Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неизвестен късметлия от Калифорния удари рекордния джакпот

Джакпотът на американската лотария Powerball достигна рекордните 1,59 милиарда долара и беше спечелен от неизвестен щастливец от Калифорния. Огромната цифра предизвика "зелена истерия" сред американците. Дълги опашки от хора, дошли за "билет към Рая", се образуваха пред магазините, предлагащи лотарийни билети.

Петте изтеглени числа, направили обикновения човек милиардер, бяха 8, 27, 34, 4 и 19. Заветното Powerball число, което е оставяло много хора на крачка от победата, беше 10.

След като никой не успя да познае печелившите числа през предишното теглене на Powerball, джакпотът на играта нарасна от 900 милиона долара до рекордните 1,59 милиарда. С толкова пари новият победител може да си позволи да си купи достатъчно акции на Apple, за да стане по-голям акционер от Швейцарската национална банка.

Големият джакпот предизвика същинска истерия сред американците, които образуваха опашки пред магазините. Голяма част от изпълнените с надежда хора харчат повече пари от обичайното за лотарийни билети. Вместо да купят една ценна хартийка, те вземат около 10-15, за да увеличат шансовете си за печалба. Рекордната сума пари предизвиква дори и скептици, които никога не са участвали в подобна лотария, да прекарват часове, чакайки за своето билетче.

Освен големите опашки милиардът увеличи и печалбите на лотарията, а и на малкия бизнес. Директорът на тексаската лотария Гари Грийф споделя, че след последното излъчване на лотарията са продавали билети за 1,2 милиона долара всяка минута. Собственикът на магазинче в Омаха Небраска пък твърди, че за ден е успял да продаде 5000 лотарийни билета. Това е пет пъти повече от обичайните му продажби, които са 1200 билета за ден.

Но въпреки, че увеличи приходите на лотарията,

големият джакпот предизвика неочаквани рекламни проблеми

В много от щатите, участващи в надпреварата за милиарда, електронните билбордове, съобщаващи размера на печалбата, спряха да работят. Директорът на Лотарията в Мериленд обясни, че таблата не са програмирани да показват повече от 3 цифри, след като думата "милион" е перманентно прикрепена към тях.

1,3 милиарда са два пъти повече от предходната най-голяма печалба. През март 2012 г. джакпотът на американската Mega Millions достига размер от 656 долара, който беше разпределен между трима победители. Другите по-големи суми са 636 милиона на Mega Millions през 2013г. спечелени от двама късметлии, и 590,5 милиона долара на Powerball през 2012, отново спечелена от два билета. Но това далеч не е най-големият джакпот в историята на света. Съвсем наскоро испанската коледна лотария elGordo ("Дебелакът") отбеляза рекордните 2,2 милиарда евро (2,4 милиарда долара). Преди месец този джакпот беше раздаден на хиляди късметлии из цяла Испания.

Броят на печалившите е главната разлика между двете рекордни лотарии. Докато 2,4-те милиарда на испанците са попаднали в ръцете на няколко щастливци, то американският милиард ще ощастливи само един човек, превръщайки го в милиардер.

Бумът на "зелената треска" направи шанса да удариш джакпота 1 на 292,2 милиона. Новият милиардер е имал нечуван късмет, защото според Миецниковски - професор по биостатистика от Университета в Бъфало, шансът да уцелиш правилната комбинация е сравним с , 28 пъти да хвърлиш монета и всеки път да падне на една и съща страна. Той твърди и че вероятността да бъдеш ударен от мълния или изяден от акула е по-голям от това да свалиш джакпота. Професорът предполага, че голяма част от хората цял живот дори и не срещат човек, на когото му се е случило едно от тези две неща.

Какъв е профилът на хората, печелещи от лотарията, четете в хартиеното издание на "168 часа".