Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МОЩЕН: Метеоритът оставя огромен кратер и унищожава хиляди дървета.
МОЩЕН: Метеоритът оставя огромен кратер и унищожава хиляди дървета.

Първата експедиция стига до мястото цели 19 години след катаклизма

Сутринта на 30 юни 1908 г. мъж пие кафе на верандата на отдалечен търговски пост близо до сибирското село Ванавара. За секунда спокойната сутрин на този човек се превръща в сцена от филм за края на света.

Мощен взрив разтърсва земята

и го отпраща на метри от мястото, на което е стоял. Според разказа му “небето се разцепило на две” и той усетил как непоносима горещина стапя дрехите по тялото му. След по-малко от минута всичко утихва. Човекът се съвзема, за да стане свидетел на покъртителна гледка. Цялата безкрайна сибирска гора около него е посечена на една страна от невидима сила с невероятна мощ.

Разказът е на руснака Семенов, намиращ се на над 60 километра от мястото, където е станало т.нар. “Тунгуско събитие”. Вече над 100 години учени от целия свят спорят по темата какво е причинило подобен катаклизъм. Според най-разпространената теория става въпрос за сблъсък на неизвестен извънземен обект с планетата ни. До ден днешен няма неопровержимо доказателство за правотата на това твърдение.

Ефектът от сблъсъка обаче бил усетен из целия свят

Десетки вестници в Русия съобщили за огнено кълбо, което било забелязано в небето над Сибир. Шоковата вълна от удара се усетила от по-чувствителните барометри чак в Лондон. Огромни облаци, видими от стотици километри, се извили на Сибир. За няколко дни в нощното небе над цяла Централна Азия имало особено сияние. Според някои разкази хора се могли да четат вестник, без да си светват лампите.

Първата научна експедиция стигнала до мястото на катаклизма едва 19 години по-късно. Неин водач е руският учен Леонид Кулик. Той успява да убеди съветските власти, че станалото в Тунгуска преди 2 десетилетия може да крие много важна за човечеството тайна. Гледката, която се разкрила пред него с наближаването на мястото на сблъсъка, потвърдила епохалността на случилото се. Дърветата на площ от над 2000 квадратни километра около “кота нула” били изравнени със земята.

Безбрежните сибирски гори били съборени на една страна в концентрична окръжност от чудовищна ударна вълна. Хората, участващи в експедицията на Кулик, започнали с още по-голямо усърдие да си пробиват път през горите, за да се доберат до центъра на огромното разрушение.

И макар че очаквали там да намерят огромен кратер,

станали свидетели на далеч по-необичайна гледка

В диаметър от няколко километра всички дървета били съвсем прави, но окастрени до кората - без нито един клон по тях. Стволовете им били напълно обгорени. Изглеждали като огромна гора от улични стълбове. Още тогава станало ясно, че каквото и да е унищожило гората в Сибир, то не е успяло да стигне до земята.

Почти 110 години по-късно дебатът за това какво точно е станало в Сибир все още продължава. Повечето учени все пак разглеждат събитието като най-сериозния документиран сблъсък с космическо тяло. Според изчисленията астероид с диаметър между 60 и 190 метра е навлязъл в атмосферата над Сибир. Поради налягането и триенето той се е взривил на около 14 километра над Земята.

Енергията на взрива се изчислява като равна на 185 детонации

като тази над Хирошима. Това обяснява и липсата на кратер: взривът е станал много над Земята, а взривната вълна е изпепелила и окастрила дърветата под него и съборила гората на километри около него. Подобен взрив над голям град би причинил огромни щети и смъртта на милиони хора. В Сибир през 1908 г. обаче не е имало никого. Затова и се счита, че никой не е загинал по време на тунгуското събитие.

Цялото разрушение в Сибир било причинено от астероид или комета, която според учените била по-малка дори и от футболно игрище. Това повдига въпроса какво ще се случи, ако по-голямо космическо тяло се сблъска с нас.

Според учените подобни сблъсъци с астероиди са неизбежни, но твърде редки: веднъж на няколко милиона години. В същото време обаче вероятно дори и в момента към Земята летят десетки по-малки астероиди или комети.