Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През септември 1995 г. на Първо авеню в Ню Йорк един уличен проповедник казва през мегафон, че Земята е плоска.

Наблизо е сградата на ООН, в която тъкмо се открива сесия на Общото събрание с участието на стотици президенти и премиери. Онзи е с библейски вид, оскъдно облечен. Държи картон с цитат от някой си Чарли Джонсън: "Аполо 11" е ЛЪЖА!" А през мегафона говори неща от сорта:

"Онези по върховете са измислили тоя трик с прилуняването, за да изсмучат печалби от големи сделки с финансовите акули и за да засилят пропагандата на изтърканата теза, че Земята е кръгъл глобус и се върти...

Помните ли филма "Полетът на Каприкорн-1"? В него героят разкри, че цялата космическа програма на САЩ е шашма. Накрая го гонеха да го утрепят, за да не ги разобличи...

Прилуняването е опашата лъжа. Подиграха се с всички нас като в "Животинската ферма"!

Виж ти, прави алюзия с Оруел, а някакъв полицай му дава знак да се пръждосва. Той си събира партакешите и се качва в твърде луксозна кола. Питаме го с журналистката Ирина Йорданова кой е тоя Чарли Джонсън от цитата. Казва: "Това съм аз" и отпрашва.

Аха, човекът се самоцитира! Значи си е самодостатъчен.

Но се оказва, че не е. Справка в уикито разкрива, че Чарли Джонсън е бил звезда на американския футбол. Той "знае", че никой не е стъпвал на Луната, защото е бил и председател на Международното научно дружество за плоска Земя, което наброява 6700 членове. То отхвърля като пропагандна шумотевица не само изпращането на хора на Луната, но и всички експедиции в Космоса.

Днес такива скептици вече не изглеждат така ексцентрично. Не само в Америка, но и в Европа, че и у нас. И там, и тук половината младеж следва висше и все пак изумително голям брой хора тъне в невежество и суеверия. В САЩ маса народ не вярва, че човек е стъпил на Луната. Броят им е уточнен на 39 милиона чрез анкета на в. "Вашингтон пост". На 1001 случайно подбрани граждани е зададен въпросът: "Смятате ли, че е имало астронавти на Луната?" 9% отговарят, че тази експедиция по принцип е възможна, но никога не се е състояла. 5% не са сигурни, че е възможна и дълбоко се съмняват, че е станала. Допустимата грешка в данните е плюс-минус 0,3%.

Има и такива отговори: "Много се говори за това, но аз не го вярвам." "Не може да бъде, а и Господ не би го допуснал." "Това е номер правителството да укрие парите, които е профукало." "Баламосваха ни, за да изкрънкат пари и да си правят "звездните войни".

Да се спори с привържениците на плоската земя е излишно. Те са още един етаж по-долу от тълпата, която вярва в НЛО. Тезата им за шашмата на НАСА е показателна за конспиративното мислене. То обединява млади и стари, леви и десни в руслото на неверието и политическия цинизъм.

Епистемология на Хусерл

Плоскоземните си приличат с тези, които отричат изтреблението на евреите през войната просто защото не са били негови свидетели. Това е мироглед, който във философията носи означението "субективен идеализъм". След Просвещението той завяхва, но през XX век видни мислители като Едмунд Хусерл му дават нов тласък.

Хусерл основава своя школа и оказва огромно влияние върху философската мисъл на века. Според него Земята може да е плоска, защото това великолепно се съгласува с жизнения опит и възприятията на човека. Ето защо, за да приеме, че тя е кръгла, човек трябва да се довери на нечий авторитет - на астроном, космонавт и пр. Но по същия механизъм той може да повярва и че тя е плоска, като се довери на друг авторитет - на свещеник, теолог и пр. Излиза, че истината се свежда до избор на авторитет, смята Хусерл.

Плоскоземните го твърдят съвсем сериозно и убедено. Те имат своя теория за всичко и я доказват и със снимки. Казват, че убийството на Кенеди е шашма и вадят снимка на жив Осуалд от 1965 г. Имат и снимки на НАСА от Луната, в чиито ъгли личат светлини от студийни прожектори.

Явно е, че заедно с контрапросвещението е настъпила епохата и на контрареформацията. В нея човекът е форматиран да прочита и да осмисля само толкова текст, колкото побира туитър. И това му стига, за да "знае" как стоят нещата всъщност и да ги коментира във фейсбук и по форумите. Смята се, че 20% от човечеството са параноици и мислят конспиративно. В интернет обаче те са поне 80%.