Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кюфтето и Мечков следени от есента, всеки от бандата  с ресор Биберов

СРС-та, разпити на Румен Янакиев и двама анонимни свидетели сочат: Биберов е оперативният шеф, партньорът му на върха на пирамидата, но в конспирация 

21 май, събота, часът е около 1.30 след полунощ. Полицейски патрул забелязва микробус "Форд Транзит" в гората между Приморско и Созопол, който се движи към Бургас. Струва му се подозрителен заради мястото и късния час, затова му дава сигнал да спре за проверка.

Шофьорът натиска газта и се опитва да се измъкне.

Незабавно са предупредени дежурните в най-близкото бургаско РУ - Четвърто, а също така в Приморско и Созопол. След кратко преследване на главния път към Бургас, на отбивката за кв. Крайморие микробусът е спрян.

Зад волана се оказва 30-годишният Румен Георгиев Янакиев,

а бусчето е натъпкато

с 39-има мигранти

Янакиев е прибран в ареста за денонощие, след това е пуснат. Проверка на „168 часа” показа, че по случая е образувано досъдебно производство, но Янакиев не е привлечен като обвиняем.

12 дни по-късно 30-годишният бургазлия се оказва един от 15-те задържани при наистина показна акция с участието на спецчастите към ОДМВР и жандармерия - първата с толкова арестувани след удара по т.нар. "наркопирамида" с лидер Димитър Желязков-Митьо Очите на 2 април 2006 г.

Часове наред в различни зони на града минувачи наблюдаваха как "качулки" извеждат закопчани с белезници мъже - обикновено мускулести и татуирани.

Най-известни сред задържаните се оказаха двама бургазлии, които неведнъж са отваряли работа на полицията, макар че в последните години афишират желание да изглеждат като "добре облечени бизнесмени" - Николай Мечков и Петър Биберов-Кюфтето.

Мечков е задържан в жилището си в жк "Лазур" бл. 88, заедно с други двама, които изпълняват функциите на гардове и шофьори. Биберов е спрян на бул. "Захари Стоянов" в жк "Меден рудник", докато е в "Порше Кайен" - автомобил от парка на бургаския хотел "България".

Именно хотелът, който се намира на пъпа на града, бе мястото, където акцията продължи най-дълго. Оказа се, че Биберов всъщност е наемател на пералнява и фитнеса, които бяха основно претарашени по време на спецакцията. Кюфтето също е присъствал на оперативно-следствените действия и бе изведен от задния вход около 14 ч. - по шорти и джапаки, но деликатно метнал хавлийка върху китките си, за да не се виждат белезниците му.

Ден след шумната акция Мечков и Биберов бяха обвинени като тартори на организирана престъпна група с широка палитра: принуда, повреждане на имущество и

мъчения за разчистване

на бизнес територии

и трафик на хора

Според източници на "24 часа" групата е разработвана от есента, повече от 7 месеца екип от амбициозни криминалисти от ОДМВР трупа информация, а в началото на годината съдът одобрява поисканото използване на специални разузнавателни средства.

С обвинения за участие в групата са Галин Бекяров, Станислав Стоянов и самият Румен, макар в ъндърграуда вече да има залагания, че разследването срещу него ще бъде прекратено и той ще се окаже в ролята на свидетел.

След акцията Янакиев е държан встрани от останалите и за него спецпрокуратурата не поиска постоянен арест. По време на заседанието в спецсъда на 5 юни стана ясно, че той е дал обилни и детайлни показания за начина, по който е действала групата и най-вече за организирането на канали за бежанци.

Румен е един от арестуваните в пералнята на хотел “България”, а в криминалните среди се говори, че е “респектиран” сериозно, преди да се разприказва. Според показанията му той е получавал инструкциии, нареждания от Биберов, който разполагал с карти с точната локация на бежанските групи, които трябва да се трафикират, осигурявал транспорта.

Янакиев е важен, но не и единствен свидетел на обвинението, само до този момент

в разследването са събрани 6 тома доказателствен материал,

половината от тях – чрез СРС-та. Разпитани са и двама анонимни свидетели, също много добре информирани за дейността и разпределянето на функциите в групата.

Анализът на информацията сочел, че основната оперативна фигура е Кюфтето, който дели лидерските позиции с Николай Мечков, но Мечков е действал изключително предпазливо, в условията на много голяма конспиративност. Редовите членове са разпределени по ресори – Янакиев бил ангажиран с трафика, Галин Бекяров се справял отлично с по-силовите операции, а издирваният Данаил Стефанов – с палежите.

Стефанов е шестият, на когото ще бъде повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, след като бъде задържан. Той успя да се укрие след акцията, в момента е обявен за издирване за две конкретни престъпления – палежи на коли. Негови познати прогнозират, че може да се предаде сам, в присъствието на адвокат. Не е изключено списъкът на обвиняемите да се удължи през следващите седмици.

Засега в ареста са трима – двамата лидери и Бекяров. Станислав Стоянов се оказа на свобода, като влошеното здраве е само допълнителен аргумент. Данните за неговата “съпричастност” били доста семпли – осигуряване на един от микробусите, с които е извършено транспортиране на мигранти.

Според запознати не един, а два са случаите, в които Румен Янакиев е разследван за каналджийство. И двете производства вече са иззети от съответните районни прокуратури и приобщени към спецделото.

Вече е ясно, че на 14 юни тримата задържани ще бъдат изправени пред апелативната инстанция, защото обжалват задържането под стража. "Намирам, че домашният арест е по-адекватна мярка", мотивира жалбата адвокатът на Биберов Веселина Василева. Според нея обвинението за организирана престъпна група не е съставомерно. "Има данни за отделни престъпления, но като доказателства те трябва да се проверят", допълни Василева. "Клиентът ми е категоричен, че няма нищо общо с това обвинение", заяви адвокат Красимир Кацарски, който бе с Мечков при привличането му като обвиняем. Пред съда 35-годишният бургазлия се представи като твърде зает с бизнес дела, за да се занимава с престъпления.

Проверка в Търговския регистър показва, че в Николай Мечков участва като съдружник и управител в завидно количесто дружества с разнообразна дейност. "АБА 12", в която е посочен пловдивски адрес за кореспонденция, е за погребални и траурни услуги. В нея, както и в УАутосила 2005Ф, регистрирана в Камено с предмет на дейност авторемонт и автосервизни услуги, Мечков има дял и участва в управлението. Същата позиция има и в "Джи ем си Груп". Името му присъства и в няколко дружества, от които през последните години е излязъл. Биберов има значително по-къса бизнес листа. Привидно между двамата общ бизнес няма и това е официалната теза на защитите им.

Според работещи по случая обаче оперативно интересното дружество е "Аква Лайт", регистрирано на адреса на Мечкови в "Лазур" бл. 88 и в което съдружници са Сабина Мечкова и Пламена Гъркова. Сабина е екссъпрута, която е запазила фамилията на мъжа си, а Пламена е жената на Биберов. Имената на двете съпруги се появяват и в ООД със съвсем прясна регистрация - от март т.г. "Сезам Груп", в която съдружници са още двама мъже. Г-жа Мечкова е и едноличен собственик на VTA GROUP, регистрирана на бул. "Христо Ботев" в Бургас, която се явява клон на охранителна фирма със структури в цялата страна. Николай Мечков действа от името на фирмата с официално пълномощно, според запознати - неформален ръководител, а управител официално е бивш високопоставен полицейски шеф.

На този етап обаче 36-годишният Мечков де юре е с чисто съдебно досие - той е подсъдим по делото "Кирките", което се влачи седма година и в момента в специализирания съд.

Кюфтето има зад себе си признание като лидер на организирана престъпна група за дрога - след като прие всички обстоятелства от обвинителния акт, той сключи споразумение с прокуратурата и получи 4 г. и 8 м. затвор. На свобода е от 2012 г. В момента е подсъдим и по дело за сводничество с още петима бургазлии.