Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Всички продукти на кошера са приложими в медицината

Българските пчелни продукти имат лечебни и профилактични свойства, тъй като много медоносни растения у нас са билки. Те лекуват, хранят и тонизират и това е най-добре изразено при нервните болести.

Мед

Най-полезни са акациевият, мащерковият и лавандуловият. Взема се 1,5-2 часа преди ядене на малки дози със задържане в устата или 3 ч след храна по 1-2 с.л., разтворен 1:1 в хладка вода или мляко. Още по-добър е ефектът в комбинация с пчелен прашец, пчелно млечице, търтеево млечице и апис тотале (екстракт от пчелни трупове).

Прилага се при неврози, неврастения, мании (алкохолизъм, наркомания, компютърна зависимост), депресия и др.

Медът като успокояващо и сънотворно средство се прилага в народната медицина. Сънят идва бързо след чаша топло мляко с лъжица мед. Добър ефект има при психични напрежения и стрес. При нервна възбуда със сърцебиене, неврастения и истерия се комбинира с валериан. С алое и бяло вино се взема при пролетна умора.

Медовият масаж е рефлексотерапия. Прилага се при миозит, остеохондроза на гръбнака, преумора. Противопоказан е при алергия към мед и хемофилия. Комбинира се с етерични масла – на 1 ч.л. мед 5 капки масло или смес на масла.

Пчелен прашец

Различно оцветен е и е много фин. Това са мъжките полови клетки на растенията, покрити с шипчета. Летящите пчели “сресват” със специално приспособление на първия чифт крачка полепналите поленови зрънца, смесват ги със слюнка и ги поставят в кошнички на третия чифт, за да ги пренесат до кошера. Там други пчели ги освобождават от товара, натъпкват го в празни, байцвани с прополис килийки и ги запечатват, защото това е “хлябът” им – белтъчна храна, а въглехидратната са нектарът и медът.

Богат е на активни вещества, като само витамините са 27 с усвояемост от организма на човека до 80%.

При неврози и неврастения за профилактика се вземат 20 г, а за лечение – 32 г, смесени с мед. Най-активен е монофлорният ферментирал прашец.

При болести на вегетативната нервна система - по 10 г 30 мин преди хранене. За деца до 12 г. дозата се намалява двукратно.

Пчелно

млечице

Секретира се от слюнчените жлези на пчелите и има лечебен ефект при нервните болести, характерни за старческата възраст - нарушено кръвоснабдяване на мозъка, разсеяна мозъчна склероза, астенична невроза и др. Действа антистресово и влияе благоприятно на сърдечните болести, съпровождащи често нервните.

При хипертония, съдова дистония, мозъчни травми и посттравматични усложнения, шийна остеохондроза допълва лекарствената терапия. Препоръчват се по 20 мг пчелно млечице под езика три пъти на ден за 10-20 дни. След седмица курсът се повтаря. Същото се прави и при астенични състояния с по 15-20 мг. Резултатите са по-добри при комбиниране с пчелна отрова.

В спортната медицина е уместна комбинацията на млечице с мед, най-добре акациев.

Да не се взема при адисонова болест, остри инфекции и заболяване на надбъбречните жлези.

Прополис

Широко се прилага вътрешно по 30-40 капки или супозитории. Комбинира се с пчелна отрова.

Пчелна отрова

Тя е мощен катализатор на физиологичните процеси в организма, атакуващ директно източника на болка. Най-активни в нея са пептидите (мелитин, адолапин, апизатрон). Прилага се след 2 проби за алергия при миозити, вертебрални, посттравматични и ставни болки.