хипотези, все недоказани. Че имала раздвоение на личността. Че имала сифилис. Че имала тежък менструален проблем. Че била разглезена и нарцистична. Че така и не се оправила след прекатурване на каретата й на пътя и удар на главата й в камък. Че загубила ума си от скръб по трима от четиримата й синове и по застреляния си съпруг.

Към този списък от възможни диагнози последната добавка направи кардиологът д-р Джон Сотос. В книгата си за Абрахам Линкълн той пише, че президентът е имал генен дефект, водещ до рак на щитовидната и надбъбречните жлези. А пред в. “Ню Йорк таймс” казва, че докато проучвал живота на Линкълн, попаднал на интригуващ факт за жена му. Тя споменава в писмо от 1852 г., че устата й е разранена. А се знае, че при недостиг на витамини от група В езикът се разранява и боли. Анемията обяснява проблемите й - и физическите, и умствените, пише д-р Сотос в научно издание през юли.

Болестта развиват хора, които не усвояват достатъчно витамин B 12. А организмът се нуждае от него, за да синтезира ДНК и да произвежда червени кръвни клетки. Броят им намалява и това засяга всеки орган, включително мозъка и нервната система. Днес острата й форма е рядкост, защото с кръвен тест диагнозата се поставя в ранен стадий и болестта е лечима. Но по времето на мадам Линкълн не е било така.

“При болест, която засяга всички органи, има множество симптоми. Бледост, слабост, умора, треска, главоболие, сърцебиене, подпухване и отоци на ръцете и лицето, проблеми със зрението, периоди на необяснима загуба на тегло. Тя ги е имала всичките”, пише докторът. Нейните психични симптоми също отговарят на болестта - гневливост и халюцинации при запазване на здравия разум.

Как болестта се отрязава върху лицето на г-жа Линкълн, четете в хартиеното издание на "Живот без рак"