Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Четири съмнителни момента около изчезването и появата на тримата студенти в Стара планина, създават мистерия около историята им и раждат скандални версии, че са симулирали 3 денонощия изгубване в планината.
"168 часа" разнищи чрез спасителите от БЧК и свидетели тези 70 часа, в които Виктор, Веселин и Христо се лутаха под връх Ботев, неоткриваеми за бойни и полицейски хеликоптери и десетки спасители, които не успяха да ги намерят в най-мащабната издирвателна операция в българската история.
Търсейки хижа "Рай", тримата студенти попадат в най-зловещата местност от Стара планина, неслучайно наречена Джендема (от турски ез. - "Ад" - бел. авт.).
70 часа и 10 минути 20-годишните младежи прекарват в неизвестност докато цяла България се надява да ги открият.
На 17 май Виктор Димитров, Веселин Иванов и Христо Иванов тръгват към хижата. Към 12 ч туристи виждат тримата младежи на разклона за връх Ботев. Оттам следите им се губят.
От Планинската спасителна служба предоставиха на в. "168 часа" пълната информация за хода на операцията по издирването, както и данни за всяка направена връзка с младежите:
18,10 ч. На 17 май на тел. 112 постъпва първият сигнал за изчезването на момчетата. Обажда се Виктор, който съобщава, че с приятелите му не знаят къде се намират. От Планинската спасителна служба се разбират с него отново да се свърже, когато стигнат близо до хижа "Рай". Ново обаждане обаче няма до 19,10 ч.
19,10 ч. От Планинската спасителна служба правят конферентна връзка с Виктор, Веселин и Христо. Младежите смятат, че са се ориентирали и по тяхно предположение са близо до х. "Рай".
20,03 ч. Студентите отново се обаждат на спасителите. Намират се в подножието на непознат за тях хълм. Вървят по немаркирана пътека. В този момент окончателно става ясно, че са се загубили и трудно ще намерят вярната посока.
20,45 ч. Следващото им обаждане на тел 112. Съобщават, че виждат хижа и водопад и няма да имат проблем да стигнат до нея. Вървят бавно, теренът е хлъзгав. Дежурният обаче се съмнява в истинността на думите им.
21,35 ч. Мислят, че виждат светлините на Калофер. Студено им е и искат хеликоптер. Дежурният в спасителната служба ги съветва да се върнат при заслон или изоставената постройка, която казват, че са видели.
Младежите обаче отказват, защото са уморени.
След техния отговор им е казано да останат на място, защото в тази точка има връзка с джиесемите им. Те обаче не се съобразяват и с тази инструкция.
21,45 ч. Стартира операцията по издирването им. Отряд от Карлово се насочва по следите на загубилите се младежи.
22,15 ч. Ръководителят на спасителната група разговаря с Виктор за локализиране на мястото им. Момчето обаче дава неясни отговори.
22,55 ч. От Планинската спасителна служба смятат, че момчетата се намират между х. "Рай" и връх Ботев. Дадени са им инструкции да тръгнат нагоре. В този момент Виктор, Веселин и Христо се намират в гора между скали.
Предложен им е вариант
за излизане
в местността Параджика - хълм в района на х."Рай", откъдето по-лесно ще бъдат видени от спасителите.
Издирвателната акция продължава след полунощ на 18 май. Подготвят се екипи от различни градове, като постепенно в операцията се включват огромнен брой спасители.
00,49 ч. Става ясно, че бащата на Виктор също е започнал търсене.
4,51 ч. Събира се отрядът от Сопот.
6,10 ч. От Пловдив се включват още 6-има спасители. Времето на връх Ботев е мъгливо.
7,48 ч. От Троян имат готовност с 1 кола за издирване.
7,58 ч. Следващата връзка, която е направена с момчетата. Казват, че са прекарали нощта в пещера.
10,10 ч. Мобилните оператори са локализирали сигнала от последния разговор с младежите. Единият джиесем е засечен в района на Голям Кадемлия, недалеч от х. "Рай". Обсегът на клетката на оператора обаче е голям и това насочва спасителите към един огромен район. Мъгла затруднява допълнително действията.
12 ч. От мобилния оператор постъпва информация, че
се е активирал един от телефоните на момчетата Дежурният в спасителната служба обаче не успява да се свърже.
12,43 ч. Група спасители, слизащи от връх Ботев, чува насрещни викове от изток. Шумът обаче заглъхва и не откриват никого.
Акцията продължава цял ден, но повече няма връзка с телефоните на Виктор, Веселин и Христо. Оказва се, че в 12 ч е последното активиране на телефоните им. Поредният спасителен екип се включва на 19 май. На терен работят хора от Сопот, Карлово, Калофер, Пловдив и София.
09,00 ч. В акцията се включва и боен хеликоптер.
09,35 ч. Отряд 29 също започва облитане на района.
В този ден няма и следа от момчетата. На 20 май рано сутринта излита хеликоптер на Гранична полиция с топлинен сензор.
10,30 ч. По пътя за х. "Рай" спасителите са срещнали трима младежи, които вечерта са бивакували в района на хижата. Те разказали, че отнякъде са чули викове "Ехо, ехо".
09,45 ч. Получени са координати от хеликоптера за установени три обекта около х. "Рай". Спасителните сили се насочват натам, но се оказва, че това не са издирваните.
15,50 ч. Простъпва сигнал от туристка, която е видяла момчетата в деня на тяхното изчезване. Тя разказва, че е срещнала 3 момчета - единият с бръсната глава, другият с бира в ръка.
Били лятно облечени, неподходящо за планината Срещата е станала на разклона за връх Ботев. Там е паркиран и автомобилът им.
16,14 ч. Красимир Иванов, който минавал близо до ВЕЦ-а при с. "Тъжа", открива тримата младежи. Когато му казват имената си, той веднага се досеща, че са именно момчетата, които цяла България издирва от 4 дни. Виктор, Веселин и Христо са в тежко състояние, преуморени, изплашени и гладни.
16,42 ч. Красимир Иванов се обажда на спасителите и откарва момчетата в селото. В центъра на Тъжа пристигат линейките и спасителните екипи, които прибират младежите. Така приключва спасителната акция.

Какви са съмненията и грешките около спасителната операция, четете в новия брой на в. "168 часа"