Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Пий VІІ отказва да короняса пълководеца, ако той няма католическа сватба с любимата си жена


Свидетелството от тайната католическа венчавка на Наполеон Бонапарт и Жозефин дьо Боарне ще бъде продадено на търг този март от френската аукционна къща “Озена”.
Ценният документ е бил част от колекцията на американския милиардер и франкофил Кристофър Форбс. Той е известен ценител на антикварни ценности и притежава богата лична колекция от времето на племенника и наследник на Наполеон - Наполеон III, но сега става ясно, че притежава и брачното свидетелство на Бонапарт и Жозефин.
Историята на документа е наистина интересна. Според източниците от онова време
Жозефин дьо Боарне
е била най-голямата
любов на генерал Бонапарт
Владетелят твърдял, че тя е доста повече от просто хубавичка и я заливал с любовни писма в дните, които бил далеч от дома.
Въпросната тайна католическа сватба е вдигната осем години след гражданския им брак. Френският пълководец се решава да се венчае в църква заради отказа на папа Пий VII да го корова като император. Духовникът поставя условие пред Бонапарт да сключи католически брак със съпругата си. Наполеон се съгласява, за да избегне обществен скандал.


Брачното свидетелство е подписано и подпечатано от кардинал Йозеф Феш, който извършва тайната венчавка в двореца “Тюйлери” на 1 декември 1804 година - само ден преди Наполеон да стане император. Кардиналът като посланик на Франция в Рим е и уговорил присъствието на папата на грандиозната коронация в “Нотър Дам”.
Наполеон Бонапарт бил светкавично поразен от красотата на Мари Роз Жозефа Таше дьо ла Пажери, както е кръщелното й име. Те се срещат на бал през 1795 г., когато тя е на 32 г., а той - на 26 г.. Сключват гражданския си брак 6 месеца по-късно, като в брачното свидетелство той прибавя 18 месеца към възрастта си, а Жозефин намалява своята с 4 години. Така съпрузите на хартия са на една възраст. Но въпреки голямата любов на императора към Жозефин, връзката им не успява да издържи на постоянните раздели, докато Наполеон се опитва да завладее цяла Европа. Бракът им е анулиран през 1810 г., като двойката няма деца.
Но въпреки развода им и новото съжителство на Наполеон с принцеса Мария-Луиза
императорът не спирал
да изпраща подаръци
на голямата си любов
под формата на огромни парични суми. Той короновал и голяма част от семейството й като монарси в различни краища на света. Дори се говори, че последните думи на Наполеон, преди да издъхне, са били “Армията. Франция. Жозефин”.
Аукционната къща "Озена" все още не е определила стойността на документа. В предишни свои търгове тя е успяла да продаде свидетеството за гражданския брак на Наполеон и Жозефин за 437 000 евро, предбрачния им договор за 350 000 евро и легендарната шапка на Наполеон за 1 500 000 евро.

Какви други ценни артефакти от онази епоха продава Форбс, четете в печатното издание на в. "168 часа"