Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

70-годишна софиянка станала миналата година акционер в офшорна компания в Панама и заявила намерение да инвестира на Бахамите.

Проверка на “24 часа” на адреса на жената показа, че тя е майка на бившия транспортен министър Пламен Петров. Той заемаше поста в кабинета на Симеон Сакскобургготски от юли 2001 до юли 2003 г.

“Знам за тази компания. Майка ми я е декларирала и си е платила данъците”, каза Петров за “24 часа”. (Целият разговор - по-долу)

На 26 февуари 2015 г. в офиса на “Мосак Фонсека” се получава искане за регистрация на нова компания. Заявката е подписана от някоя си Вероник Макбрайт - служител на посредническа фирма за предлагане на офшорни услуги в Монако.

Според заявката жена на име Гела Иванова от “Красна поляна” иска регистрация на фирма, наречена Fremont Consultants. В попълнения формуляр се обяснява, че фирмата ще се занимава с инвестиции на Бахамите.

“А, Гела ли,

синът й беше

министър

Тя често ходи при него в Бистрица.” Това обясняват съседи на жената в “Красна поляна”.

Заявката за регистрация на офшорната фирма пристига почти 2 месеца след като компанията вече е регистрирана на 5 януари, а българката е получила сертификат за 100 акции на стойност 10 000 долара на свое име.

Новоназначеният борд на директорите, който се състои от 5-има граждани на Панама, дава на жената пълномощно да отвори и да се разпорежда с банкова сметка в банка “Едмонд Родшилд” на Бахамите. За услугата по регистрацията на офшорката фирмата-посредник в Монако получава 1407,57 долара през юни 2015 г.

Това не е първата офшорна компания, с която е свързано името на 70-годишната Гела Иванова. През 2011 г., когато синът й Пламен Петров е все още финансов директор на “МТел” - пост, който заема от 2005 до 2012 г., тя става протектор на офшорната фондация Eastern Bussines International, която води началото си в далечната 2000 г. Тогава на Британските Вирджински острови по искане на частната банка HSBC в Монако е създадена Wallsted Ltd.

Двама

акционери,

идентифицирани

само като

“приносител”,

си делят наполовина акциите.

Докато Петров е министър, публикации в пресата изказват предположение, че е запазил минимално участие в “Кейбъл България” чрез офшорка. През март 2002 г. министърът е притиснат от парламентарната трибуна да каже има ли участие в “Кейбъл”, или не. “Отказвам да дискутирам една частна компания и нейните частни интереси. Нека имаме уважение и към акционерите в тая компания”, заявява министърът през март 2002 г.

Към днешна дата от Panama Papers става ясно, че през декември 2002 г. бордът на директорите на Wallsted е взел решение да продаде акциите на фирмата в “Кейбъл”. Няколко месеца по-късно Петров доброволно напуска министерския пост.

Фирмата променя името си на Eastern Business International на 1 януари 2007 г. Като неин номинален собственик е вписана Brotherhood Fondation (фондация “Братство” - бел. авт.) с адрес сградата на “Мосак Фонсека” на 54-а улица в Панама. Сертификатът за регистрацията на новата фирма на Британските Вирджински острови е издаден през август 2008 г.

Първи бенефициент на Eastern Business International е Пламен Петров.

Той е назначен и за протектор на компанията. Майка му се появява на хоризонта през август 2011 г.

Според документите тя трябва да замести Петров като протектор на фондацията. В документите по регистрацията фондацията обявява, че ще развива инвестиционна дейност от Монако.

Това не е първият път, в който името на бившия транспортен министър се свързва с Монако. През 2003 г. в колата на взривения Иван Тодоров-Доктора бе намерена

снимка от яхта,

на която двама

министри

от кабинета “Сакскобургготски” играят карти с разстреляния 3 г. по-късно контрабандист Иван Тодоров-Доктора. Единият от министрите на снимката е Пламен Петров. Малко след скандала другият министър на снимката - Милен Велчев, и главният секретар на МВР Бойко Борисов подават оставки, но те не са приети. По същото време Петров напуска министерския пост, но това няма връзка с яхтения скандал.

Пламен Петров е един от предприемачите, които доброволно разкриха участието си в офшорни компании през януари 2015 г. Тогава той сам обяви, че е собственик на “Кеш Кредит Лимитед”, регистрирана на Кайманите.

“Кеш Кредит Лимитед” е собственик на “Кеш Кредит България” - една от най-големите и модерни фирми за бързи заеми, в която Петров е председател на надзорния съвет от декември 2014 г.

“Кеш Кредит Лимитед” е собственост на “Каракал Холдинг” - със същия адрес на Каймановите острови и същите собственици - Георги Крумов и Пламен Петров. Отново двамата бизнесмени са акционери в крайната фирма от веригата - “Сий Дайрект Инвестмънтс естаблишмънт”, която е регистрирана в Лихтенщайн.

Пламен Петров: Идеята бе моя за офшорката бе моя. Нормално е един син да се погрижи за майка си. Тя заслужава!

“24 часа” намира някогашния транспортен министър в Обединените Арабски емирства. Там е в качеството си на член на борда да директорите на “Кеш кредит”. Компанията е регистрирана на Кайманите и има дружества в България, ОАЕ, Полша, Южна Африка и Филипините. След часове Петров лети за Манила, а оттам - за Лондон и София.

Днес гражданин на света и свободен бизнесмен, той намира за естествено и дори задължително да прави бизнес с международни инвестиционни фондове чрез офшорни фирми. “Така целият свят е еднакво достъпен”, казва Петров.

- Изглежда, нищо не може да ви откаже да правите бизнес чрез офшорки, г-н Петров. И “Кеш Кредит”, в чийто борд сте сега, е регистрирано в офшорна зона...

- Разбирам хумора ви и ще ви отговоря с хумор - харесвам климата там. Сега сериозно. Компанията бе регистрирана в България. След като създадохме една уникална технология, процеси и алгоритми за анализ на данни на мобилни оператори, на базата на които може да се реши дали на един клиент може да бъде предложен кредит,

успяхме да

привлечем

инвеститор, който

вложи $ 25 млн.

в тази дейност. Ние все още сме единствената компания в света, която прави това и в момента осъществяваме глобална експанзия на своя модел. Нашият инвеститор - водещ консултант на телеком оператори с над 200 клиенти по света, също е регистриран на Каймановите острови. След задълбочен финансов анализ и настояване от тяхна страна регистрирахме и нашата компания на Каймановите острови.

- И какво показа вашият анализ?

- Показа, че данъчните закони и двустранните споразумения на Кайманите дават възможност да се работи безпроблемно с различни данъчни юрисдикции. Това не означава, че някой крие или не плаща данъци. На нас това ни дава възможност да правим износ на интелектуален капитал по цял свят. Ние сме един от редките случаи, в които България изнася интелектуален продукт. Наели сме едни от най-талантливите млади хора в бранша. Много от тях се подготвят и заминават в нашите клонове в Южна Африка, Филипините...

- И това, че правите бизнес през офшорка, не смущава вашите бизнеспартньори?

- Не. Парите във фонда са от Световната банка, Кванд – собствениците на BMW, и DoCoMo, най-големия японски оператор, а в момента имаме договори с най-големите мобилни оператори в Южна Африка, Камерун, Филипините и започваме операции в Индонезия, Пакистан, Руанда, Чехия и Сингапур. Впрочем

на Кайманите са

регистрирани

над 27 000 банки

и стотици хиляди фондове.

- Нека ви питам сега за Panama Papers. Там се появява името на майка ви, която през 2015 г. е регистрирала офшорна фирма с намерение да инвестира на Бахамите. Като ви слушам, идеята сигурно е била ваша...

- Да, моя беше, по същите причини, по които вече изброих. Плюс още една - намирам за нормално един син да се погрижи за майка си. Тя заслужава това. Отгледала ме е сама.

- С какво се занимава Fremont Consultants?

- Фирмата наистина е регистрирана с инвестиционни намерения, но към настоящия момент не осъществява дейност. Дори капиталът й не е внесен. Майка ми я е декларирала по надлежния ред в подадената от нея декларация.

- През 2011 г. майка ви става протектор и на една офшорна фондация Eastern Business International, на която вие сте първи бенефициент...

- Eastern Business International e заличена през 2015 г. Полученият от майка ми ликвидационен дял е деклариран и обложен с дължимия данък, който е платен. Чрез тази фирма съм работил по различни сделки.

- Според Panama Papers предшественик на Еastern Business е Wallsted, която през 2002 г. е имала акции в “Кейбъл”. По онова време се появиха упреци към вас, че имате интереси в “Кейбъл” чрез офшорна фирма. Кой бе собственик на Wallsted?

- Аз бях собственик. Имах интереси в “Кейбъл”,

преди да се подведа

и да вляза за кратко

в политиката

преди 15 г. Тогава “Кейбъл” купи от името и за сметка на инвеститори от САЩ и Ирландия множество кабелни компании и извърши първата консолидация на кабелната индустрия в България. Това, което днес е “Близу”, започна като “Кейбъл България”.

- Нямаше ли конфликт на интереси, бяхте министър, а това е частен бизнес?

- Това е ставало, преди да бъда министър. Инвеститорите бяха мои клиенти на Wall street, където работех за Societe General Securities Corp. в Ню Йорк. Когато се прави такава инвестиция, се прави т.нар. SVP - дружество със специална цел. Но нито за момент не е имало конфликт с дейността ми като министър. Даже напротив - влизането в политиката не ми донесе нищо добро.

- Да не би да съжалявате, че бяхте в политиката?

- Разбира се, че съжалявам, затова излязох възможно най-бързо.

Влизането ми в

политиката е

най-голямата

грешка, която съм

правил в живота си Тя и до днес ми пречи в работата.

- Защо?

- Вече 13 г. не съм в политиката, но на много места името ми продължава да излиза като PEP - politically exposed person, въпреки че би трябвало да бъде не повече от 10 години. За всичко ме гледат под лупа. Но такива са правилата по цял свят. Политиката ми даде само негативи. Някой помни ли например, че само за 2 г. като министър съхраних Варненската корабостроителница с един нестандартен ход - едно държавно дружество купи друго държавно дружество? Някой помни ли, че за 35 дни създадох “България ер” от съсипания “Балкан”? Иначе

щяхме да имаме

само спомен за

авиация

Някой помни ли, че отказах да продам БТК на безценица и че затворихме двете преговорни глави за присъединяване към Евросъюза?

- Малцина ще повярват, че някой става министър, без да се облагодетелства.

- Аз съм се облагодетелствал преди това. Дойдох от Уолстрийт, където по онова време бях единственият българин. Шеф ми беше Доминик Фройд - правнук на Зигмунд Фройд, който ми отвори очите за неща, които не съм подозирал. Като шеф на източноевропейското направление отворих бизнеса с Източна Европа на борси като Прага, Варшава, Москва. Моите поръчки бяха половината от оборота на Societe General Securities Corp., а ние бяхме най-големи.

- Вие сте един от малкото, които през 2015 г. обявиха без притеснение, че имат участие в офшорни фирми. В колко офшорни фирми участвате в момента?

- В много.

- И мотивите ви са като тези, които вече изброихте...

- Да, дискретността и бързото администриране. За

човек, който работи

с компании на

4 континента,

това е съществено. Нерационално е да инвестираш от България във Филипините, защото има сериозен данък при източника. Даже от Кайманите е неудобно. Затова се регистрира дъщерно дружество на Кайманското в ОАЕ и негово във Филипините.

- Не мога да не ви попитам за онази яхта в Монако, на която ви снимаха с Иван Тодоров-Доктора?

- Група приятели бяхме отишли да гледаме Формула 1. Яхтата бе наета. По едно време дойдоха хора, които не познавах. Представиха се като Иво и Пепи - българи, които живеят там и правят бизнес. После, като излязоха снимките, разбрах кои са.

- Как приехте световното журналистическо разследване Panama Papers?

- Спокойно и с интерес. Надявам се, че българските власти ще направят разделението на 3-те вида лица с офшорни компании, което Жак Атали направи, след като станаха тези разкрития. Той каза, че не бива да се смесват трите типа лица, които участват в офшорни компании - тези, извършили престъпления, тези, укриващи данъци, и тези, които извършват напълно легален бизнес.

- От НАП обявиха, че ще почнат проверка на българите от Panama Papers, ако ги получат от ICIJ. Притеснява ли ви това?

- Не, декларирал съм всеки свой доход, в това число от офшорни компании, и съм си платил данъците.