Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Д-р Марчев, каква е връзката между телесното тегло и продължителността на живота?

- За норма се използва една произволна, но вече утвърдена мярка - индексът на телесната маса (ИТМ). Изчислява се, като разделим теглото в килограми на ръста на квадрат в метри. Теглото е нормално при ИТМ от 18,5 до 25, наднормено е от 25 до 30, а над 30 има затлъстяване. Тази скала има още 3 стъпки: затлъстяване I степен е от 30 до 35, II степен - от 35 до 40, и III степен - при ИТМ над 40. Затлъстелият е с по-голям риск да умре рано. Има обаче и парадокс на затлъстелите.

- Какъв е той?

- На 1000 души по-вероятно е затлъстелите да имат исхемична болест на сърцето. Но от 1000 души с тази болест най-тежко болните са слаби. И още:

най-ниска е смъртността при ИТМ от 18,5 до 25

Но сред хора със сърдечна недостатъчност или над 60-годишна възраст смъртността при наднормено тегло е колкото и при нормално тегло. Не е повече. И с кръвното е така. Има правило колкото по-високо ти е кръвното, толкова по-вероятно е да развиеш сърдечна недостатъчност. Но ако вече я имаш, с по-високо кръвно живееш по-дълго. Негативът става позитив.

- Каква е логиката?

- Сърдечната недостатъчност води до спадане на кръвното, а болестите - до отслабване. Затова, ако един човек не е отслабнал от болестта си и ако тя не му е свалила кръвното, за него има по-добра прогноза. Ако болестта ти не ти е изяла килограмите, значи е по-лека.

Смъртността е най-ниска при индекс от 18,5 до 25. Под долната граница (18,5) плавно се покачва, а над горната (30) рязко. За прекалено слабите има ясна причина. Това са хора, пратени в тази графа от болестта си. При затлъстелите има хипертония, диабет, камъни в бъбреците, дихателни проблеми, инфаркт, инсулт, ставни болести, апнея, хиперхолестеремия, рак - на матката, гърдата, простатата, и те увеличават риска за смърт.

Но не само килограмите влияят, а и видът и разпределението на мастната тъкан в тялото. При едно и също тегло тя е хормонално различна според това дали се движим, или не. Затова и опитите за отслабване чрез спорт и диета са полезни, дори да са неуспешни. Най-висока е смъртността при затлъстели, които са и обездвижени, и най-ниска - при нормално тегло и активно движение. По средата са затлъстелите, които спортуват, и слабите, които са обездвижени.

- Кое определя вредността на мастната тъкан?

- По-опасни са тлъстини, които изпускат от мастните клетки мазнини в кръвта. Мастната тъкан на корема е най-вредната - от нея постоянно се изливат мазнини в кръвта и се отлагат в съдовете. Ако се трупат в коронарните съдове, причиняват инфаркт, а в мозъчните съдове - инсулт. Мастната тъкан на дупето е

дълбок резерв на тялото,

който не “дава” лесно мазнините си в кръвта.

- Това не обезсмисля ли ИТМ като мярка?

- Донякъде. Затова се мери и талията. При двама души с еднакъв индекс по-добре е този с по-малка обиколка на талията. Неговите тлъстини не са по корема и не изхвърлят холестерол и други мазнини в кръвта. В бедните държави слаби са бедните хора - те няма какво да ядат. А в богати държави е слаба богатата класа - спортува и се храни здравословно. А бедните се тъпчат с калорични, но кухи откъм полезни вещества храни, киснат пред телевизора и като правило са дебели.

- Как е у нас?

- И в България вече се забелязват наченки на това. През комунизма нямахме пари всеки ден за кюфтета и си купувахме домати. Сега е обратното - здравословната храна става все по-скъпа. Една сьомга от 4-5 кг струва повече от барел нефт. А непълноценна храна може да си купи всеки.

Мастните клетки се образуват до пубертета. След това можем да влияем само на обема им - да са натъпкани с мазнина или тя да е на минимума.

Пубертетът залага наднормено тегло

Затова, като доведат в кабинета ми пълно дете с високо кръвно, половин час се карам на родителите и тогава го преглеждам. То не е виновно, а ще се бори цял живот с последиците. Проблемът на затлъстелите е подобен на алкохолизма - държат на глад, но видят ли храна, не могат да спрат, докато тя не свърши. А днес храната е постоянно пред очите на всеки. Дразнител са и подсладените безалкохолни. Те са вредни, колкото и алкохолът. Спрат ли се, веднага се отразява добре на теглото. Заблуда е, че с плодови фрешове се отслабва. В тях има захари, които са натурални, но са си въглехидрати. А фибрите, които забавят усвояването на захарите, отиват с пулпа от плода на боклука. Изводът е: не изстисквайте плодовете за сок, а ги яжте цели, за да не се губят полезните влакнини.