Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младият австриец играе като машина, все по-често го спрягат за следващия носител на титла от Шлема.

2016 ще е годината, в която ще изгрее нова ярка звезда на тенис небосклона”, написа онлайн изданието tennis.com по повод възхода на Доминик Тийм. 22-годишният австриец все по-често е сочен за следващия носител на титла от турнир от Голeмия шлем. Той е и потенциалната изненада и едно от най-сериозните скрити препятствия пред Новак Джокович в тазгодишното издание на "Уимбълдън".
Играта на Тийм през последните месеци ни убеди, че вече не само Анди Мъри и Роджър Федерер са големите играчи, от които може да се очаква да спрат сърбина по пътя му към поредно голямо отличие. Дали Доминик няма да се превърне в името, което ще внесе отдавна нужното разнообразие на върха в мъжкия тенис?
Тийм вече има цели седем титли от турнири на АТП
Четири от тези победи са през 2016 г., като най-впечатляващото в тях е, че са постигнати на всички видове настилки. Големият успех през годината на Доминик обаче беше достигнатият полуфинал на "Ролан Гарос". В Париж той беше спрян в оспорван мач от бъдещия шампион Джокович. Младият австриец може да се похвали и с друго впечатляващо постижение през 2016 г.: има повече победи от всички останали играчи в тура.
В кариерата си е надделявал над Федерер на трева, над Надал на клей и над Мъри на твърда настилка
За последните 12 месеца Тийм отбеляза впечатляващ ръст в ранглистата, като достигна до номер 18 в края на миналия сезон, а през 2016 г. се изкачи за кратко до невероятното 7-о място. В момента в ранглистата на АТП Доминик е осми.
Историята и характера на Тийм са това, което допълват аурата му на голяма звезда на тениса. Роден е в малък град край Виена в семейство на тенис учители.
“Доминатора”, както наричат отскоро Доминик, е с ракета в ръка от времето, когато се учи да ходи. Сам казва, че има чувство, че родителите му са обсебени от играта: “Не мога да си спомня момент от живота ми, в който да не съм играл тенис”, споделя Тийм пред “Ню Йорк Таймс”. Неговият път в спорта обаче изглежда повече от добре начертан.
Той успя да се справи с едно от големите си странични препятствия,
след като през 2014 г. прослужи задължителната си редовна служба в австрийската армия.
Докато беше войник, Тийм пътуваше в отпуските си, за да участва в турнири. След армията поднови сериозните тренировки и резултатите от тежката му работа не закъсняха. От 2015 г. титлите започнаха да идват една по една. Опитът и майсторството на Тийм се забелязват от феновете. Австриецът е неуморен. Колегите му от тенис тура често отказват участие, ако са играли другаде на предходната седмица. За Доминик обаче почивката е рядък лукс.
Той е играчът, който си прави най-тежка програма
Почти няма седмица, в която да не играе някъде: “Защо ми е да почивам, когато постоянно мога да пътувам към нови интересни места, където едновременно да развивам играта си и да се запознавам с нови хора”, споделя пред австрийските медии Тийм. Федерер, който през тази година има две загуби от три мача с австриеца, също изрази възхищение от издръжливостта на Доминик: “Младите играчи трябва да имат такава програма. Ако веднъж свикнеш с нея, тогава вече започваш да се превръщаш в топиграч. Смятам, че Доминик е взел най-правилното решение, което всъщност се вижда и от играта му”, заяви швейцарският маестро.
Всъщност австриецът често е сравняван с Федерер.
От една страна, сравнението идва заради взривопасния форхенд, безмилостния бекхенд с една ръка и разнообразната игра.
Иван Лендъл обсипа с големи похвали именно бекхенда по линията на австриеца. Другата причина да бъде поставян в обувките на великия швейцарец са спортсменството и кавалерството, които Тийм демонстрира. И които бързо го превърнаха в любимец на публиката. Както големия швейцарец, така и Тийм не пропуска да похвали съперника си в интервю или чрез социалните мрежи, независимо от крайния резултат в сблъска им.
Големият пробив на Тийм безспорно започна с полуфинала на “Ролан гарос”.
Това постижение беше затвърдено и с първа победа на турнир на трева - в Щутгарт. Тази титла беше особено впечатляваща, като се има предвид, че австриецът, на който се гледа по-скоро като на клей-играч, победи и Федерер по пътя си към финала. Затова и очакванията към него на кортовете на "Уимбълдън" в Лондон станаха доста сериозни.
Сайтът tennis.com дори сравни австриеца с Григор Димитров, като прогнозира за него големия пробив в топ 5, който българинът така и не успя да реализира. Очакванията са напрежението да продължи да се трупа върху плещите на Тийм. С наближаването до 30-те на Джокович и Мъри все по-интересен става въпросът - кой ще ги наследи на върха.
Младият австриец изглежда добър кандидат за тежката корона на номер 1 в света на тениса: “Знам, че имам да работя още много, за да стигна там, където искам. Особено внимание трябва да обърна на работата на краката по време на разиграване. Трябват ми и още години, за да достигна нивото на физическа подготовка, което е нужно, за да си номер 1. Вярвам, че съм на прав път и ще успея”, споделя пред “Ню Йорк Таймс” харизматичният австриец.