Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ситуацията в туризма през това лято удивително напомня на разцвета на мутрите в средата на 90-те. В София и страната - грабежи, престрелки, падат убити полицаи, а ръководството на МВР разпуска на по чашка в компанията на миски.
Само дето алкохолно-туристическият градус през лятото на 2015 г. е много по-висок от алкохолно-полицейския от пролетта на 1996 г., когато вътрешният министър Любомир Начев бе принуден скандално да подаде оставка. Това личи много ясно от снимките, които някой направи с телефон на зам.-министърката на туризма Надя Маринова.
Спяща на стол в софийски бар. Толкова безпаметно, че не успяла да си спомни пред премиера Борисов въобще какво е правила на тази дата. Докато Маринова се унасяше на стола, на 360 км от нея в една алея на култовия курорт Слънчев бряг пиян като мотика англичанин отвлече количка с бебе - явно смъртоносният “балконинг” е вече скучно забавление.
31-годишният похитител Антъни сигурно е видял снимката на зам.-министър Маринова в социалните мрежи и си е казал: “Евала, как развиват алкохолния туризъм в България, щом шефовете припадат преди нас по баровете!”
Всичко това звучи като тъжна шега в една година, когато за първи път не само обществото, но и целият туристически бранш отчете съвсем открито, че има сериозен проблем в отношенията с клиентите, който ги отблъсква трайно от нашето море и води до по-слаби летни сезони и загуби не само за бюджета на държавата, но и за хиляди семейства, ангажирани по Черноморието.
Всъщност сезонът стартира под притеснителната заплаха за драстичен отлив на руски и украински туристи, но съвсем неочаквано дойдоха добри новини за България заради неуправляемата криза в Гърция.
Несигурността в южната ни съседка пропъди много туристи през лятото на 2015 г. Не само българи, които ще отидат на родното море, но и чужденци, които може и да посетят страната ни при тези обстоятелства. Плажовете в Гърция никога не са били толкова рехави. Местните почиват само през уикенда и по възможно най-евтиния начин. Всичко това дава шанс на страната ни да изкара повече пари от туризъм през това лято.
Как обаче ние се възползваме от цялата тази ситуация?
Никак!
И реалният проблем тук най-вероятно не е уволнената зам.-министърка от бара, а оставената на работа министър Николина Ангелкова. Защото в тези няколко много важни за летния туризъм месеци тя не реши нито един от големите проблеми на бранша.
Сянката по Българското Черноморие продължава да е твърде скъпа, по плажовете мутри събират пари, а концесионерите си живеят като през 90-те. Рутинните вируси заради замърсяването на водата вече атакуват туристите, в алкохолните курорти става все по-страшно - от балконите летят англичани, телевизори, грабват бебета от количките, но никой не взема никакви мерки да въведе строги правила и ред.
Министър Ангелкова сякаш разчита единствено на шумен пиар, но и там обикновено предизвиква провал след провал - недобре направен рекламен видеоклип за страната ни, дипляни, в които каним чужденци да стрелят у нас по несъществуващи животни, абсурдно смешни новини, че заменяме руските туристи с такива от Китай и Индия.
Да не говорим, че още преди няколко месеца тя направи голям фал, заради който в цивилизованите страни подават оставки, но на който по неизвестни причини никой не обърна внимание.
Ангелкова използва един много известен спортист чужденец, за да се рекламира. Без да съобрази, че същият човек е рекламно лице и на един голям зимен курорт, който в момента води ожесточена битка с еколози и е разделил обществото на две.
И така, докато Ангелкова развеждаше спортиста наляво-надясно като бяла мечка, той на държавни разноски рекламираше частната икономическа теза на собствениците на курорта.
Още тогава Ангелкова трябваше да се раздели с поста. За да бъде назначен човек на действията. Който заедно с бизнеса ще започне да решава един по един проблемите по Черноморието, за да бъде то отнето от мутрите и върнато на туристите.
Тогава ще има и пари за всички.