Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сто пъти по-бързата, икономична и сигурна технология - Li-Fi, е на път да промени начина по който се свързваме с интернет завинаги. Новата безжична технология скоро може да измести добре познатият ни Wi-Fi. И не само това. Li-Fi е разработка, която е способна да свърже в интернет и онези 4,3 милиарда души, които сега нямат достъп до него.
В лабораторни условия новата безжична технология достига зашеметяващата скорост от 224GB/ps. Преведено на по-разбираем език, това значи, че 18 филма, всеки по 1,5GB, могат да бъдат сваляни всяка секунда. Когато е представен за първи път, Li-Fi е можел да предаде много по-голямо количеств данни от цяла клетъчна кула.
Идеята за един по-бърз и икономичен достъп до интернет е на Харълд Хаас, учен от университета в Единбург.
Интересната хрумка го сполетява, когато вижда, че синът му трудно се свързва към играта "Майнкрафт".
По-късно в интервю германският физик споделя: "Когато отидеш на летището или в хотел и опиташ да изтеглиш видео, интернетът спада до почти нула. Отнема ти часове само да заредиш началната страница, защото по едно и също време много хора се опитват да направят същото. Всички споделят един ограничен източник - спектъра на радиовълни. Мислете за това като за езеро, пълно с възможно най-много хора, които се опитват да достигнат до възможно най-голямо количество вода." Хаас твърди, че за да има човечеството по-глобален досег до мрежата, трябва да се използва цялата вече създадена инфраструктура. И какво по-лесно от това да се прибереш и пускайки осветлението в стаята, да се свържеш с интернет.
За целта Li-Fi използва LED крушки, за да предава данни от едно устройство на друго Самият процес напомня на инфраред устройството между телевизора и дистанционното. Светлината прехвърля информация примигвайки с честота между 400 и 800 THz (терахерца) и наподобява невероятно напреднал морзов код. Следвайки определен модел, пресвяткващите LED лампи могат да съставят тайно съобщение(команда), което да се предаде с невероятна скорост на двоичен код от 0 и 1. Той се приема от фотодетектор, който разшифрова съобщението и изпълнява поставената задача.
Самото примигване на светлината буди притеснение у много хора,
които твърдят, че то ще ги подлуди. Всъщност тук говорим за превключвания, които са толкова бързи, че човешкото око не би могло да ги засече.
Наскоро учените извеждат Li-Fi от лабораторията и го тестват в офиси и индустриални сгради в Талин, Естония. Те твърдят, че в работна обстановка новата технология достига 1GB в секунда.
Това е почти сто процента по-бързо пренасяне на данни от достъпа, който имаме сега. Главният изпълнителен директор на естонската тек-компания "Велмини" споделя:
"Работим по няколко пилотни проекта с различни индустрии за внедряването на новата технология. Понастоящем сме създали умно решение за индустриалната среда, където пренасянето на данни се случва чрез светлина. Също така разработваме и друг пилотен проект с частен клиент.Ние изграждаме Li-Fi мрежа, чрез която ще се осигури достъпът до интернет в техните офиси."

Целият материал четете в хартиеното издание на "168 часа".

УЧЕН: Харълд Хаас е на път да промени света с изобретението си.
УЧЕН: Харълд Хаас е на път да промени света с изобретението си.