Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Властите искат да потулят случая, за да не се стигне до ескалация на напрежението, твърдят германските медии

“Изведнъж се оказах заобиколена от десетима мъже, които ме гледаха с настървени погледи. Почувствах се като в едни от онези филми за зомбита.”

Разказът е на младата жителка на Кьолн Мариане и е относно ужасяващото преживяване, което младата жена е имала в новогодишната нощ. Медиите в Германия преливат през последните дни от подобни шокиращи разкази на потърпевши: “Бях с жена си и 15-годишната си дъщеря. Изведнъж бяхме заобиколени от поне десет млади непознати мъже. Те ме отделиха от жена ми и дъщеря ми и започнаха да ги опипват. Не можах да сторя нищо да им попреча, а нямаше и полицай, който да ми помогне, разказва млад мъж в Кьолн. По данни на полиция и медии над 1000 жени в града са били нападнати по подобен начин или са били ограбени в нощта около Нова година. Има данни и за едно изнасилване. Германия е в потрес от разказите на потърпевшите, които разказват за нечуваната наглост на нападателите, които са залели квартала около Кьолнската катедрала в нощта срещу първи януари. Седмица след злополучната нощ цялата страна е настръхнала срещу извършителите. Първият въпрос, който беше на устата на всички журналисти след разкритията, бе дали бежанци от Северна Африка и Азия са извършителите на престъпленията.

Другата основна тема, която вълнува германците след случилото се в Кьолн, е какво прави полицията, за да намери виновниците. Основателна критика заля местните медии относно реакцията на властите по повод на инцидентите. Според журналистите

полицията в града се е опитала да прикрие случилото се

Германците се съмняват, че така властите искат да избягнат въпросите кой е извършил нападенията.

“Какво и кого се опитва да опази полицията? Не трябва ли да пази гражданите? Имаме право да знаем, ако нападателите са бежанци - написа в профила си във фейсбук немски журналист. Този район на Кьолн всъщност от години е известен с престъпността си: в него са разпространени нападенията срещу туристи и джепчийството. Никога обаче нещата не са ескалирали в такъв мащаб. Разказите на очевидците пред медиите

хвърлят малко повече светлина и по въпроса кои са извършителите

Според повечето свидетели те изглеждали като млади мъже от арабски или северноафрикански произход.

Властите побързаха да призоват обществеността да не си вади изводи прибързано и да не свързва нападенията с бежанската вълна от 2015 г. Кьолнската полиция призна, че не е очаквала подобно развитие в нощта на Нова година и че 70-те полицаи в района не са били способни да защитят гражданите. Подобна беше и критиката на вътрешния министър на Германия Томас де Мазиер, който обяви, че полицията е трябвало да предотврати случилото се, а не да изчаква нападнатите жени да ги потърсят с оплакванията си. Критиката за местната полиция изглежда е съвсем основателна, при положение че почти седмица след инцидентите няма нито един арестуван заподозрян въпреки свидетелства за над стотина участници в организираните нападения.

Анти-имигрантски настроените кръгове в страната побързаха да обвинят властите, че всъщност за пореден път защитават интереса на пришълци вместо на местните граждани на страната.

“Има ли в Германия негласно табу относно разкриване на произхода на нападателите от Нова година?”, пита в материала си по въпроса онлайн изданието си Би Би Си. Според материала на английската медия властите искат да избягнат ново напрежение срещу бежанците и затова не споделят никаква информация по темата. Подобна позиция прозира и от изказванията на вътрешния министър Де Мазиер, който призова да не се правят прибързани заключения.

„И въпреки това, ако зад деянията стоят северноафриканци, каквито данни има, не трябва това да остава тайна и те трябва да си понесат последствията”, заяви той пред медиите, след като бе разкритикуван, че прикрива нападателите.

Още по-сериозни критики отнесе кметицата на Кьолн, която призова в бъдеще жените - жители на града, да се опитват

„да се държат поне на една ръка разстояние от непознати”

Социалните медии веднага изригнаха срещу това изказване, като обвиниха кметицата, че се опитва да превърне жертвите във виновници.

Какви бяха исканията на протеста в Кьолн заради насилниците, четете в новия брой на в. "168 часа"